miercuri, 22 iunie 2011

Primarii vor fi alesi din primul tur de scrutin...

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat, miercuri, Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, deşi a avut "unele semne de întrebare", dar că toate partidele, inclusiv USL, au cerut promulgarea acestei legi.
"Astăzi am promulgat şi legea printr-un singur tur al alegerii primarilor. Pot să vă spun că am avut nişte semne de întrebare", a declarat Traian Băsescu.
El a mai susţinut că toate partidele au cerut promulgarea legii.
"Până la urmă este problema lor. Inclusiv USL, ieri (marţi - n.r.), în una din solicitările din adresa pe care mi-au dat-o, dincolo de hazlia propunere cu alegerile anticipate, hilară, una era alegerile locale pe noua lege", a precizat şeful statului.
Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor după ce Senatul l-a respins anterior.
Mai mulţi reprezentanţi ai partidelor politice precum şi o serie de ONG-uri, i-au cerut şefului statului să nu promulge legea.

Asadar, presedintele a promulgat legea si primarii vor fi alesi din primul tur de scrutin.Este evident faptul ca cei care au "tras" pentru acest lucru au fost cei de la PDL in ideea ca in "haosul" din primul tur de scrutin au o sansa in plus.
Sa presupunem ca la Primaria orasului X se inscriu 10 candidati si ca la vot se prezinta 30 la suta dintre alegatori.Si sa mai presupunem ca primaria X are pe lista sa 10000 de persoane cu drept de vot.Veti spune probabil ca 10000 este o cifra semnificativa atunci cand este vorba de alegerea primarului unui oras de provincie.Asa cum am spus si mai sus sa presupunem ca la vot se prezinta 30% dintre alegatorii comunei, respectiv 3000 de persoane.Fiind vorba de 10 candidati, voturile vor fi impartite intre ei.Sa presupunem ca fiecare candidat fara sanse reale va obtine un minim de 100 de voturi si ca doar candidatii USL-ului, ai PDL-ului si un independent local sunt cotati cu sanse reale.Asta inseamna ca pentru cei 3 candidati cu sanse reale mai raman 2300 de voturi.Si, daca le impartim la 3 obtinem 766,67 pentru fiecare.Acest lucru inseamna ca daca reprezentantul PDL-ului obtine 768 voturi, cel al USL-ului obtine 766 voturi si independentul 766 voturi, PDL-ul a castigat primaria respectiva.Nu este aberant ca intr-un oras cu 10000 de persoane cu drept de vot sa fie ales primar cineva care obtine doar 768 de voturi, respectiv 8% ?
Iata cum, printr-o smecherie electorala, Traian Basescu&Co spera sa mai "ciupeasca" cate o primarie...pentru PDL, desigur...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu: