marți, 7 iunie 2011

Guantanamo de Romania....Camere de supraveghere in toate salile de bacalaureat....

Astazi a fost trimis catre scoli un fax in care se precizeaza faptul ca, in conformitate cu art.11(2) din Anexa 2 a Metodologiei de Bacalaureat, pana pe data de 20 iunie directorii din fiecare centru de bacalaureat trebuie sa gaseasca solutii astfel incat clasele in care se sustin probele precum si salile in care lucreaza comisiile sa fie supravegheate video.
Daca citim articolul invocat observam ca:
Art.11 Comisia de bacalaureat judeteana/a municipiului Bucuresti are
urmatoarele atributii generale:
(1) nominalizeaza, pâna la data de 15 aprilie, componenta comisiilor de
bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, din fiecare unitate de învatamânt liceal care are clase terminale;
(2) nominalizeaza, pâna la data de 15 aprilie, pentru prima sesiune, si pâna la
data de 22 iulie, pentru a doua sesiune, centrele de examen, unitatile scolare
arondate acestora, precum si centrele zonale de evaluare si transmite, spre aprobare,
lista acestora, pâna la aceleasi date, în format electronic, Comisiei Nationale de
Bacalaureat, la Centrul National de Evaluare si Examinare. La stabilirea centrelor de
examen se vor avea în vedere, cu prioritate, unitatile de învatamânt care permit
organizarea salilor de examen si a salilor în care îsi desfasoara activitatea comisia din centrul respectiv în aceeasi cladire, precum si acele unitati de învatamânt ale caror sali de clasa sunt dotate cu camere de supraveghere;


Asa cum rezulta din acest articol, salile cu camere de supraveghere au prioritate dar nu scrie nicaieri ca aceste camere trebuiesc montate acolo unde ele nu exista.Mai mult decat atat, legea spune ca pana la data de 15 aprilie centrele de examen trebuiau nominalizate in functie de aceste caracteristici.Eu consider ca daca un liceu a fost numit centru de examen la data respectiva chiar nu mai poate fi obligat acum sa isi monteze si aceste camere de supraveghere.Pentru ca aici intervine si un alt aspect.Sa presupunem ca intr-un liceu se instaleaza in toate salile de clasa aceste camere de supraveghere.Din punct de vedere financiar efortul este foarte mare, doar ca, dupa examen ele risca sa nu mai fie folosite pentru ca legea educatiei prevede ca orele de curs nu pot fi inregistrate decat cu acordul profesorului.Cu siguranta ca aceasta "fortare" pe ultima suta de metrii are in spate si un aspect financiar.Probabil ca presiunile sunt facute de catre firmele PDL-iste care nu mai au ce sa asfalteze si si-au propus sa scoata bani din aceste inregistrari video.Imi amintesc ca anul trecut la examenul de titularizare s-au "inventat" codurile de bare pentru a reduce chipurile, frauda.
As vrea ca un lucru sa fie foarte clar.Romania nu este Guantanamo iar profesorii si absolventii de liceu nu sunt detinutii de acolo.Nu cred ca trebuie sa revenim la sistemele de supraveghere de dinainte de 1989.Eu unul chiar nu cred ca cei care participa la acest examen, elevi si profesori, sunt niste hoti.
Exista in drept notiunea de "prezumtie de nevinovatie" si cred ca aceasta trebuie respectata.Din punct de vedere psihologic, stiindu-se filmati, si elevii si profesorii vor avea un "stres" suplimentar de care nu este nevoie.Eu unul nu cred ca altundeva in lume examenele de acest tip sunt filmate.
Si ar mai fi ceva de spus aici...Stati linistiti ca daca este sa se "faca" undeva "jocurile", spatiul acela nu este in incinta scolilor.Indiferent daca acestea au sau nu au camere de supraveghere...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. In alte tari, examenele de bacalaureat nu se desfasoara in sali, ci in spatii deschise, de exemplu pe holuri.In tarile civilizate, nu exista notiunea de examen cumparat. La noi, aproape toti cei care sustin examenul de bacalaureat incearca sa plateasca supraveghetorii. Spre cinstea lor, unii supraveghetori refuza sa primeasca foloase necuvenite.

    RăspundețiȘtergere