duminică, 31 iulie 2011

Haosul bacalaureatului continua...O senatoare PDL propune introducerea unei discipline de profil la filiera tehnologica...

Senatorul PDL Mihaela Popa va depune, în a doua parte a lunii august, un amendament care vizează introducerea, la Bac, a disciplinei specifice profilului pentru filiera tehnologică. Conform acesteia, amendamentul va fi supus dezbaterii Comisiei de Educaţie din Senat, urmând ca în septembrie să fie supus spre aprobarea plenului Parlamentului.
Fost cadru didactic, Mihaela Popa a precizat că nu doreşte ca Bacalaureatul să fie o sperietoare pentru elevi, în condiţiile în care unele dintre disciplinele de examen sunt studiate doar o oră pe săptămână sau doar în clasele a - IX-a sau a X-a.
Asadar, se doreste ca incepand de anul scolar viitor, la profilul tehnologic sa fie introdusa o proba de profil in locul celor la alegere.
In noua lege a educatiei acest lucru este deja introdus, doar ca acolo se specifica faptul ca prima generatie care va sustine acest tip de bacalaureat este cea care va intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.
In momentul actual cei de la liceele tehnologice sustin aceste probe, in general la biologie sau la fizica.
Ca o parere personala, este normal ca cei de la profilul tehnic sa sustina la bacalaureat o proba specifica profilului, tot asa cum este normal si pentru cei de la invatamantul vocational sa sustina o proba specifica profilului lor.
Doar ca a introduce "brusc" aceasta schimbare nu cred ca face bine viitorilor absolventi.
Ca sa nu mai vorbim de partea legala a acestui examen care specifica faptul ca metodologia pentru bacalaureatul din anul scolar 2011-2012 trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial pana la data de 31 august 2011.
Poate ca cel mai bine este sa lasam lucrurile asa cum sunt acum si sa asteptam ca aceste schimbari sa fie facute cu generatia care va intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013.
Amintiti-va ce am spus zilele trecute...Incepand cu anul scolar care va incepe in toamna, "haosul" din educatie va fi si mai mare...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 30 iulie 2011

"Cine vrea, poate folosi o altă rută", a spus Emil Boc...

Tronsonul A2 Murfatlar-Constanţa şi varianta de ocolire a oraşului au fost deschise incepand de ieri traficului. Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au fost primii care au testat noul transon al Autostrăzii Soarelui.
Pe o distanţă de 14,570 kilometri, şoferii pot folosi doar o singură bandă a fiecărui sens.
Raspunzand unei intrebari a unui ziarist ce se referea la un posibil accident de circulatie, Emil Boc a avut urmatoarea replica... "Cine vrea, poate folosi o altă rută".
Ceea ce nu stie Emil Boc este faptul ca de mai mult de un an de zile romanii folosesc "o alta ruta" decat cea a celor de la putere.Si cand spun lucrul acesta nu ma refer nici la intoarcerea cu elicopterul a lui Traian Basescu de pe Valea Prahovei, cu ocazia sarbatorilor de iarna, in timp ce toti ceilalti turisti se aglomerau in trafic si nici la zborul cu elicopterul SRI-ului intre Brasov si Bucuresti al fetei si al nepotului premierului.
Nu ma refer nici macar la "rutele" diferite alese pentru concediile de odihna ale fruntasilor PDL si ale romanilor de rand.Pentru ca daca cu cativa ani in urma toti romanii isi permiteau un concediu in strainatate acum doar cei de la putere mai beneficiaza de aceste privilegii.
Si poate ca toate acestea au fost spuse foarte bine zilele trecute de catre Andrei Plesu, fost consilier prezidential, atunci cand a declarat: "pragmatismul notoriu al presedintelui l-a facut sa simta rapid ca da foarte bine sa fie inconjurat de intelectuali", insa acesta "nu are niciun fel de respect si de simpatie umana pentru oamenii de carte".
Asadar, de ceva vreme, romanii folosesc o alta "ruta" decat cei care ii guverneaza.
Se stie insa faptul ca orice "ruta", oricat de lunga ar fi ea, are si un punct "terminus"...Uneori este posibil ca dupa acel punct "terminus" sa urmeze prapastia...Sau puscaria, pentru cei care timp de patru ani de zile nu au avut o alta grija decat propriile beneficii...Probabil ca acum cei de la putere rad de suferintele romanilor...Doar ca ei ar trebui sa nu uite ca "cine rade la urma va rade mai bine...".

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 29 iulie 2011

Se anunta un examen dur pentru ocuparea posturilor de suplinitori...

Ministrul Învățământului, Daniel Funeriu, a anunțat, ieri, la emisiunea XPress, că procedurile privind examenul pentru ocuparea posturilor de suplinitori au fost modificate, iar examenul va respecta standardele stabilite la examenul de titularizare, astfel încât acest examen perceput până acum ca o simplă formalitate să nu mai permită accesul în clase al profesorilor nepregătiți.
"Este important ca pe 12 septembrie să avem la clasă profesori care sunt corect pregătiți. Este important ca posturile la suplinire, care se vor lua la începutul lunii august, să nu fie ocupate de oameni cu note sub 5. De aceea am modificat procedura de atribuire a acestor locuri la suplinire astfel încât doar cadrele didactice cu note acceptabile să poată să intre la clasă. Se va da concursul pentru suplinire în luna august, și tradițional acest concurs se dădea probe orale, probe care erau oarecum mai lejere decât cele de la examenul de titularizare. Ne-am asigurat ca în luna august examenul pentru suplinire se va da exact în aceleași condiții de rigurozitate și aceleași condiții de exigență ca cele din iulie ",a explicat ministrul.
Efectele pe care le va avea asupra calității sistemului educațional din România o politică susținută de respectare a rigurozității la examenele de titularizare și cele pentru profesorii suplinitori va fi o calitate sporită a actului de educație a precizat ministrul. "Dorința de calitate la clasă se va materializa prin corectitudinea examenelor de suplinire", a spus el.
"Nu mă aștept ca profesori care au luat media 2 la titularizare să obțină o medie mare", a subliniat Funeriu.
Ministrul a afirmat că nu vor exista cazuri în care posturi de profesori să nu fie ocupate în urma exigențelor sporite la examene. "Nu vor exista cazuri în care să avem clase neacoperite cu cadre didactice", a subliniat Funeriu.
Asadar, examenul de suplinire se anunta a fi unul drastic.Ce vor face concurentii?
Cum vor fi ocupate orele ramase in cazul in care posturile nu se ocupa dupa acest examen? Peste o saptamana vom stii mai multe despre toate acestea.
Intrebarea pe care si-o pun cei care vor sustine acest examen este cat se poate de simpla..."Se merita tot acest stres pentru o catedra ocupata temporar si pentru un salariu de mizerie?"...Raspunsul il vom afla joia viitoare...
Pana atunci, mult succes tuturor celor care vor participa la acest examen...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 28 iulie 2011

Elevii vor fi impartiti in 3 categorii...Se doreste introducerea "apartheidului" in sistemul nostru de educatie ?

Elevii vor fi împărţiţi, încă de la începutul şcolii, în trei categorii: cu rezultate slabe, medii şi foarte bune. Evaluarea ar începe din clasa întîi, iar dacă un elev mai slab ar primi o notă de 10 asta ar ridica un semn de întrebare, iar directorul şcolii ar putea lua măsuri.
„Ne propunem clar ca obiectiv pentru 2011-2012, eliminarea supraevaluării la clasă. Nu putem să ne ascundem după deget şi să spunem că elevii primesc note mari în cursul anului şi abia la examen se află pentru prima dată în faţa unei evaluări standardizate care îi aduce mai aproape de adevăr. De aceea, comisiile metodice vor elabora pe şcoală cîte un test iniţial, pornind de la programa existentă. Testul iniţial se va aplica pe clase, pentru clasa I, a II-a, a IV-a, pentru română, matematică şi aşa mai departe. Rezultatele vor fi analizate la nivelul şcolii. Adică va fi o medie pe şcoală, iar clasele vor fi încadrate, în funcţie de rezultate, la categoria sub media de şcoală, la nivelul mediei sau peste această medie“, a explicat secretarul de stat pentru învăţămîntul preuniversitar, Oana Badea. Ea a mai spus că scopul evaluării este stabilirea nivelului de pregătire al elevilor în contextul şcolii din care fac parte. „Fişa postului fiecărui cadru didactic va fi determinată de această structură a clasei lor. Dascălul nu este vinovat pentru că primeşte o clasă sub medie spre exemplu, dar el trebuie să muncească. Performanţa lui poate fi de tip olimpiadă, dar avem peste o sută de olimpici internaţionali şi trei milioane de elevi despre care trebuie să vorbim în alţi termeni. Sîntem preocupaţi de progresul şcolarilor pentru clasele sub medie şi la medie, întrucît acolo vorbim de zona mediocrităţtii, acolo trebuie să vedem ce se întîmplă cu fiecare copil şi să recunosc şi să răsplătesc efortul dascălilor de la acele clase, pentru că vorbim de învăţămînt de masă“, a mai susţinut secretarul de stat.
Sistemul despre care vorbeşte secretarul de stat impune o clasificare strictă a claselor şi chiar o omogenizare a acestora, Oana Badea precizînd că MECTS nu este interesat de o ierarhie la nivel naţional sau la nivelul unui oraş, ci pur şi simplu de stabilirea nivelului de pregătirea al elevilor în contextul şcolii din care fac parte. „După ce am această clasificare voi stabili ce trebuie să facă fiecare dascăl la clasa lui. Cu o clasă pe medie am un anumit parcurs. Dacă ai o clasă sub medie adaptezi ritmul de muncă al profesorului, iar dacă eşti peste medie, este vorba despre performanţă, chiar olimpiadă. Nu mă interesează performanţa de tip olimpiadă la clasa sub medie, spre exemplu“, a susţinut secretarul de stat. O dată stabilit nivelul fiecărei clase dintr-o şcoală, cu rezultate slabe, sub medie, cu rezultate medii şi peste medie, directorul poate „intra în alertă" cînd va sesiza note foarte mari la clase sub media pe şcoală. „Asta înseamă eliminarea supraevalării. La clasa sub medie nu pot să am note de zece. Nu pot să am pentru că reperul esenţial este programa şcolară. Directorul va fi în stare de alertă dacă va sesiza la clasa sub medie note foarte mari sau calificative care nu au voie să fie“, a adăugat Oana Badea.
Ca o parere personala, clasele de liceu sunt omogenizate inca de la admitere.Se stie faptul ca la liceele foarte bune, media de intrare este in jur de 9.50 si nu vad ce omogenizare mai buna ar putea sa faca ministerul pentru acesti elevi.La fel se intampla si la clasele cu profil tehnic, acolo unde prima medie de intrare este in jur de 7 si iar ultima medie este in jur de 5.
Pe mine m-a surpins insa un alt aspect.Se spune in declaratia de mai sus ca daca un elev dintr-o clasa evaluata sub medie primeste o nota mare directorul ar trebui sa se sesizeze.Daca vreti o explicatie a cuvantului "discriminare" recititi declaratia de mai sus.Din cate stiu eu, in sistemul romanesc de evaluare, notele sunt intre 1 si 10.Fiecare elev, indiferent de clasa din care face parte, are dreptul sa primeasca fiecare dintre aceste note.Nu cred ca este normal ca un elev dintr-o clasa mai slaba sa stie din start ca el nu poate sa primeasca o nota mare.Unde este egalitatea elevilor? Unde vrem sa se ajunga cu acest sistem de notare? Sa presupunem ca unul dintre elevii dintr-o clasa considerata slaba nu are nici o aptitudine la matematica, romana, istorie sau geografie dar ca in trecut a locuit cativa ani intr-o tara anglofona si ca stapaneste perfect limba engleza.Ce ar trebui sa faca profesorul de engleza? Sa ii dea cinci pentru a nu avea probleme cu directorul sau sa ii dea zecele pe care il merita?
Haideti sa nu impartim scoala romaneasca in "elevi albi si elevi negrii", haideti sa nu introducem "apartheidul" in sistemul nostru de educatie...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 27 iulie 2011

Ministerul Educatiei a validat cele 67 de metodologii de aplicare a Legii educaţiei naţionale...

După ce au fost supuse dezbaterii publice, Ministerul Educaţiei a validat cele 67 de metodologii de aplicare a Legii educaţiei naţionale, ceea ce înseamnă că au “undă verde”, iar aplicarea lor de la data de 1 septembrie va însemna “schimbarea la faţă a întregului sistem de învăţământ”, a declarat la Suceava secretarul de stat în MECT, Oana Badea, prezentă, saptamana trecuta, la reuniunea cu inspectorii generali din ţară.
In perioada 4-15 iulie, la sediul Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, au avut loc intalniri de lucru cu reprezentanti ai federatiilor sindicale pentru definitivarea celor 67 de metodologii de aplicare a noii Legi a Educatiei.
Singura problema este ca forma finala a acestor metodologii nu a fost inca publicata pe site-ul ministerului.Cu siguranta ca metodologiile de acum nu difera cu mult de cele supuse dezbaterii publice acum mai bine de o luna de zile, doar ca ar fi corect sa stim si noi care sunt documentele oficiale pe baza carora va fi aplicata Legea Educatiei.
O alta problema care nu este inca clarificata o reprezinta planurile cadru pentru anul scolar care urmeaza sa inceapa.Se stie faptul ca pe baza acestor planuri cadru se fac incadrarile profesorilor, doar ca, prin noua Lege a Educatiei, numarul de ore pe saptamana pentru fiecare clasa de elevi s-a redus.Cu consecintele de rigoare...
Si ar mai fi ceva de spus aici.Pe data de 4 august are loc concursul pentru posturile care vor fi ocupate cu suplinire.Dar, repet ce am spus mai sus...Fara noul plan cadru exista riscul ca un profesor suplinitor care va promova concursul si va fi repartizat pe un post sa constate in luna septembrie ca acel post nu mai exista.
Facem pariu ca anul scolar care urmeaza va fi cel mai "haotic" dintre toti anii care au trecut de la Revolutie si pana acum?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 26 iulie 2011

Frustrarile trecutului isi spun din nou cuvantul...Traian Basescu "ataca" din nou profesorii...

Presedintele Traian Basescu a lansat un nou atac la adresa profesorilor, ieri, intr-un interviu televizat.
"Dacă citiţi raportul comisiei prezidenţiale pentru educaţie, veţi constata că asta era evaluarea de acum trei ani. S-a tergiversat mult introducerea noii legi a educaţiei. Reforma Marga a fost un mare eşec şi rezultatele s-au văzut după vreo 10 ani. Desfiinţarea profesionalelor, scoaterea tehnicienilor din sistemul de învăţământ a fost o mare eroare. Acum, vedem rezultatele. trebuie aplicată noua lege cu toată fermitatea şi trebuie să găsim formule pentru a da o şansă acestor copii. Şi copiii trebuie să înţeleagă că nu se mai poate lua bacalaureatul copiind. trebuie să mergi şi puţin la şcoală, trebuie să ai profesori pregătiţi", a spus Băsescu.
Preşedintele crede că profesorii sunt foarte bine plătiţi, raportat la orele de lucru.
"Cadrele didactice, pe ora de lucru, sunt printre cel mai bine plătiţi din România. Şi eu aş vrea să lucrez 16 ore, să mai fac şi meditaţii. Mi-au răspuns şi o să îmi mai răspundă. De tare ce s-au pregătit, s-a văzut la bacalaureat. Cu tot respectul pentru cei care au avut promovabilitate bună", a mai precizat Băsescu.
Intrebat cu ce nota a absolvit liceul, Basescu a spus: "Nu-mi aduc aminte, da' sa stiti ca n-am fost un absolvent de zece, cred ca a fost pe la 7,40, 7,50, pe acolo".

Asadar, Traian Basescu isi "varsa" inca odata ura asupra profesorilor.Se dovedeste din nou ca spusele presedintelui de acum cativa ani se confirma.
Băsescu Traian:" Şi acum, când văd un profesor, cred că o să-mi pună un 4, hăhă!"...
Cu siguranta ca presedintele a ramas cu un oarecare disconfort din scoala si inca are un complex in fata profesorilor.
Declaratia de la TVR dovedeste inca odata faptul ca acesta nu prea are habar despre ce se intampla in educatie.Se spune in respectiva declaratie ca Andrei Marga ar fi desfiintat scoala profesionala, doar ca lucrul acesta s-a intamplat sub comanda Ecaterinei Andronescu in ultimul mandat comun PDL-PSD.
Cat despre raportul dintre orele lucrate si salarizare, acolo presedintele chiar "bate campii".In conformitate cu art.262 din Legea Educatiei:
"Art. 262. - (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizeaza intr-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana, si cuprinde:
a) activitati didactice de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de invatamant;
b) activitati de pregatire metodico-stiintifica;
c) activitati de educatie, complementare procesului de invatamant: mentorat, scoala dupa scoala, invatare pe tot parcursul vietii.
(2) Activitatile concrete prevazute la alin. (1), care corespund profilului, specializarii si aptitudinilor persoanei care ocupa postul didactic respectiv, sunt prevazute in fisa individuala a postului. Aceasta se aproba in consiliul de administratie, se revizuieste anual si constituie anexa la contractul individual de munca."
Legea este cat se poate de clara, doar ca este posibil ca presedintele sa nu aiba habar de acest articol.Cat despre orele predate efectiv, numarul acestora este de 18 pe saptamana si nu de 16 asa cum crede Traian Basescu.În învăţământ, salariul mediu net este acum in jur de 10 milioane de lei.Daca impartim acest venit la 160 ore luna, respectiv 40 ore/sapt x 4 saptamani/luna, obtinem fabuloasa suma de 6.25 RON pe ora, iar daca ne luam dupa presedinte si impartim acest venit la 72 ore luna, respectiv 18 ore/sapt x 4 saptamani, obtinem 14 RON pe ora efectiv predata.
Fabulos, nu? Si inca ceva...Daca impartiti la 2 aceste venituri obtineti salariile celor care au doar cativa ani de cand au intrat in invatamant.
Ca o concluzie...Presedintele isi permite sa atace din nou, intr-un mod gratuit, profesorii.Frustrarile trecutului isi spun din nou cuvantul...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 25 iulie 2011

Cartelele de acces in scoala...Peste 8 milioane de euro pentru PDL...

Elevii nu vor mai putea chiuli prea usor incepand cu anul scolar viitor si daca vor lipsi nemotivat vor fi de urgenta penalizati si le vor fi informati parintii in timp real. Cel putin asa a anuntat in premiera la Suceava, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, dupa intalnirea celor din Ministerul Educatiei cu sefii inspectoratelor scolare din tara. Aceasta a declarat ca de anul scolar viitor intrarea elevilor in toate scolile se va face pe baza unor cartele magnetice si va fi inregistrata de un sistem computerizat. Profesorul de la ora va fi anuntat in cateva minute cine este absent sau a intarziat, la fel ca si parintii. In acest mod, crede Oana Badea, absentele nu vor mai putea fi atat de usor motivate de unii profesori indulgenti iar elevii nu isi vor mai permite sa absenteze nemotivat.
Aceasta este varianta oficiala cu privire la aceste cartele.Doar ca daca facem un calcul simplu vedem ca adevaratul substrat al acestei afaceri este altul.Din primele declaratii ale oficialilor o simpla cartela magnetica va costa elevul in jur de 4 euro.Daca inmultim 2 milioane, numarul aproximativ al elevilor din Romania cu 4 euro, pretul unei cartele magnetice, obtinem frumoasa suma de 8 milioane de euro.O suma care reprezinta doar bani pentru PDL in perspectiva viitoarelor alegeri.Si cand am calculat suma aceasta nu am luat in calcul decat pretul cartelelor fara a calcula si pretul celorlalte echipamente necesare.
Asadar operatiunea "fonduri pentru partid" continua pe banii educatiei.Este trist ca este asa, este trist faptul ca acesti bani nu sunt folositi intr-un mod mai eficient pentru educatie.
Sa vorbim putin si despre eficienta acestei masuri...
Chiar nu imi imaginez un "boboc" de la clasa I-a folosind eficient aceasta cartela.Sa obligi un copil de 7 ani "sa se ponteze" inseamna un stres in plus pentru un copilas care si asa are destule emotii legate de primul sau an de scoala.
Cat despre elevii de liceu, cu siguranta ca acestia vor gasi cele mai eficiente "metode" de a "fenta" sistemul.Este posibil ca, in mod paradoxal, tocmai aceste cartele sa-i faca pe elevi sa lipseasca mai mult de la scoala...Sa presupunem ca elevii unei clase "plaseaza" toate cartelele unui singur elev, sa-i spunem "elevul de serviciu la cartela".Acesta va putea "ponta" in felul acesta intreaga clasa.Ca sa nu mai spun faptul ca este posibil ca un elev sa vina la 8 dimineata la scoala, sa "ponteze" cartela, sa plece de la scoala si sa se mai intoarca la ora 14 pentru a "taxa" cartela de plecare.Si, in felul acesta ne putem imagina inca n asemenea situatii.
Ca o concluzie, banii acestia puteau fi folositi mult mai eficient daca se dorea sa se faca ceva pentru educatie.Usor, usor, poate ca fara sa ne dam seama, sub conducerea PDL, Romania se transforma intr-o imensa puscarie.Pentru ca anumite firme "agreate" de catre partid sa "produca" si pe timp de criza s-a ajuns in situatia ca pentru examene sa se investeasca in camere video iar pentru a se intra in scoala sa se foloseasca cartele magnetice.Usor, usor copiii nostri se transforma in generatia Big Brother.Intrebarea care se pune este cat de mult folosesc toate acestea educatiei efective a elevilor.Pentru ca, pana una alta, folosind metodele de mai sus riscam faptul ca elevii nostri sa traga concluzia ca in viata, lucrul cel mai important este sa iti "spionezi" apropiatii.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 23 iulie 2011

PDL-ul incearca sa scoata bani pentru partid obligand elevii sa isi cumpere uniforme scolare...

Deputatul PDL Cezar Preda s-a arătat "ferm convins" că uniformele şcolare vor fi reintroduse din toamnă. Proiectul legislativ privind obligativitatea uniformelor şcolare, spune Preda, este o iniţiativă legislativă pe care viaţa şi realitatea o vor impune.
"Proiectele legislative privind obligativitatea uniformelor şcolare, interzicerea accesului minorilor în localurile publice după ora 21:00, precum şi descentralizarea programului Cornul şi laptele sunt iniţiative legislative pe care viaţa şi realitatea le vor impune", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul PDL Cezar Preda, care este "ferm convins" că uniformele şcolare vor fi reintroduse chiar din această toamnă.
Cele trei proiecte de lege au fost iniţiate de Cezar Preda, care spune că are sprijinul primului ministru în ceea ce priveşte reintroducerea obligativităţii uniformelor pentru elevi.
"Am văzut că primul ministru are aceeaşi abordare şi sunt ferm convins că în această toamnă se va introduce obligativitatea uniformelor şcolare", a spus Cezar Preda.

Haideti sa spunem lucrurilor pe nume...In majoritatea scolilor generale si a liceelor exista deja uniforme.Stim cu totii care sunt motivele...directorii au de castigat de pe urma acestor uniforme si "obliga" copiii sa le achizitioneze.Imi amintesc cum acum cativa ani, atunci cand fetita mea a intrat in clasa a V-a, eram obligati sa trimitem copiii la scoala cu un tricou si cu o vesta cu insemnele scolii.
Este cat se poate de evident faptul ca un singur tricou si o singura vesta nu erau suficiente, imi amintesc ca atunci am cumparat 5 tricouri si 3 veste ca sa am pentru fiecare zi din saptamana.Inmultiti aceste cifre cu numarul de copii din fiecare scoala si veti vedea ca vanzarile ating cifre foarte mari.Despre cine isi opreste comision din toate aceste vanzari nu are nici un sens sa discutam aici...
O sa ma intrebati ce se intampla daca parintele unui elev refuza sa isi cumpere aceste uniforme...Din spusele celor care conduc scoala respectiva elevul va avea nota scazuta la purtare in cazul in care nu vine la scoala imbracat in uniforma.
Mai exista si situatia colegiilor nationale, acolo unde in traditia liceului exista o uniforma specifica.Eu cred ca acolo problema se pune intr-un alt mod pentru ca elevii colegiilor respective chiar poarta cu mandrie acea uniforma.
In concluzie, se dovedeste inca odata faptul ca cei de la PDL habar nu au ce se intampla in scolile din Romania...Ei si-au imaginat ca dupa ce au "stors" banii de autostrazi vor putea sa faca bani pentru partid prin firmele care aduc uniforme in scoli.Pot sa pun pariu ca aceasta "afacere" nu le iese decat daca o numesc pe Elena Udrea ministru al Educatiei...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 22 iulie 2011

Satul natal al lui Emil Boc tinde sa devina Scornicestiul de altadata...

Drumul principal din satul Răchiţele, localitatea natală a premierului Emil Boc, este inclus într-un proiect de modernizare derulat de Consiliul Judeţean Cluj, şeful Guvernului fiind întrebat joi despre lucrările de asfaltare din zonă, care ar fi făcute până la casa părintească a acestuia.
Întrebat într-o conferinţă de presă dacă poate să dea detalii despre proiectul de aproximativ 14 milioane de euro care vizează asfaltarea unui drum din Răchiţele care ar duce până unde este casa părintească a lui Boc, premierul a răspuns: "Eu cred că primarul din comună vă poate da toate acele detalii. Nu am informaţii despre asemenea proiecte din fiecare comună din România".
Primarul comunei Mărgău, Sorin Suciu, de care aparţine satul natal al premierului Emil Boc, Răchiţele, a declarat că drumul din Răchiţele este inclus într-un proiect de modernizare finanţat din fonduri europene şi derulat prin Consiliul Judeţean, primarul negând că drumul este asfaltat doar până la casa părinţilor şefului Guvernului.
Suciu a declarat, joi, că drumul din sat este modernizat în urma unui proiect finanţat din fonduri europene care se adresează zonei turistice Răchiţele - Ic Ponor.
"Nu e adevărat că drumul din Răchiţele este asfaltat până la poarta casei părinţilor premierului Emil Boc. Nu e asfaltat numai până în faţa casei lui, este asfaltat şi mai jos. Eu ştiu că drumul este inclus într-un proiect finanţat din fonduri europene pentru zona turistică Răchiţele - Ic Ponor, gestionat de o regie a Consiliului Judeţean Cluj", a spus Sorin Suciu.
Este cat se poate de logic faptul ca primarul din Rachitele nu recunoaste ca drumul respectiv se asfalteaza la comanda lui Boc.As vrea sa fiu foarte clar...Eu sunt de parere ca fiecare drum din Romania trebuie asfaltat.Indiferent de "catunul" care este deservit prin acel drum.Doar ca nu pot sa fiu entuziast atunci cand aflu ca in timp ce pentru Racaciuni se poate, pentru satul bunicilor mei, Izvoranu din jud.Buzau nu se poate.
Acum nu multa vreme se discuta despre faptul ca tot la Rachitele, Emil Boc a inceput sa construiasca o sala de sport moderna.Sa devina Rachitele de Cluj, Scornicestiul de altadata?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 21 iulie 2011

Incep "pomenile" electorale pentru profesorii titulari...Examen scris pentru suplinire pe data de 4 august...

"Consecinţa imediată a concursului de titularizare este aceea că am decis, la nivelul conducerii ministerului, ca ocuparea posturilor, începând cu luna septembrie, să se desfăşoare conform exact aceloraşi proceduri folosite în concursul din data de 13 iulie. Nu va mai fi posibilă ocuparea unor posturi din preuniversitar de către oameni care nu au note corecte la examenul de titularizare. Nu vor mai fi celebrele examene orale, care fac posibile anumite aranjamente la nivel local, cu exigenţă în selectarea resursei umane", a declarat Funeriu,.
Ministerul Educaţiei a precizat că au fost purtate discuţii cu sindicatele din învăţământ şi această măsură a fost aprobată şi de către acestea, subliniind că sindicatele au participat efectiv şi la redactarea acestei părţi a metodologiei. "Am semnat ieri seară (miercuri seară) ordinul de ministru care instituie această exigenţă şi la concursul din luna august. (...) Ne putem imagina că unul care a luat 5 în luna iunie poate să ia notă mai mare în august, dar trebuie să existe o bază serioasă pentru acest lucru şi nu subiectivismul unor comisii", a mai spus ministrul Educaţiei.
Potrivit secretarului de stat Oana Badea, concursul din 4 august va fi supravegheat video. "Va fi probă scrisă, va fi monitorizare video, rezultatele ne interesează să fie cele reale, în consecinţă cei mai buni vor ajunge în faţa elevilor. Ulterior, vom avea aşezările care se vor face conform calendarului şi există noutăţi şi în această privinţă, în acest an ne-am propus să reducem numărul de necalificaţi care ajung în faţa elevilor şi pot fi proceduri pe care le-am agreat împreună cu membrii sindicatului ieri (miercuri) la minister", a declarat secretarul de stat Oana Badea.
Aceasta a adăugat că nu numai titularii vor putea opta pentru ore suplimentare, ci şi suplinitorii calificaţi care vor obţine peste 7 la examen. "În consecinţă, orice participant la concursurile din 2011 care iau note peste 7, chiar dacă nu este titular, pe lângă cele 18 ore, mai poate opta pentru încă 9 ore", a subliniat Badea.

Asadar, regulile se mai schimba si in timpul jocului.La ultimul concurs de suplinire s-a decis, cu doar doua saptamani inainte de examen, ca probele orale sa fie inlocuite cu probe scrise.Marturisesc ca abia acum am inteles "incapatanarea" televiziunilor si a presei in a spune ca examenul de titularizare a fost un examen al notelor mici.De mai bine de 15 ani urmaresc concursurile de titularizare fie si doar pentru a vedea ce coleg mai intra in sistem.Pot sa spun ca mereu au fost rezultate de tipul celor de anul acesta, doar ca niciodata nu a existat o asemenea campanie de presa impotriva celor care aspira la titlul de profesor.Si iata acum rezultatul acestei campanii de presa...examen scris pentru suplinire.Mai exact, ultimul examen pentru suplinire organizat de catre inspectorat va fi un examen scris.Imi amintesc cum era in primii mei ani de invatamant, atunci cand am fost pentru doi ani suplinitor.Pe atunci, era prin 1994, depuneai doar un dosar cu avizul liceului la inspectorat si erai angajat.Atunci insa erau multi elevi si era nevoie de profesori.Apoi au introdus examenul oral pentru suplinire, un examen relativ facil pentru viitorii profesori.Acum se doreste ca acest examen sa fie unul foarte dur...Care va fi urmarea pentru anul scolar viitor? Ore suplimentare pentru profesorii titulari...Cu consecintele de rigoare pentru acestia...Salarii mai mari...Urmeaza un an electoral, nu?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 20 iulie 2011

Punctul de vedere al sindicatelor cu privire la examenul de titularizare...

"Subfinanţarea sistemului de învăţământ, salariile din care nu se poate trăi şi lipsa modernizării unităţilor de învăţământ sunt principalele motive care transformă acest sistem într-o "paria" pentru oamenii valoroşi. Rezultatele concursului naţional de titularizare ne demonstrează faptul că spre acest domeniu nu se mai îndreaptă oamenii bine pregătiţi profesional, întrucât nu sunt motivaţi să facă acest lucru. Grila de salarizare care porneşte de la 660 de lei, echivalentul unui salariu pe care îl primeşte muncitorul necalificat, este principalul motiv care ţine departe de sistemul de învăţământ candidaţii competitivi. Statisticile Ministerului Educaţiei arată că numărul tinerilor care se îndreaptă către o carieră profesională a scăzut de la un an la altul. (Dacă în anul 2008, din numărul total al candidaţilor, aproximativ 10.000 erau absolvenţi de studii superioare ai acelui an, în anul 2011 numărul lor s-a redus la jumătate). Şi în acest caz, motivul este acelaşi: nu poţi face performanţă într-un sistem care nu îşi respectă salariaţii", spune preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Sindicaliştii fac apel către Ministerul Educaţiei şi Guvernul României ca, în baza rezultatelor concursului naţional de titularizare, "să ia toate măsurile necesare astfel încât sistemul de învăţământ să devină unul atractiv pentru oamenii de calitate". În caz contrar, avertizează cei de la FSLI, pregătirea generaţiilor viitoare de elevi va fi pusă sub semnul întrebării.

In concluzie, totul pleaca de la bani.Atata timp cat salariile oferite profesorilor sunt unele de mizerie si calitatea sistemului educational va avea de suferit.
Chiar nu se poate face educatie cu bani putini, chiar nu se face educatie fara salarii decente.Domnilor guvernanti...dati-le profesorilor salariile pe care acestia le merita pentru a salva educatia copiilor din Romania...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 19 iulie 2011

Parchetul a scos-o basma curata pe Roberta Anastase...

Procurorii au dispus soluţia de neîncepere a urmăririi penale pe 12 iulie, faţă de Roberta Alma Anastase şi faţă de Sever Voinescu, pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.
Potrivit unui comunicat remis ieri, "la data de 28.09.2010 s-a înregistrat la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângerea formulată de Grupul Parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC din Camera Deputaților în legătură cu desfășurarea, la data de 15 septembrie 2010, în Camera Deputaților, a votului la Legea sistemului unitar de pensii. De asemenea, au fost formulate plângeri, cu acelaşi conţinut de către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor pentru abuzurile statului şi de către patru persoane fizice (conexate conform dispoziţiilor art.33-34 din Codul de procedură penală.)".
"Decizia Parchetului este de natură a genera serioase îndoieli cu privire la independența și corectitudinea justiției. Constatăm că, deși întreaga Românie a putut vedea imagini în care președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, asistată de secretarul Camerei, Sever Voinescu, a numărat 170 de voturi când în sală se aflau doar 80 de deputați, acestea nu au contat. În acest context, o asemenea decizie riscă să afecteze grav nu numai credibilitatea justiției, ci și încrederea opiniei publice în capacitatea instituțiilor de a aplica în mod corect și echitabil legea, în fața căreia toți cetățenii trebuie să fie egali, indiferent de funcția pe care o ocupă la un moment dat", se arată într-un comunicat de presă al PNL, remis astazi..
PNL precizează că punctul de vedere este prezentat "în virtutea dreptului fundamental la liberă exprimare, pe fondul preocupării cu privire la funcționarea statului de drept și a separației puterilor în România de astăzi".
Asadar, pentru procurori se pare ca 80 este egal cu 170...Pentru noi insa aceasta egalitate chiar nu exista...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 18 iulie 2011

A mai ramas admiterea la clasa a 9-a seral sau frecventa redusa...

Anul acesta la admiterea la clasa a 9-a zi notele au fost mai mari decat la admiterea din anul scolar trecut.La majoritatea liceelor s-au ocupat locurile, indiferent daca a fost vorba de colegii nationale sau grupuri scolare.
Ce pot face insa cei care au peste 18 ani si nu au absolvit decat gimnaziul?
Pentru acestia se organizeaza, pe baza de dosar, admiterea la clasa a 9-a seral sau frecventa redusa.Ca o observatie as vrea sa semnalez faptul ca anul acesta liceele care au solicitat clase de FR au fost mai multe decat anul trecut, pana acum FR-ul era organizat mai mult de catre liceele particulare.
Candidaţii care împlinesc vârsta de 18 ani până în 11 septembrie îşi pot depune dosarele pentru înscrierea în clasa a IX-a în învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă în 26 şi 27 iulie, la liceul Cervantes din Bucuresti.
Pentru detalii referitoare la liceele care organizeaza aceste forme de invatamant precum si la actele necesare pentru inscriere, va invit sa consultati adresa:

http://www.ismb.edu.ro/Subpagini/Examene/Admitere/brosura%20Admitere%202011.pdf



Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 17 iulie 2011

Tot mai multe bancuri despre Traian Basescu...

Am constatat cu placere ca in ultima vreme au aparut tot mai multe bancuri cu si despre Traian Basescu.In felul acesta mi-am amintit de perioada in care romanii se "razbunau" pe Nicolae Ceausescu prin bancurile pe care "le faceau" despre el.
Imi amintesc ca in perioada de dupa Revolutie s-au "incercat" bancuri despre Ion Iliescu si Emil Constantinescu doar ca acele bancuri pareau ca nu au "nici sare si nici piper".Cu siguranta ca bancurile politice nu au succes decat atunci cand tara este condusa de un dictator.
Si pentru ca este duminica si tot am adus vorba de bancuri despre Traian Basescu va propun sa cititi cateva dintre ele...

"Intr-una din zilele insorite ale lui Ianuarie 2015 un batran se apropie de intrarea in Palatul Cotroceni. Se apropie de ofiterul de garda si ii spune:
- As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
Ofiterul il priveste bland pe batran si ii spune:
- Domnule, Basescu nu mai este presedinte si deci nu mai are resedinta aici.
Batranul ii spune ca e in regula si se indeparteaza incet de intrarea in Palat. A doua zi acelasi batran se indreapta catre intrarea in Palatul cotroceni si se adreseaza ofiterului de garda (acelasi din ziua precedenta):
- As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
- Domnule, asa cum v-am spus si ieri, Basescu nu mai este presedinte si deci nu mai are resedinta aici.
Batranul ii multumeste si pleaca incet spre locuinta sa. A treia zi batranul se duce din nou la intrarea in palatul Cotroceni si se adreseaza aceluiasi ofiter:
- As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
Iritat, ofiterul se incrunta usor la batran si ii spune:
- Domnule este a treia zi consecutiva cand veniti aici si cereti sa vorbiti cu Basescu. V-am spus deja ca Basescu nu mai este presedinte si deci nu mai are resedinta aici. Nu intelegeti?
- Ba inteleg foarte bine, insa nu ma mai satur sa aud asta.
Ofiterul ia pozitia de drepti, il saluta respectuos (ca pe un superior) si ii spune batranului:
- Atunci ne vedem maine , domnule!"


"Conferinta de presa la Presedintie.
Ziarist:
-Asa-zisul program anticriza ne lasa fara niciun chior.
Traian Basescu:
-Contati pe mine! "



"Ce diferenta este intre Nelson Mandela si Traian Basescu?
Nelson Mandela a stat in inchisoare inainte de alegerile prezidentiale."


"Basescu si Boc intr-o barca in largul marii infuriate.
Un val puternic rastoarna barca.
Intrebare:
-Cine scapa?
Raspuns:
-Romania! "

"La al 200-lea congres al PDL, Basescu, girbovit de ani si plictisit de povara puterii, se adreseaza participantilor:
- Drragii mei, eu..eu m-am hotarit sa renunt. Propun sa fie aleasa in locul meu prietena mea, Elena!
- Huooo! Huooo!
- Atunci propun sa ma inlocuiasca la presidintie prietenul meu, Boc.
- Huooo! Huooo!
- Smecherilor! Stiam eu ca tot pe mine ma vreti!!! "


"Basescu si Boc zboara cu elicopterul.
Basescu arunca o bancnota de 100 de lei si zice:
− Vreau sa fac un roman fericit!
Boc arunca doua bancnote si zice: −
Vreau sa fac doi romani fericiti!
Pilotul îi întreaba: − De ce nu va aruncati amandoi, sa-i faceti fericiti pe toti romanii ?!?"


"Sotia lui Traian Basescu a fost numita amiral. Conduce cel mai mare distrugator al Romaniei."


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 16 iulie 2011

Bacalaureat, sesiunea de toamna...

Astăzi este ultima zi în care elevii se pot înscrierie pentru sesiunea august-septembrie a examenului de bacalaureat 2011, care se va desfăşura în perioada 22 august-2 septembrie. Bacalaureatul are trei probe orale şi trei scrise.
Probele orale vor avea loc în perioada 22 august - 26 august, la limba română, Competenţe digitale şi limbă străină.
Pe 29 august va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română, urmând ca până în septembie să se desfăşoare celelalte probe scrie. Astfel, pe 31 august va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 2 septembrie, proba la alegere a profilului.
Elevii care au urmat liceul în altă limbă decât româna vor susţine, în plus, o probă orală şi una scrisă de limbă maternă.
Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor va avea loc în 4 septembrie. În 5-6 septembrie vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 7 septembrie se vor afişa rezultatele finale.
Asadar, bacalaureatul se reia pentru cei care nu au reusit sa-l promoveze in vara.
Bafta tuturor !

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 15 iulie 2011

Masinile inmatriculate in Bulgaria vor circula doar 90 de zile in Romania...

Poliţia Română intenţionează, printr-un act normativ, să limiteze folosirea maşinilor înmatriculate în Bulgaria pe teritoriul României la cel mult 90 de zile pe an. După expirarea acestei perioade, şoferii vor fi nevoiţi să-şi înmatriculeze maşinile în România.
Potrivit estimărilor Poliţiei Rutiere, în prezent, 18.791 de autoturisme sunt înmatriculate la vecinii noştri, şoferii români preferând această opţiune din cauza taxei de poluare extrem de ridicată în România.
Potrivit unor surse din poliţie, schimbarea ar fi dorită şi din cauza faptului că autoturismele cu numere bulgăreşti sunt foarte greu de identificat în cazul în care sunt implicate în accidente rutiere, fiind dificil de verificat asigurarea maşinii respective.
Asadar, dupa ani si ani se va face ordine in acest domeniu.Adevarul este ca "harburile" bulgaresti chiar sunt o problema pe drumurile din Romania.Ma gandeam zilele trecute ce se poate intampla in cazul unui accident cu o masina inmatriculata in Bulgaria.Cum plateste asigurarea din Bulgaria?
Ca o concluzie, eu unul salut aceasta masura.Ne da o siguranta mai mare pe sosele...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 14 iulie 2011

Topul liceelor dupa admiterea in clasa a IX-a...

Absolventii clasei a VIII-a au aflat marti la ce licee au fost repartizati.Ca o constatare personala, mediile de anul acesta au fost mai mari decat cele de anul trecut iar liceele care nu si-au ocupat locurile sunt foarte putine.
Cu siguranta ca au fost mai multi absolventi decat anul trecut si lucrul acesta a facut ca mediile de intrare sa fie mai mari.Intr-un top al liceelor din tara conduce
Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti, la profilul real - matematica informatica, unde ultima medie a fost de 9,94. La aceasta specializare au fost disponibile 30 de locuri.
"Sfantul Savu" este urmat de Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova, tot real matematica informatica, cu ultima medie 9,88. Si aici elevii au avut 30 de locuri.
Pe locul trei se afla Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta, unde au fost disponibile 30 de locuri la profilul real - stiinte ale naturii. Ultima medie inregistrata aici a fost 9,86.
Locul patru este ocupat tot de Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova cu profilul real - stiinte ale naturii, unde ultima medie a fost 9,81. La aceasta sectiune au fost disponibile 30 de locuri.
Colegiul National "Mihai Viteazul" din Ploiesti ocupa locul cinci cu ultima medie de 9,81 la matematica informatica. 30 de elevi au fost inscrisi aici.
La Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati ultima medie la matematica informatica a fost 9,80. La acesta au fost disponibile 30 de locuri.
30 de elevi au putut sa se inscrie la Colegiul National "I.C. Bratianu" din Pitesti, unde ultima medie la matematica-informatica a fost de 9,70.
Locul opt este ocupat de Colegiul National "Traian" din Drobeta Turnu Severin. Aici ultima medie la profilul real, matematica-informatica a fost de 9,79 si au fost 45 de locuri disponibile.
La Colegiul National "B.P Hasdeu" din Buzau ultima medie de intrare la matematica informatica a fost 9,78. Aici au fost disponibile 30 de locuri.
Ultima specialiare din top 10 este la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta unde cea din urma medie a fost de 9,78. La acest colegiu au fost disponibile 30 de locuri.

Topul liceelor bucureştene în funcţie de ultima medie de admitere se prezintă astfel:
1. Liceul "Sfântul Sava" - prima medie: 10; ultima medie: 9,60, la profilul Ştiinţele naturii
2. Colegiul "Gheorghe Lazăr" - prima medie: 10; ultima medie: 9,52, la profilul Matematică-informatică
3. Liceul "Tudor Vianu" - prima medie: 10; ultima medie: 9,42, la Matematică-informatică
4. Colegiul "Mihai Viteazu" -prima medie: 10; ultima medie: 9,34, la profilul Ştiinţele naturii
5. Liceul "Gheorghe Şincai" - prima medie: 9.96; ultima medie: 9,29, la profilul Filologie
6. Colegiul "Iulia Haşdeu" - prima medie: 9.80; ultima medie: 7,11, la profilul Filologie
7. Liceul Bilingv "George Coşbuc" - prima medie: 9.98; ultima medie: 9,24, la profilul Filologie
8. Colegiul "Goethe" - prima medie: 9,85; ultima medie: 9,22, la Filologie
9. Colegiul "Cantemir Vodă" - prima medie: 9.46; ultima medie: 9,00, la profilul Ştiinţe sociale
10. Liceul "Spiru Haret" - prima medie: 9,51; ultima medie: 9,02, la profilul Filologie

Succes tuturor "bobocilor", cei pentru care viata de licean a inceput deja...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 13 iulie 2011

Traian Basescu "nu uita si nu iarta"...Ministrul Mediului este urmarit de catre DNA...

Procurorii DNA fac o percheziţie, miercuri dimineaţă, într-un imobil situat pe Calea Victoriei care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale ANAR către o firmă din Negreşti Oaş.
Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.
Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, în schimbul unor lucrări la un apartament, Lescaci Com SRL a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Asadar, se dovedeste inca odata faptul ca Traian Basescu "nu uita si nu iarta".
Acum cateva saptamani cei de la UDMR l-au infruntat deschis pe presedinte in problema reimpartirii teritoriale iar acum au inceput sa simta efectele.
Atunci a parut ca cei de la UDMR si-au impus punctul de vedere, doar ca Traian Basescu "recupereaza" si "le arata pisica" celor care l-au infruntat.
Daca va amintiti o situatie similara a fost in cazul Mironescu atunci cand se zvonea ca senatorul PDL Mircea Banias va trece in randurile opozitiei.
Eu unul sunt sigur ca fiecare ministru luat in parte a beneficiat de avantaje de genul ministrului UDMR-ist.Doar ca in cazul lor nu se doreste inca nici o ancheta atata timp cat "nu misca in front".
Eu cred ca Traian Basescu si PDL-ul au adus in Romania nu doar aceasta situatie economica dezastruoasa ci si dictatura.Nu imi amintesc ca in timpul presedintilor Iliescu sau Constantinescu sa fi existat lipsa de democratie care este acum.Ca o recunoaste sau nu, Traian Basescu este tipul de dictator care "nu uita si nu iarta" iar acest lucru este daunator pentru un stat care se vrea democratic.Pentru ca daca astazi este "cautat" d-ul Borbely, maine poate fi gasita vinovata orice alta persoana care se opune lui Traian Basescu.
As vrea sa fiu bine inteles...daca un ministru este corupt el chiar trebuie sa plateasca pentru asta.Doar ca trebuie sa o faca imediat ce a gresit, nu sa fie tinut "la cutiuta" si doar cand apar probleme in coalitie sa fie acuzat.Acest mod de a "face dreptate" nu este altceva decat un santaj politic.
Ma intreb acum cum vor reactiona cei de la UDMR.Vor avea ei curajul sa se "scuture" de aceste amenintari si sa treaca in "barca" opozitiei cu care sa formeze noua majoritate? Sau vor "pleca capul" si vor accepta nu doar regionalizarea Romaniei ci si toate celelalte "ineptii" dorite de catre seful statului?
Si daca tot se discuta aici despre coruptie, de ce oare nu este luat la intrebari si Emil Boc pentru ca si-a plimbat nepotul cu elicopterul SRI-ului?
Raspunsul este cat se poate de simplu...Pentru ca Emil Boc este umil, supus si nu ii iese din cuvant lui Traian Basescu...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 12 iulie 2011

Biletele de odihna pentru profesori, o noua "teapa" a guvernului Boc...

La multe zile dupa incheierea anului scolar profesorii au fost informati ca pot primi bilete de odihna, la mare si la munte, prin sindicat cu preturi între 300 si 500 lei.
Aceste bilete au existat mereu pentru bugetari, indiferent cine era la guvernare.
Singura exceptie a fost anul trecut atunci cand aceste bilete au fost anulate de catre guvernul Boc din motive de criza.
Spre deosebire de anii din urma, in anul acesta apar conditii suplimentare pentru a se putea obtine astfel de bilete.
Aceste bilete se vor acorda în conformitate cu HG 83/2011, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101, din 8 februarie 2011.
Criteriile privind acordarea biletelor de odihnă sunt urmatoarele:
•Calitatea de asigurat în sistemul public de pensii care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile publice în care, în conformitate cu prevederile art. 123 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este reglementată, potrivit legii, constituirea fondului social cu această destinaţie.
•Calitatea de soţ/soţie a persoanei îndreptăţite.
•Calitatea de copil/copii al/ai persoanei îndreptăţite, dacă are/au vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani la data eliberării biletului şi urmează cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar, acreditată conform legii.

Noutatea de anul acesta o reprezinta art. 15 din Legea nr. 287/2010 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2011, conform careia câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.
Asadar, daca profesorul respectiv are salariul mediu brut mai mare de 2.022 lei va trebui sa plateasca aceste bilete la valoarea lor intreaga, fara a mai beneficia de nici o reducere.
Si cum este vorba de salariul brut, cel la care se acorda sporul de vechime, de dirigentie si eventual salariul de merit, se ajunge in situatia ca majoritatea profesorilor cu o oarecare vechime sa depasesca aceasta suma.
Veti spune probabil ca, in felul acesta de biletele respective se vor bucura cei care lucreaza in sectorul administrativ sau profesorii debutanti doar ca salariile acestora sunt atat de mici incat cei mai multi dintre ei nu isi pot permite nici aceste sume.
In concluzie, guvernul Boc mai trage "o teapa" profesorilor din preuniversitar.
Aparent este generos oferind aceste bilete doar ca in realitate este "cinic" promitand "marea cu sarea".

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 11 iulie 2011

Absolventii de gimnaziu afla maine la ce liceu vor merge din toamna...

Elevii înscrişi în clasa a IX-a vor fi repartizaţi marţi în liceele pentru care au optat, după ce datele candidaţilor transmise din judeţe şi din Bucureşti sunt verificate de Centrul Naţional de Admitere.
Potrivit metodologiei de admitere în clasa a IX-a, Centrul Naţional de Admitere verifică, duminică, 10 iulie, bazele de date transmise de comisiile de admitere judeţene şi de cea a municipiului Bucureşti.
În cazul în care sunt găsite nereguli, cum ar fi candidaţi înscrişi în mai multe judeţe sau aflaţi în baza de date pentru admiterea computerizată şi care au fost deja admişi la liceele la care se susţin probe de aptitudini, acestea sunt transmise comisiilor judeţene şi, respectiv, comisiei municipiului Bucureşti, care trebuie să le corecteze şi să le confirme la Centrul Naţional de Admitere pâna luni, la ora 22.00.
Repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile acestora înscrise în fişa de opţiuni, va fi făcută până cel mai târziu marţi, 12 iulie, potrivit metodologiei.
Centrele de admitere judeţene şi cel al municipiului Bucureşti tipăresc şi afişează, până miercuri, 13 iulie, în fiecare unitate de învăţământ gimnazial precum şi în centrul special de înscriere pentru absolvenţii proveniţi din alte judeţe lista candidaţilor admişi în licee, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu unitatea la care au fost admişi. De asemenea, va fi afişată situaţia locurilor rămase libere la fiecare unitate de învăţământ liceal din judeţe şi din Bucureşti.
După încheierea primei etape a repartizării computerizate, centrul de admitere judeţean şi cel al Capitalei transmite fiecărei unitaţi de învăţământ liceal de stat lista tuturor candidaţilor admişi, pe filiere, profiluri, specializări, domenii ale pregătirii de bază. Aceste liste vor fi afişate la sediile liceelor până cel mai târziu în 15 iulie.
Înscrierea elevilor în liceele în care au fost admişi va avea loc în perioada 15 - 25 iulie. Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere până în 15 iulie se consideră retraşi, iar locurile corespunzatoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere judeţeană sau de cea a municipiului Bucureşti. Aceşti candidaţi vor fi repartizaţi de comisia de admitere pe locurile rămase libere după rezolvarea cazurilor speciale.
În perioada 26 - 28 iulie, comisia de admitere va rezolva situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată, respectiv cazurile medicale, schimburile de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locurile rămase libere, pentru apropiere de domiciliu sau corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.
Elevii care au rămas cu situaţia neîncheiată la sfârşitul semestrului al doilea îşi vor încheia situaţia în perioada 25-31 august şi vor fi repartizaţi în clasa a IX-a de comisia de admitere în perioada 1-7 septembrie.

Succes tuturor elevilor inscrisi si un loc la liceul cel mai apropiat de sufletul lor...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 10 iulie 2011

Intre aplauzele pentru Bute si huiduielile pentru Udrea...

Ministrul Elena Udrea a anunţat cu mare pompă că meciul de box Bute-Mendy va constitui un prilej extraordinar pentru promovarea turismului românesc în ţară şi în străinătate, motiv pentru care a alocat 2 milioane de euro din fonduri europene pentru ca telespectatorii să aibă în faţa ochilor celebra frunză, adică logoul turistic al României.
Ministerul condus de Elena Udrea a încheiat contractul cu o firmă obscură a lui Rudel Obreja (atât el ca persoană, cât şi FR Box fiind suspendate de FIBA), iar prestaţia acesteia se cuantifică prin audienţe tv. A aloca sume imense de bani în contul unor audienţe prestabilite denotă un amatorism la cel mai înalt nivel din partea Elenei Udrea.
Dupa victorie, pugilistul Lucian Bute s-a îndreptat spre locul în care se afla Elena Udrea spunând: "Vreau să vă mulţumesc, doamnă ministru", moment în care publicul a răspuns cu huiduieli, spre surprinderea campionului. "Nu e corect, datorită doamnei sunt aici în faţa dumneavoastră", a continuat Bute, fără succes însă, întrucât huiduielile au continuat.
Bute i-a luat apărarea Elenei Udrea și după meci, la conferința de presă: ”Nu am venit în România pentru campanie politică, am venit pentru români. Acesta a fost obiectivul meu, să boxez în fața voastră. Ar trebui ca românii să fie mândri că am reușit să organizăm acest meci în România”,a precizat Lucian Bute.
Asadar, Lucian Bute a fost aplaudat in timp de Elen Udrea a fost huiduita.
In mod cert, daca meciul acesta avea loc cu cativa ani in urma printre spectatori s-ar fi aflat si Traian Basescu.Doar ca acum acesta a evitat sa mai apara in public...
Revenind la Elena Udrea...Ea a primit huiduielile care se cuvin oricarui PDL-ist.Am vazut ca in ultima vreme cei de la PDL incearca sa adopte masuri populiste pentru a-si recastiga credibilitatea.Si cand spun despre aceste masuri imi vine acum in minte declaratia Ancai Boagiu, cea care a redus taxa pe A2 de la 11 RON la 5 RON si care ne-a comunicat ca de la 1 iulie se va circula pe autostrada si intre Cernavoda si Constanta, este drept ca doar pe o singura banda.Pentru mine este tot o masura populista "fortarea" de a da in circulatie doar jumatate de autostrada...
In concluzie, intre aplauzele pentru Bute si huiduielile pentru PDL-isti este o mare prapastie...Chiar daca atat aplauzele pentru Bute cat si huiduielile pentru Udrea apartin acelorasi persoane.
Nu peste multa vreme urmeaza alegerile...Intai cele locale si apoi cele generale...
Ma intreb cum vor fi organizate de catre PDL aceste alegeri in conditiile in care acest partid va fi nevoit sa se joace de-a v-ati ascunselea cu cei care voteaza.
Ca sa fiu foarte sincer, daca nu recurg la "smecherii politice" cei de la PDL nu au absolut nici o sansa sa intre in Parlament.Si poate ca nu le-ar strica sa stea patru ani in afara Parlamentului...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 9 iulie 2011

Are sau nu are Daniel Funeriu diploma de bacalaureat?

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, se pare ca nu a reusit sa promoveze din prima incercare examenul de bacalaureat, pe care l-a sustinut in 1989, la Strasbourg.
Desi recent Daniel Funeriu declarase ca a avut atunci cea mai mare nota de admitere si a obtinut note foarte mari la examenul de bacalaureat, in special la matematica si fizica, un document oficial al Ministerului Educatiei din Franta, prezentat de Antena 3, il contrazice pe oficialul roman.
Potrivit documentului, Daniel Funeriu a primit la bacalaureatul din Strasbourg calificativul "passe second groupe".
Calificativul obtinut de actualul ministru al Educatiei presupune ca nu a luat examenul din prima incercare, avand insa sansa la o a doua reexaminare.
Astfel, Daniel Funeriu a picat examenul scris in 1989, avand insa posibilitatea de a da o reexaminare suplimentara - verificare orala.
Ministrul Daniel Funeriu a vorbit cu un reporter al Antena 3, precizand ca a trecut cu brio de examenul de bacalaureat din 1989. Cu toate acestea, ministrul Educatiei nu a dorit sa intre in direct, subliniind ca nu vrea sa fie subiectul unui scandal mediatic.
Documentul cu antetul Ministerului Educatiei francez il contrazice si de aceasta data pe ministru, care invoca rezultatele bune pe care le-a obtinut la bacalaureat. Actul arata ca Daniel Funeriu a obtinut note cuprinse intre 8 si 10, in contextul in care sistemul de evaluare din Franta prevede note cuprinse intre 1 si 20.
"Mi-am luat Bac-ul din prima, nu am avut nicio problema, pentru universitatea pe care am urmat-o, trebuia sa fii printre primii la terminarea liceului", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru Realitatea.net.
Astazi la pranz Funeriu a convocat o conferinta de presa unde a acuzat postul Antena3 de fals in acte, doar ca Funeriu nu a precizat in mod clar daca la proba respectiva a promovat examenul din prima incercare.Mai mult decat atat, imediat ce si-a citit textul, Daniel Funeriu a iesit rapid pe "usa din dos" refuzand sa raspunda la intrebarile presei.
In tot acest scandal se pun cateva intrebari...
1.De ce ministrul Funeriu nu isi echivaleaza diploma de bacalaureat pe cate sustine ca si-a obtinut-o in Franta?
2.De ce actualul ministru nu a explicat in mod clar cum a decurs examenul din anul 1989?
In final as vrea sa spun si parerea mea legata de acest caz Funeriu.
In anul 1988 acesta a emigrat in Franta in clasa a 11-a de liceu, anul scolar 1988-1989 fiind in clasa a 12-a in Franta.Pe undeva este normal ca un tanar ajuns de asa putin timp in Franta sa aiba dificultati in a sustine examenul de bacalaureat in limba franceza.Este relativ greu ca intr-un singur an de zile sa recuperezi o limba straina si sa poti sustiune probele de examen.Daca explica lucrurile la modul acesta, Daniel Funeriu ar fi fost poate inteles.Doar ca actualul ministru a ales sa asunda adevarul si sa amane echivalarea diplomei de bacalaureat crezand ca acest lucru poate fi facut la infinit.Iata ca acum acest lucru nu mai este posibil.In urma scandalului de la Antena3 adevarul va iesi la iveala...Ceea ce este foarte bine pentru opinia publica din Romania...Chiar asa...Ce se va intampla daca se va dovedi ca Daniel Funeriu a avut probleme la examenul de bacalaureat? Cum ar fi ca acesta sa nu aiba aceasta diploma de studii?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 8 iulie 2011

Cheltuieli de 42 de milioane de euro pentru elevii "picati" la examenul de bacalaureat...

Bacalaureatul-dezastru de anul acesta nu înseamnă doar deziluzii pentru o întreagă generaţie de elevi, ci s-ar putea transforma într-un coşmar pentru bugetul asigurărilor de şomaj. În sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, examenul a fost susţinut de 212.763 de elevi, potrivit listelor complete centralizate de Ministerul Educaţiei pe site-ul specializat Bacalaureat 2011 edu.ro. Dintre aceştia, 118.147 (55,53%) nu au reuşit să promoveze probele şi au fost declaraţi respinşi. Statutul lor este în momentul de faţă “absolvent de clasa a XII-a fără diplomă de Bacalaureat”. Având în vedere că ponderea liceelor vocaţionale din România este destul de mică, majoritatea elevilor au terminat licee teoretice, în urma cărora nu au obţinut nicio calificare pentru vreo meserie anume. Teoretic vorbind, asta ar putea însemna un număr foarte mare de şomeri care s-ar adăuga dintr-o dată listelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Statistic, dacă toţi cei 118.147 de elevi ar cere ajutor de şomaj, statul ar fi obligat să le plătească o indemnizaţie de 250 de lei pentru fiecare, pe o perioadă de 6 luni. Cifrele arată că asta ar însemna un efort bugetar de aproximativ 42 de milioane de euro (peste 177 milioane de lei), bani pe care Ministerul Muncii ar trebui să-i asigure pentru plata absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat pentru o jumătate de an.
În termen de 60 de zile de la data absolvirii, orice elev cu vârsta de peste 16 de ani se poate înscrie la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a fi în evidenţa acestei instituţii ca persoană care îşi caută un loc de muncă.
Automat, absolventul care nu are o calificate într-o meserie va fi considerat potenţial muncitor necalificat şi va primi o indemnizaţie lunară de 250 de lei, timp de 6 luni – în total 1.500 de lei. Dacă proaspătul şomer îşi găseşte de muncă în acest interval, trebuie să anunţe AJOFM-ul la care este înscris, dar va continua să primească indemnizaţia până la sfârşitul perioadei de 6 luni. Dacă cel înregistrat ca şomer îşi va relua studiile în toamnă (reuşeşte să ia diploma de Bacalaureat şi merge la facultate), atunci de pe data de 1 octombrie 2011, ajutorul de şomaj nu se va mai acorda.
Asadar, cheltuieli suplimentare pentru guvern intr-o perioada de criza si totul din banii celor care platesc taxe catre stat...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

joi, 7 iulie 2011

Despre Emil Boc, omul care crede ca el ar fi luat bacalaureatul...

Premierul Emil Boc a declarat că el crede că ar fi reuşit să promoveze examenul de bacalaureat din acest an, evitând să răspundă la alte întrebări pe această temă.
"Eu cred că aş fi reuşit", a spus Boc, fără alte detalii, întrebat de jurnalişti dacă crede că el ar fi promovat examenul de bacalaureat în acest an.
Eu unul nu cred ca ar fi reusit aceasta performanta, Emil Boc este corigent la tot ce a incercat sa faca in calitate de prim-ministru.
Nu stiu daca va amintiti dar tocmai profesorul de drept constitutional Emil Boc a avut cele mai multe legi respinse de catre Curtea Constitutionala pentru ca nu respectau Constitutia Romaniei.
Privind acest nefericit om ajuns in functia de prim-ministru nu poti sa nu te intrebi care sunt limitele umane ale slugarniciei. Domnul ce raspunde disciplinat "da" la toate elucubratiile prezidentiale ar trebui sa aiba macar un ultim resort interior care sa se actioneze in fata tartorului de la Cotroceni, o minima barbatie politica.
Nimic nu se intampla insa sub fruntea bombata si mai tot timpul transpirata a premierului. Aerul de copil imbatranit, care vorbeste repezit pentru a spune tot dintr-o suflare, arata temperamentul acestui ambitios fara ambitii. Nicio idee nu-l deranjeaza suficient de mult inainte de a fi inecata intr-un ocean de vorbe goale.
Replica palida a lui Basescu pe care incerca de multa vreme sa-l copieze, acest copil de mingi repeta cateva cuvinte plasate in enunturi mai mult sau mai putin complicate.
Pe de alta parte, domnul Boc are o mare problema auditiva. El nu asculta in sensul ca nu poate purta un dialog. Doar turuie ca la serbare o poezioara in care se amesteca interesul tarii, raspunderea politica, nesimtirea (intotdeauna a taberei adverse), mostenirea grea a anilor de crestere economica si prosperitate.
Desfigurat la propriu de un orgoliu prostesc, acest om se arunca singur in lada de gunoi a istoriei. Disciplinat, modest si cu acelasi zambet incremenit pe chipul ce mimeaza puterea, isi va trage senin capacul convins ca tot ceea ce a facut a fost bine. Ar trebui sa ne fie frica de acest om al solutiilor unice la fel ca de tatucul sever de la Cotroceni, omul declarat al unei singure carti si nu una de citit: asul din maneca.
Emil Boc arata astazi mai rau ca niciodata. Un biet robot cu bateriile descarcate. Mai poate doar sa repete automat cateva baliverne inainte ca stapanul sau sa se indure si sa-l scoata definitiv din priza sau, mai simplu, sa-l scurtcircuiteze, gest din arsenalul parvenirii prezidentiale. Pana atunci butoanele pe care le apasa, cu mana sigura a aceluiasi stapan, pot provoca oricand o catastrofa...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

miercuri, 6 iulie 2011

Directorii liceelor la care au fost rezultate proaste la bacalaureat se considera nevinovati...

Directorii liceelor unde promovabilitatea la bacalaureat a fost foarte scazuta nu iau in considerare demisia, ba mai mult, sunt de parere ca o astfel de masura nu ar ajuta cu nimic procesul educational. In schimb, directorul Liceului “Ioan Slavici”, din Timisoara, Victoria Dobrowolski, a demisionat dupa ce niciun absolvent de clasa a XII-a nu a trecut BAC-ul.
In Cluj, singurele doua licee unde niciun elev nu a reusit sa treaca BAC-ul sunt private, Grupul Scolar “Spiru Haret” si Liceul de Management Economic si Drept Administrativ “Virgil Madgearu”. In timp ce directorul Grupului Scolar “Spiru Haret” nu a declarat nimic, Mariana Dragomir, director la “Madgearu”, spune ca situatia este exact invers. “Eu am venit sa revigorez liceul, sunt in functie din septembrie 2010. Ca dovada ca liceul s-a acreditat anul acesta, in luna februarie”, a declarat aceasta.
De altfel, Mariana Dragomir a tinut sa precizeze ca niciunul din elevii picati la BAC in aceasta sesiune nu urmau forma de invatamant la zi, ci erau la fara frecventa, din promotii anterioare, chiar si din anul 2000. Potrivit acesteia, “elevii” care n-au reusit sa treaca bacalaureatul sunt de fapt adulti, care muncesc in strainatate si urmeaza cursurile la frecventa redusa, doar sase saptamani pe an.
De aceeasi parere este si directorul Colegiului Tehnic “Napoca”, Niculaie Nistor, care spune ca demisia, in astfel de cazuri, nu rezolva nimic. De asemenea, Nistor a explicat ca, in cazul elevilor de la “Napoca” picati in aceasta sesiune, majoritatea erau la seral si fara frecventa. Din cei 15 elevi care au promovat BAC-ul, 13 urmau cursurile la zi, din totalul de 40 inscrisi, iar doi elevi de la seral si fara frecventa.
“Decizia (demisia directorului din Timisoara) este unilaterala si nu se comenteaza. Parerea mea este ca nu trebuia sa renunte ci sa depuna eforturile necesare ca elevii sa-si ia BAC-ul in toamna. Adevarul e ca nu s-au pregatit, n-au invatat, ci s-au bazat pe fituici. Cu demisia nu rezolvi nimic, pentru ca cel care vine in loc nici macar nu are cu cine sa stea de vorba, pentru ca este vacanta. E adevarat ca directorul este responsabil de managementul institutiei si de procesul educational, iar daca demisioneaza inseamna ca nu isi asuma responsabilitatea”, a afirmat Nistor.

Directorul Colegiului Tehnic “Edomond Nicolau” din Bucuresti, unde numai noua din 119 elevi au trecut BAC-ul si-a luat deja concediu de odihna.

Ca o concluzie, nici unul dintre directori nu este vinovat pentru situatia de la examenul de bacalaureat.Cel putin aceasta este parerea celor in cauza, doar ca lucrurile nu stau deloc asa.Eu cred ca intr-o scoala in care se stia ca pot aparea probleme la acest examen, prima grija a directorului era sa pregateasca suplimentar elevii la materiile la care se sustineau probele.Iar aceasta pregatire trebuia facuta cu responsabilitate.Nu stiu daca va mai aminititi dar inainte de 1989 profesorii erau obligati sa faca pregatire suplimentara cu elevii.Solutii s-ar putea gasi si acum...Un lucru este cert, elevii care au "picat" examenul trebuie sa recupereze materia.Pentru ca daca nu o fac, in august vor avea aceleasi rezultate...
Imi amintesc ca acum un an de zile, in cadrul unei sedinte a profesorilor, senatorul Cristian Topescu ne spunea ca unul dintre putinele lucruri bune din perioada de pana in 1989 era tocmai nivelul ridicat al scolii romanesti...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

marți, 5 iulie 2011

Ar fi normal ca directorii si inspectorii care raspundeau de liceele care nu au avut camere video la bacalaureat sa fie demisi...

Liceele din judeţele Suceava şi Harghita, unde s-au înregistrat printre cele mai mari procente de promovabilitate la bacalaureat, nu au avut nicio cameră de supraveghere în sălile de examinare, se spune ca din cauza lipsei fondurilor necesare, si asta chiar daca o camera web costa doar 40 RON.
“Nu am avut camere video în nici un centru. Măsura nu a fost luată de noi. Nu au fost asigurate fondurile necesare de la Consiliile Locale”, a explicat pentru gândul inspectorul şcolar Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
Oficialul a apreciat însă că notele mari nu au avut ca motiv lipsa supravegherii video. “Cineva tot trebuia să fie primul, asta nu înseamnă că e hoţ. Cred că profesorii noştri i-au supravegheat cum trebuie pe copii şi nu s-a copiat”, a mai spus Hacman.
Potrivit acesteia, şi în Suceava procentul de promovabilitate a scăzut cu peste 20% faţă de anul trecut şi au existat “foarte puţini copii cu medii de 8 şi 9″, faţă de anii trecuţi.
“Nu camera video este explicaţia pentru rezultatele dezastruoase de la Bac 2011. Avem colegii cu promovabilitate de 80-90%, cu medii absolut normale, dar şi grupuri şcolare cu 9% promovabilitate. A fost generaţia în care s-au acumulat acele SAM-uri (şcoli de arte şi meserii)”, a mai susţinut Laura Hacman.
O situaţie similară a fost înregistrată şi în Harghita, unde niciuna dintre cele 205 săli de examinare nu a avut camere de supraveghere.
“În niciunul dintre centre nu am avut camere. Am avut 205 săli de examene, iar suma ar fi fost mult prea mare. Ne-am consultat cu asociaţiile profesionale, comitetele de părinţi şi profesori, şi am ajuns la concluzia că trebuie să organizăm un bacalaureat conform metodologiei. Am controlat, în fiecare zi, unităţile de examen”, a declarat pentru gândul inspectorul şcolar general al judeţului Harghita, Ferencz Solomon Alpar.
În ceea ce priveşte situaţia de la Constanţa, camerele de supraveghere au fost instalate pe holuri, dar nu în toate liceele. În 15 dintre cele 26 de centre de examinare au existat însă camere video pe culoare şi în zona de acces, a declarat pentru gândul Gabriela Costea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.
Pe de altă parte, în judeţul Brăila, situat pe locul cinci în topul promovabilităţii, cu 57% dintre liceeni care au trecut Bac-ul, în aproximativ 70% dintre centre au existat camere de supraveghere atât în şcoli, cât şi pe culoar, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Viorel Botea. Acesta a explicat rata mare de promovabilitate din judeţ (57%) prin faptul că aproximativ 10-12% dintre elevii care trebuiau să dea examenul anul acesta au rămas corigenţi.

Asadar, in judetele unde nu au fost camere video au fost inregistrate rezultatele cele mai bune.Nu am inteles insa cum de nu a fost posibil ca in aceste judete sa se instaleze camere web.Se stie faptul ca fiecare liceu are cel putin un cabinet de informatica deci baza materiala exista...cat despre pretul unei camere web nici nu trebuie sa comentam.Cu siguranta ca acolo nu s-a dorit supraveghere video...
Doar ca regulile sunt aceleasi pentru toata lumea asa ca eu consider ca directorii scolilor unde nu au fost camere video ar trebui sa fie demisi.Si acelasi lucru ar trebui sa se intample si cu inspectorii care aveau in subordine liceele respective...
Si as mai avea o curiozitate aici...Stiu ca 65 de elevi au luat nota zece la acest examen.Nu pun la indoiala valoarea acestor elevi, cu siguranta ca s-au pregatit foarte bine pentru acest examen.As vrea sa stiu insa cati dintre acesti elevi au sustinut examenul avand camere video in sala de examen...Este important de stiut acest lucru pentru a putea evalua corect rezultatele morale ale acestui examen...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

luni, 4 iulie 2011

Ministrul Educatiei invita opozitia la dialog...De ce nu a facut-o inainte de examenul de bacalaureat?

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îi invită pe preşedinţii partidelor de opoziţie la o discuţie serioasă despre viitorul educaţiei din România, pe baza Legii educaţiei, după ce a fost anunţată promovabilitatea de 44,47 la sută la bacalaureat, înainte de contestaţii.
"Miza, astăzi, doamnelor şi domnilor, este România. Acestă miză este mai mare decât ar putea fi interesele vreunui partid şi de aceea invit preşedinţii partidelor de opoziţie la o discuţie serioasă despre viitorul educaţiei din România", a declarat, ministrul Educaţiei, în prima declaraţie de presă făcută după anunţarea rezultatelor la examenul de bacalaureat înaintea contestaţiilor.
Presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca Andrei Marga si Ecaterina Andronescu sunt pregatiti în orice moment sa discute despre Educatie, el exprimându-si îndoiala ca ministrul Daniel Funeriu se poate ridica la nivelul acestora.

Referitor la aceasta invitatie, presedintele PSD-ului, Victor Ponta a spus ca "domnul Marga, doamna Andronescu sunt pregatiti sa vorbeasca despre Educatie, daca poate si domnul Funeriu, pentru ca am vazut ca dânsul fuge si de parinti si de toata lumea. Citeste niste hârtii scrise de cineva mai pregatit decât el. Noi avem specialistii nostri, e o problema de nivel al discutiei, sper sa reuseasca domnul Funeriu".

Întrebat daca va merge la discutii cu Funeriu, Ponta a precizat ca ministrul Educatiei nu este seful statului si ca pe aceasta tema vor discuta specialistii USL.

"Ce înseamna ca vom merge? Domnul Funeriu ne cheama la consultari? E presedintele tarii domnul Funeriu, sau cum? Ne cheama la Cotroceni sau unde ne cheama? Domnul Marga, doamna Andronescu sunt pregatiti oricând, nu prea au un partener de discutii care sa înteleaga ce înseamna Educatia. Dar poate ca domnul Funeriu va veni cu doamna Badea, stiu ca dânsa a fost învatatoare la o scoala si acolo probabil a învatat cum se face educatia în România".
El a aratat ca a-i pune pe Marga si Andronescu la aceeasi masa cu Funeriu si Anastase este "jignitor pentru ideea de scoala".

"Ai tăiat totul din Educaţe, ţi-ai bătut joc de profesori, ai închis şcoli, ai făcut tot ce se putea mai rău şi acum te miri că nu ai rezultate bune. Nu poţi să te răzbuni pe jumătate din copiii, din tinerii care participă la un examen doar ca să arăţi tu că a avut dreptate Traian Băsescu când a zis că şcoala scoate tâmpiţi. Mie mi se pare absurd modul ăsta de a pune problema, n-o să rezolvăm nimic bun în acest fel", a spus Ponta.

Chiar asa...daca toate aceste masuri de supraveghere stricta a examenul de bacalaureat au fost luate doar pentru a-l satisface pe Traian Basescu, cel care a spus nu de mult ca "scoala scoate tampiti" ?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

duminică, 3 iulie 2011

"Hotul neprins e negustor cinstit"...Promovabilitate de 100% la Colegiul Spiru Haret din Bucuresti...

Rezultate foarte slabe obţinute şi de către elevii bucureşteni. Datele preliminare centralizate de Inspectoratul Şcolar din Bucureşti indică faptul că promobvabilitatea examenului de bacalaureat se situează între 42-45%, situaţia definitivă urmând a fi stabilită în următoarele ore.
Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în Sectorul 1 şi Sectorul 4, unde promovabilitatea este de 49%. Elevii din Sectorul 2 al Capitalei au avut succes la bac în proporţie de 48%. Mai puţin norocoşi au fost elevii din sectoarele 5 şi 6, unde promovabilitatea este de 40%, respectiv 39%.
Potrivit rezultatelor parţiale, situaţia stă în felul următor: la Colegiul Tehnic PTTR din Bucureşti au luat bacalaureatul 7% dintre elevi, la Liceul Gh. Asachi, procentul de promovabilitate a fost de 1%, în timp ce doar 3 candidaţi au reuşit să ia examenul la Colegiul D. Leonida.
Acesta este partea "goala a paharului".Exista insa si o "parte plina a paharului" in Bucuresti respectiv la Colegiul National Spiru Haret acolo unde promovabilitatea la acest examen a fost de 100%.
In sălile de examen de la Spiru Haret nu au existat camere de supraveghere şi poate ca tocmai de aceea procentul de promovabilitate a fost maxim.
Inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti a recunoscut, la Realitatea TV, că numai pe holurile liceului au fost instalate camere.
El a declarat că se vor verifica prin sondaj lucrările elevilor pentru a stabili dacă a fost sau nu vorba despre o fraudă.
"Nu au fost instalate camere de supravegehre în toate sălile. Au fost câteva unităţi din Bucureşti care nu au avut instalate camerele. (...) Acum ce vreţi să vă spun, că s-a fraudat sau nu? Dacă descoperim, atunci vor fi luate măsurile necesare", spune Cristian Alexandrescu.
Asadar, acolo unde nu au fost camere video rezultatele au fost foarte bune.Poate ca acolo elevii nu au fost stresati suplimentar de prezenta camerelor video sau poate ca supravegherea a fost mai lejera.Cert este insa faptul ca acest bacalaureat nu a functionat cu aceleasi reguli pentru toti elevii.Iar acest lucru nu este corect din punct de vedere moral.Un elev "picat" in judetul Arges poate sa creada acum ca daca ar fi sustinut probele la Colegiul Spiru Haret din Bucuresti ar fi promovat examenul de bacalaureat.Din rezultatele pe care le-am vazut pana acum la toate colegiile nationale au existat si elevi respinsi.Doar acolo unde nu au existat camere video rezultatul a fost de 100 % elevi promovati...
In concluzie, ministerul da vina pe elevi pentru aceste rezultate in timp ce elevii spun ca ministerul poarta vina acestui bacalaureat dezastruos.
Am vazut la televizor parerea unui telespectator, tatal unui elev "picat" la acest examen.Acesta spunea ca "Boc si-a batut joc de parinti iar Daniel Funeriu si-a batut joc de copiii acestora".
Pe mine ma "distreaza" faptul ca, desi nu au avut rezultate formidabile la examenul de bacalaureat, fruntasii PDL au inceput sa dea lectii despre educatie...Va mai amintiti proverbul?..."Hotul neprins e negustor cinstit"...
As vrea sa-i vad si reactia lui Traian Basescu referitor la acest examen de bacalaureat.Sper ca nu ati uitat declaratia acestuia...
"Şi acum când văd un profesor cred că o să-mi pună un patru!", asta spunea preşedintele Traian Băsescu la deschiderea anului şcolar de la Liceul A.D. Xenopol în anul 2005...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

sâmbătă, 2 iulie 2011

Bacalaureatul la final...

Numărul candidaţilor prinşi cu fiţuici, telefoane mobile sau alte mijloace de fraudare a examenelor a fost de două ori mai mare în acest an faţă de sesiunea din vara lui 2010. Astfel, 661 de elevi din toată ţara au ratat examenul de Bacalaureat pentru următoarele două sesiuni.
În Bucureşti, 41 de elevi din cei aproximativ 22.000 care au susţinut examenele au fost eliminati.
Toţi cei eliminaţi de la Bacalaureat nu vor mai putea susţine examenele decât în toamna anului 2012.
Primele rezultate ale Bacalaureatului vor fi afişate mâine, 3 iulie, la avizierele centrelor de examen şi pe site-ul oficial bacalaureat.edu.ro. Candidaţii la examenul de maturitate vor putea depune contestaţiile la 4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate la 8 iulie.
Ca o concluzie, "mult zgomot pentru nimic"...Din peste 200.000 de elevi inscrisi au fost eliminati 661, iar la Bucuresti din 22.000 de elevi inscrisi au fost eliminati 41.
Din punct de vedere procentual cei eliminati sunt foarte putini, ramane sa vedem rezultatele care vor fi afisate maine.Intrebarea care se pune este urmatoarea...Ce concluzie va trage ministrul Educatiei in cazul in care procentul celor care vor promova examenul anul acesta va fi superior procentului celor care l-au promovat in vara trecuta? Dar despre toate acestea ramane sa discutam dupa ce vedem rezultatele finale...
Pana atunci le doresc tuturor celor care au sustinut acest examen sa obtina cel putin media generala 6 cu promovarea tuturor probelor scrise.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

vineri, 1 iulie 2011

"Daca toti cei care au între 38 şi 18 ani nu ar fi fraudat examenul de bacalaureat, atunci România ar fi arătat altfel". Ce parere aveti?

Astazi a avut loc ultima proba a examenului de bacalaureat, un examen lung si plin de emotii pentru cei care l-au sustinut.De la proba de astazi nu au mai "razbatut" nereguli dar pana la finalul zilei mai sunt destule ore.
Este insa interesant ce a declarat ministrul Funeriu ieri, la Craiova, acesta spunand ca examenul de bacalaureat din 2011 este "cel mai corect" din ultimii 20 ani si apreciind că dacă ultimele "20 de generaţii", adică "toti cei care au între 38 şi 18 ani", nu ar fi "fraudat" examenul, atunci România ar fi arătat altfel.
"Cred că anul acesta asistăm la cel mai corect organizat bacalaureat din ultimii 20 ani. Cum ar arăta România azi dacă 20 de generaţii care au dat bacalaureatul nu ar şti ce este şpaga, nu ar şti ce este frauda? Dacă 20 de generaţii, adică toţi cei care au între 38 şi 18 ani, nu ar fi fraudat. Dacă pentru ei frauda ar fi ceva inexistent, România arăta altfel", a declarat ministrul Funeriu.
Este evident faptul ca ministrul Funeriu nu are cum sa stie cum era bacalaureatul acum 20 de ani in Romania, el nu mai era in tara la vremea respectiva, deci acuzatia sa este complet gratuita.As vrea sa spun aici ca in anul 2003 a fost un examen de bacalaureat mai corect decat cel de acum, atunci ministru era d-na Andronescu, deci PSD-ul era la guvernare asa ca eu unul pot sa relatez acel episod de pe o pozitie neutra.Imi amintesc ca atunci eram diriginte la o clasa de-a 12-a, probabil ca una dintre cele mai bune clase din istoria liceului nostru.Metodologia din anul acela prevedea faptul ca elevii dintr-un liceu sa sustina probele intr-un alt liceu, astfel incat nici unul dintre elevi sa nu sustina examenul la liceul de unde provenea.Mai mult decat atat, profesorii si dirigintii din liceul candidatilor nu aveau voie sa fie prezenti in liceul unde se sustineau probele.Pot spune ca bacalaureatul acela a fost unul extrem de lejer pentru mine ca diriginte al acelei clase terminale pentru ca dupa serbarea de sfarsit de an scolar rolul meu s-a incheiat.Rezultatele examenului de atunci nu au fost tocmai bune, dar intre timp absolventii de atunci au promovat cu totii examenul in cadrul sesiunilor urmatoare.Viata merge inainte, nu?
Revenind la declaratia de ieri a ministrului cred ca se impun cateva precizari.In primul rand cred ca in loc de "20 de generaţii", mai corect ar fi fost "20 de promotii", doar ca acestea sunt "fineturi" de limba romana si nu poti cere sa le foloseasca cineva care are gramatica la nivelul clasei a III-a elementare, exemplul substantivului "coleg de genul neutru" fiind edificator in acest sens.
Doar ca, lasand la o parte erorile gramaticale ale ministrului Educatiei chiar nu pot sa fiu de acord cu jignirea tuturor celor care si-au sustinut bacalaureatul in perioada respectiva.Chiar toti cei care au sustinut examenul de bacalaureat dupa anul 1990 au copiat? Cum poti baga in "aceeasi oala" si elevii foarte buni si pe cei mai putini buni din perioada respectiva? Isi imagineaza actualul ministru al Educatiei ca in tara aceasta toti romanii intre 18 si 38 de ani sunt niste sarlatani, niste hoti si niste oameni fara posibilitati intelectuale?
Chiar crede actualul ministru ca a trebuit sa fie dansul "uns" in aceasta functie pentru a schimba radical Romania? Ne spune in declaratia sa actualul ministru ca ...
"Dacă 20 de generaţii, adică toţi cei care au între 38 şi 18 ani, nu ar fi fraudat. Dacă pentru ei frauda ar fi ceva inexistent, România arăta altfel".
Lasand la o parte prima propozitie care nu are un inteles logic in cea de-a doua forma corecta din punct de vedere gramatical era "ar fi fost ceva inexistent" si nu "ar fi ceva inexistent" pentru ca actiunea se petrece la timpul trecut.
Doar ca eu cred ca Romania arata altfel daca Basescu, Boc, Elena Udrea, Funeriu si toti ceilalti PDL-isti nu ajungeau la putere.Si mai cred ca imediat dupa plecarea acestora, Romania va fi o tara democratica, o tara in care un presedinte sau un ministru chiar nu isi vor mai permite sa isi jigneasca cetatenii si sa-i trateze ca pe niste bunuri personale...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4