marți, 9 august 2011

Despre examenul de suplinire...Cum "imbatraneste" corpul profesoral...

"În urma corectării lucrărilor, rata de promovabilitate la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de suplinitor din învăţământul preuniversitar, din data de 8 august 2011, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 54,60%. Au fost evaluate şi au primit note lucrările a 8.501 de candidaţi, iar 27 de lucrări au fost anulate. Pe tranşe de note, rezultatele sunt următoarele: note sub 5 - 3.859, reprezentând 45,40%, note peste 5 - 4.642 (54, 60% ). S-au obţinut 39 note de 1. Note de 10 au fost în număr de două.
Comparând cu rezultatele din anii anteriori, când procentul de promovabilitate la concursul din luna august pentru suplinitori calificați era de peste 90%, în acest an Ministerul Educaţiei a impus o selecţie mult mai riguroasă. Precizăm că, în 2011, subiectele au fost unice, similare concursului din iulie, și au eliminat vulnerabilităţile unei evaluări prin interviu sau cu subiect propus la nivelul judeţului."
Acesta este comunicatul ministerului cu privire la examenul de suplinire.Rezultatele sunt catastrofale si nu cred ca in toamna vor fi ocupate toate posturile cu cadre didactice calificate.
Ministerul crede ca a gasit solutia dand posibilitatea profesorilor titulari de a lua ore suplimentare, doar ca si aici apare o problema.Conform metodologiei:
"(3) Cadrele didactice titulare şi suplinitoare calificate pot fi încadrate pe orele rămase neocupate în regim de plata cu ora, până la o jumătate de normă de predare, iar învăţătorii şi educatoarele pe posturile rămase neocupate până la o normă.
(4) În cazuri excepţionale, pentru disciplinele deficitare în personal didactic calificat consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar poate aproba depăşirea jumătăţii de normă de predare pentru titulari şi suplinitori calificaţi în învăţământ prin cumul de funcţii."

Pana aici nu este "nimic nou sub soare" in sensul ca si pana acum lucrurile erau identice.Si pana acum profesorii titulari si suplinitorii aveau posibilitatea de a avea si plata cu ora, si pana acum pentru disciplinele deficitare puteai sa fi incadrat pana la maxim doua norme.Diferenta dintre plata cu ora si cumul este uriasa, in sensul ca pentru plata cu ora nu se ia in calcul vechimea in munca in timp ce la cumul acest procent se calculeaza la plata salariului.Pentru ca lucrurile sa fie clare, pentru un profesor cu peste 20 de ani vechime in munca procentul care se ia in calcul pentru cumul este de 25% in timp ce pentru plata cu ora acest procent nu se ia in calcul.
Ce se va intampla din toamna? Eu cred ca inspectoratele scolare vor aproba mai multe discipline ca fiind deficitare pentru a da posibilitatea mai multor profesori sa fie incadrati prin cumul.Doar ca aici apare o problema de legislatie.
Conform Codului Muncii :
"Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare."

Conform Legii Educatiei:
"Art. 262. - (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizeaza intr-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana, si cuprinde:
a) activitati didactice de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de invatamant;
b) activitati de pregatire metodico-stiintifica;
c) activitati de educatie, complementare procesului de invatamant: mentorat, scoala dupa scoala, invatare pe tot parcursul vietii."

In concluzie, conform Codului Muncii depasirea prin cumul a celor 48 de ore nu este tocmai legala.Mai mult decat atat, tot in conformitate cu Codul Muncii, nici un profesor nu poate fi obligat sa presteze ore suplimentare.
"Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. "


Ca o parere personala, anul scolar viitor va fi "invadat" de profesori pensionari.
Daca acest lucru este sau nu este pozitiv vom vedea dupa examenul de bacalaureat de anul viitor.Atata timp cat in educatie salarizarea este de mizerie acest domeniu devine neatractiv pentru absolventii tineri din invatamantul superior si, in timp, exista riscul sa asistam la o "imbatranire" a corpului profesoral...Cu consecintele de rigoare...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. Corect ar fi sa se organizeze un nou examen de suplinire in toamna, de catre fiecare inspectorat in parte, pentru a se da o sansa celor care n-au participat la examenul de suplinire din 4 august din diferite motive.Asa s-ar mai regla lukrurile fara sa se mai apeleze la pensionari sau la fortarea titularilor cu ore suplimentare care nu sunt in specialitatea lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca Domnul Ministru Funeriu ,ii va veni inspiratia sa organizeze o noua testare in toamna a profesorilor suplinitori, asa ar fi cel mai bine , pentru a evita un dezastru si mai mare la anul, in ceea ce priveste rezultatele la Bac .

    RăspundețiȘtergere