vineri, 28 ianuarie 2011

Traian Basescu si "ecourile" Legii Educatiei...

Presedintele Traian Basescu a declarat, la Strasbourg, in plenul APCE, ca noua Lege a educatiei din Romania este "una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE", apreciind ca nu exista "opreliste" de utilizare si invatare a limbii materne in cazul minoritatilor, informeaza Mediafax.
"Imi permit sa afirm aici, cu toata responsabilitatea, ca noua Lege a educatiei este una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE, in acest moment. Nu exista opreliste de utilizare a limbii materne si de invatare in limba materna, la nici un nivel al sistemului de educatie romanesc. Aceasta este noutatea pe care noua Lege o aduce din punctul de vedere al minoritatii. Mai mult decat atat, pentru comunitatile in care nu ar exista o scoala care sa permita aplicarea noii Legi a educatiei, statul isi asuma responsabilitatea transportului, dintr-un sat in alt sat sau la o oarecare distanta, unde exista o scoala unde copilul minoritar poate sa invete toate materiile in limba materna", a precizat Traian Basescu.
Totodata, el a mai spus ca nu au existat ecourile la nivel european cu privire la aceasta lege. "Daca vorbim despre ecouri, nu avem niciun ecou. De regula politicienii din UE, parte din ei, desigur, aduc ecouri legate de lucruri negative, de lucruri pozitive nu", a conchis Traian Basescu.
Si poate ca Basescu are dreptate in ce spune...minoritarii sunt cu siguranta avantajati de aceasta lege.Doar ca in Romania nu invata numai minoritari si poate ca presedintele a uitat acest aspect.Intrebarea logica care se pune este care sunt avantajele acestei legi pentru populatia majoritara?
A declarat presedintele ca aceasta lege este "deschisa" pentru ca asigura transportul dintr-un sat in altul al elevului minoritar, dar nu a spus si faptul ca tot aceasta lege "condamna" elevul roman de la tara ca dupa cele noua clase de gimnaziu sa isi cam incheie "socoteala" cu scoala.Daca se dorea o lege egala pentru toti elevii, atunci statul roman s-ar fi preocupat si de transportul elevului majoritar "dintr-un sat in alt sat"...
Cat priveste ecourile pozitive ale acestei legi in EU, presedintele chiar poate sa stea linistit.In afara maghiarilor, singurii avantajati de aceasta lege, de la nimeni altcineva nu va primi "ecouri" pozitive...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu