vineri, 23 iulie 2010

PNL doreste un nou proiect pentru Legea Educatiei...

Liberalul Andrei Marga a declarat, miercuri, că PNL doreşte elaborarea unui nou proiect de lege a educatiei şi renunţarea la actul normativ propus de PDL, care ar duce la birocratizarea învăţământului, adăugând că ar fi mai bine ca, până la un nou proiect, să se păstreze legea aflată în vigoare.
Marga a subliniat că problemele care sunt de rezolvat în educaţia din România - creşterea nivelulul învăţământului, sporirea impactului economic şi social al educaţiei, mărirea competitivităţii produselor româneşti pe pieţe, formarea civică democratică, asanarea moravurilor - nu-şi află soluţia în niciunul din documentele pe care stă politica educaţională actuală, "nici în aşa numitul Pact al educaţiei, nici în proiectul de lege pe care PDL l-a prezentat la Parlament".
"Dacă acest proiect de lege al educaţiei înaintează în locul unui învăţământ orientat spre formarea persoanei şi către inovaţie, România va avea un învăţământ birocratizat, mai birocratic ca oricând după 1989, pe care îl vor controla tot felul de experţi de mucava şi de politruci. Cu astfel de lege, România ar intra într-o derivă pe termen lung cu pierderi şi costuri greu de subestimat", a apreciat liberalul, citat de NewsIn.
El a precizat că PNL doreşte elaborarea unui alt proiect de lege, care "să îşi asume în sfârşit interesul public". "Decât o lege proastă, mai bine mai rămânem un timp cu această lege care e în funcţiune şi elaborăm un proiect care să poată pune în mişcare energiile din societatea românească. Parlamentarii PNL vor face tot ceea ce este posibil pentru a ameliora proiectul de lege al PDL, soluţia este însă mandatarea comisiei de învăţământ a Senatulului, sau a unei comisii pe care Parlamentului are latitudinea să o instituie cu elaborarea unui proiect care să depăşească erorile profesionale grave ale actualului proiect de lege", a opinat Marga.
El a adăugat că o astfel de comisie ar instaura o dezbatere publică şi ar folosi proiectele de legi existente, depuse la Parlament şi al PNL şi al PSD şi PDL.
"S-ar realiza în acest fel un consens cât mai larg ar forţelor principale, parlamentare în dreptul unui proiect de lege", a precizat liberalul, subliniind că educaţia din România se află într-o criză gravă. La rândul său, fostul ministru liberal al Educaţiei, Anton Anton, a acuzat Ministerul Educaţiei că "a reuşit să facă praf toate agenţiile care se ocupau cu cercetare".

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu