luni, 26 iulie 2010

De la 1 septembrie aproximativ 10.000 de oameni angajati in Educatie vor parasi sistemul...

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat duminica seara ca de la 1 septembrie aproximativ 10.000 de oameni angajati in Educatie vor parasi sistemul.
"Este vorba despre 15.000 de norme, aproximativ 10.000 de oameni, cadre didactice, personal didactic auxiliar si cadre nedidactice", a explicat ministrul la Realitatea TV.
Funeriu a precizat ca urmareste ca in educatie sa se acorde finantare per capita, adica in functie de numarul de elevi. Dupa aceste concedieri, va exista un echilibru intre numarul de profesori si de elevi.
De la an la an sunt mai putini elevi si e firesc sa existe si mai putini profesori, pentru ca nu se poate "sa fie scoli cu 16 elevi", a subliniat ministrul.
Acestea sunt declaratiile ministrului...Ce va urma incepand cu 1 septembrie?
Probabil ca numarul elevilor din fiecare clasa se va apropia de 30.Aceasta inseamna ca se vor comasa clase cu efective mai mici pentru a se ajunge la acest numar de elevi pe clasa.Este cat se poate de clar ca acest lucru este in defavoarea procesului de invatamant.In occident numarul mediu de elevi dintr-o clasa este de 20.
Si ministrul trebuie sa stie acest lucru din moment ce fata lui invata in Germania.Cat priveste scolile cu 16 elevi, este clar ca in declaratia sa ministrul
s-a referit la anumite scoli din mediul rural.Cele situate in zone izolate.Doar ca, in cazul acesta, ministrul nu trebuie sa compare mediul rural de la noi cu mediul rural din occident.Pentru ca, daca la nivelul marilor orase diferentele dintre Romania si occident nu sunt exagerat de mari, la tara aceste diferente sunt uriase.In timp ce intr-un sat din occident exista absolut toate facilitatile, in satele romanesti nu exista nimic.La un moment dat am locuit intr-un sat din Belgia.Doar ca notiunea de "sat" de acolo era cu totul alta fata de cea de aici.In "satul acela", "dorp" ii spuneau ei, existau doua scoli pline de elevi, existau magazine, farmacii, bazin de inot si doua terenuri de fotbal cu nocturna.De fapt, satul acela era un mic orasel.Si asa este peste tot in occident.Daca la noi se desfiinteaza si scolile de la sate, cele despre care ministrul spunea ca au doar 16 elevi se va constata ca acei 16 elevi vor renunta sa mai mearga la scoala.Saracia este foarte mare in satele romanesti si, in plus exista si o mare blazare a celor de acolo.Ca o parere personala, celor 16 elevi dintr-o scoala de la tara trebuie sa li se ofere sansa sa invete.Chiar nu trebuie ca de dragul unor economii doar pe hartie sa "taiem" viitorul unor copii si asa "necajiti"...
Ministrul a declarat ca se vor reduce 15000 de norme...Aceasta insemna ca, prin masurile guvernului, saptamanal, in Romania, profesorii vor preda cu 270000 de ore mai putin...Este acest lucru in beneficiul societatii romanesti? Cu siguranta ca nu, dar probabil ca exista "cineva" care castiga si din aceste reduceri...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu