sâmbătă, 25 iunie 2011

Camerele de supraveghere de la examenul de bacalaureat, o afacere banoasa pentru firmele PDL-iste...

Primarii PDL şi directorii de licee numiţi politic au montat “la foc continuu” camere de filmat, în valoare de zeci de mii de lei, în sălile de clasă unde se vor susţine probele scrise la examenul de bacalaureat. Ministerul Educaţiei susţine că nu obligă administraţiile locale sau conducerile unităţilor şcolare să monteze camere de filmat în sălile de clasă, ci doar a „recomandat”. Mulţi profesori, elevi şi părinţi ai acestora din urmă susţin că măsura luată de ministrul educaţiei, Daniel Petru Funeriu, este jignitoare şi discriminatorie.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) susţin că dascălii ar fi trebuit să cunoască, încă de anul trecut, că va fi luată această măsură. „Este un ordin al ministrului educaţiei, de anul trecut. Nu înţeleg de ce cadrele didactice află tocmai acum de această măsură. Camerele nu sunt montate de minister. În ordinul ministrului se recomandă ca examenul de bacalaureat să fie organizat în unităţile care pot fi dotate cu instalaţii de supraveghere”, ne-a declarat directorul general al Direcţiei Învăţământ Preuniversitar din cadrul MECTS, Liliana Preoteasa. Potrivit oficialului Ministerului Educaţiei, decizia de montare a camerelor de filmat este luată de fiecare conducere a unităţilor de învăţământ în parte sau de administraţia locală. „Dotarea cu astfel de dispozitive de supraveghere este stabilită de conducerile unităţilor de învăţământ sau de reprezentanţii administraţiei locale. Achiziţionarea şi montarea camerelor este suportată din bugetul unităţii de învăţământ sau din bugetul administraţiei locale. Ministerul nu cheltuieşte nici un ban pentru supravegherea examenului. Ordinul ministrului nu obligă să fie montate aceste camere, doar recomandă”, ne-a mai explicat Liliana Preoteasa.

„Culmea coincidenţei”, administraţiile locale sau unităţile de învăţământ în care au fost montate camere de filmat, în sălile de clasă, sunt conduse, în cele mai multe cazuri, de primari PDL sau de directori „simpatizanţi de partid”. În judeţul Dâmboviţa, de exemplu, unde Consiliul Judeţean este condus de vicepreşedintele PDL, Florin Popescu, mai toate liceele mari au fost dotate cu noi camere de filmat.
În sectorul 1 al Capitalei, condus de primarul Andrei Chiliman (PNL), nu au fost montate noi camere de filmat, dar cele deja existente, montate în curţile sau pe holurile unităţilor şcolare, au fost mutate în sălile de clasă. „Sunt camere de filmat în mai toate unităţile şcolare. A fost utilizată tehnologia deja existentă. Camerele deja existente au fost mutate în clase. Nu au fost achiziţionate noi camere de supravegheat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.

Sindicatele din învăţământ consideră că măsura Ministerului Educaţiei, de a monta camere în sălile de examen, este una jignitoare şi discriminatorie. „Din moment ce insişti să montezi aceste camere în sălile de examen înseamnă că deja suspectezi profesorii şi elevi de corupţie. Primarii portocalii, cu toate că sunt aleşi de comunitate, nu sunt altceva decât executanţi ai ordinelor de partid, de aceea montează fără ezitare aceste camere de filmat. Este şi o discriminare. Un elev sau un profesor se poate întreba de ce în unele licee au fost montate camere în sălile de examen, iar în altele nu. Eu, spre exemplu, care nu m-am înclinat spre practici neortodoxe, în 25 de ani de carieră la catedră, aş privi ca o jignire această măsură de a fi supravegheat cu ajutorul camerelor de filmat”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) confirmă faptul că există licee care au montat camere de filmat în sălile de curs, dar susţine că nu este cunoscut încă numărul exact al acestora.
Preţurile pentru o astfel de cameră de supraveghere, pe piaţă, pleacă de la 899 de lei şi poate ajunge şi la 3.539 lei fără TVA.

Asadar, o noua afacere banoasa a fost pusa la punct de catre firmele PDL-iste.Sunt curios daca aceste camere de filmat vor ajunge si in micuta localitate X dintr-un colt al Romaniei.As mai vrea sa spun ceva aici...Am urmarit atat cat a fost posibil rezultatele elevilor de clasa a VIII-a de la examenul de Evaluare Nationala.Acolo nu au fost camere de supraveghere iar notele nu sunt foarte stralucite.Desi cei care au supravegheat examenul au fost profesorii din scoala respectiva...Este un semn ca lucrurile au decurs conform legii fara a fi nevoie de camere de supraveghere...
O sa imi spuneti poate ca nu exista "padure fara uscaturi".Si ca, probabil la unele dintre aceste scoli elevii respectivi au fost "ajutati".Si poate ca este asa...Ce ne facem insa daca la sfarsitul examenului de bacalaureat, cel filmat cu camere video, ajungem la concluzia ca "fraudarea" a fost mai mare decat in anii care au trecut?
Veti spune ca, in cazul acesta, cei care au castigat au fost patronii firmelor care comercializeaza camere video.Doar ca nu toti patronii au avut beneficii din acest bacalaureat, ci doar cei care sunt in "zona" PDL-ista...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

3 comentarii:

  1. Daca le-au pus doar ca sa fie puse, atunci le-au pus doar ca unii sa castige bani buni. Daca vor si functiona, atunci ele vor avea multe de inregistrat. Sper sa si aiba cine sa vada inregistrarile.

    RăspundețiȘtergere
  2. In Neamt s-au dat in scoli camerele de filmat si un anumit soft de functionare de la o anumita firma. Softul s-a transmis prin e-mail pentru a fi descarcat si instalat!
    Rusine PDL-istilor !

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil ca totul a depins de culoarea politica a primarului.Daca era PDL-ist s-a implicat daca nu a recomandat camerele web...

    RăspundețiȘtergere