marți, 28 iunie 2011

"Colegul" nostru de genul neutru...O noua gafa "marca" Funeriu...

Aflat in plenul Senatului pentru a sustine punctul de vedere al Guvernului la un proiect de lege, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, s-a facut de rasul senatorilor si al studentilor care asistau la sedinta, demonstrand ca gramatica limbii romane ii este o necunoscuta.
In toiul unei discutii in care presedintele Senatului, Mircea Geoana, ii reprosase modul in care li se adresase senatorilor , ministrul Educatiei a avut o replica naucitoare: "cuvantul "coleg" este neutru, nu este de fel feminin, este trecut in Dictionarul explicativ al limbii romane”.
Afirmatia lui Funeriu i-a lasat perplecsi pe senatori. Dupa hohotele de ras si vociferarile vehemenete ale celor din sala, senatorul Georgica Severin l-a "educat” pe Funeriu in amuzamentul general: "Am o precizare simpla: este de genul masculin, totusi! Un coleg, doi colegi! Haideti, totusi, avem aici studenti care ne urmaresc”, l-a taxat Severin pe cel care ocupa functia de ministru al Educatiei.
Ironia a fost dusa la extrem de catre liberalul Hasotti, care, facand referire la raportul proiectului de lege, i-a cerut presedintelui Senatului ca "neutru sa fie macar raportul”.
In DEX, substantivul "coleg” este mentionat ca fiind de genul masculin.
COLÉG, -Ă, colegi, -ge, s. m. şi f. Persoană care învaţă, activează, munceşte împreună cu altele într-un anumit loc, considerată în raport cu acestea. – Din fr. collègue.

Asadar, gramatica este inca o necunoscuta pentru domnul ministru al Educatiei.Sa ajungi in "scaunul" de ministru al Educatiei si sa ai convingerea ca substantivul "coleg" este de genul neutru nu reprezinta decat inca o "palma" data invatamantului din Romania.Am mai spus si alta data si o spun si acum...Eu unul am convingerea ca actualul ministru al Educatiei nu stie sa scrie corect, in limba romana, dupa dictare.Am convingerea ca daca s-ar dicta acelasi text atat pentru un elev "picat" la examenul de bacalaureat cat si pentru actualul ministru, cele mai multe greseli nu le-ar face elevul respins la examen.La inceput ne-am amuzat atunci cand am aflat ca actualul ministru nu are diploma de bacalaureat, doar ca acum acest lucru nu mai reprezinta o gluma.Parerea mea este ca daca iti doresti sa ocupi functia de ministru al Educatiei trebuie sa stapanesti bine limba romana.Or fi functiile de ministru politizate dar parca este prea de tot ca tocmai la educatie sa se faca asemenea gafe.Cum poti cere elevilor de clasa a VIII-a si a XII-a sa promoveze un examen la limba romana daca insusi ministrul Educatiei are probleme la aceasta disciplina? Haideti sa facem urmatoarea presupunere.Sa ne imaginam ca la examenul de limba romana se cerea sa se precizeze chiar genul cuvantului coleg.Si sa ne imaginam si faptul ca unul dintre candidati a scris pe foaia de examen ca acest substantiv este de genul neutru...Ce ar trebui sa faca profesorul corector in situatia aceasta? Sa ii dea sau sa nu ii dea punctajul maxim?
Daca elevul nu primeste punctajul maxim poate sa conteste rezultatul cu argumentul ca l-a auzit pe domnul ministru sustinand ca substantivul coleg este de genul neutru...Va mai amintiti de Elena Ceausescu?„Savanta de renume mondial“, culmea tot in domeniul chimiei, s-a enervat atunci când judecătorul Gică Popa a spus că „analfabeta ajunsese academician“.„Tovarăşa" a lasat posterităţii o replică memorabilă: „O să te audă intelectualii din ţara asta şi toţi colegii mei! O să te audă colegii mei ce vorbeşti! O să te audă!"...Credeti ca este vreo diferenta intre "academiciana" de atunci si ministrul Educatiei de acum?
Pentru cine nu crede cele povestite mai sus, "intelepciunea" ministrului poate fi vazuta aici .

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Buna ziua,
    Este interesant site-ul dumneavoastra si as vrea sa va intreb daca doriti sa il mutati pe un domeniu de sine statator (adica sa scapati de .blogspot.com din coada link-ului site-ului) eu ma ocup cu crearea de site-uri in Wordpress. Daca sunteti interesat, contactati-ma pe site-ul meu http://www.bogdanroman.com/ si discutam mai multe.
    Multumesc,
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere