luni, 12 iulie 2010

Cum vor fi subiectele de la titularizare?

Miercuri este programata proba scrisa a examenului de titularizare pentru profesori.
Asa cum ne-a obisnuit, ministrul educatiei a modificat pe ultima suta de metrii metodologia de examen, a se vedea aici si aici
Pentru a a se evita eventualele tentative de frauda, lucrarile candidatilor nu vor mai fi corectate la nivel local, ci in anumite centre care au fost stabilite de Ministerul Educatiei. Lucrarile cadrelor didactice vor fi sigilate cu autocolante care contin coduri de bare, pentru a nu fi desfacute sau inlocuite in momentul in care sunt transportate la centrele de corectare.Probele se sustin in fiecare judet, iar evaluarea lucrarilor se va realiza in 11 centre universitare din tara. Deocamdata nu se cunoaste unde va fi arondat fiecare judet, pentru ca arondarea se va face pe discipline. Se vor face echipe pentru fiecare centru formate din doua cadre didactice si jandarmi, iar sigilarea lucrarilor nu se va face ca pana acum, ci se va realiza cu un autocolant cu cod de bare. Fiecarui candidat i se repartizeaza un cod de bare. Lucrarile cadrelor didactice vor fi transportate in centrele de evaluare de catre reprezentanti ai ministerului si jandarmi iar sigiliul va avea un autocolant cu cod de bare emis de Ministerul Educatiei.
Acestea sunt masurile luate de catre minister, probabil ca urmare a "fraudelor" de la examenul de bacalaureat.Din ce se intelege din comunicatul ministerului, lucrarile vor fi transportate la centrele universitare unde vor fi corectate.Centre care nu se stiu deocamdata.
Ca sa fiu sincer eu stiam altceva...Ca vor fi adusi profesori din aceste centre in localitatile in care vor fi sustinute examenele si unde lucrarile vor fi corectate.Cum anume o sa fie, vom vedea...
Un lucru este cat se poate de clar.Pentru a nu exista "suspiciuni" trebuie ca si acolo unde se "intocmesc" subiectele sa fie "securitate maxima".Pentru ca daca un candidat vine la examen cu subiectul deja cunoscut, degeaba se mai securizeaza lucrarile cu ajutorul codului de bare si tot degeaba mai sunt aceste lucrari transportate in diverse centre universitare.
Si tot pentru a nu exista suspiciuni, examenul fiind in sistemul public, ar fi bine sa fie transparenta totala.Sa se stie de la inceput unde si cine face subiectele, sa se stie care sunt elementele de "securizare" ale acestora, sa se stie cum sunt selectati profesorii care corecteaza aceste lucrari si ce masuri s-au luat pentru ca nota finala sa fie cea reala.
Nu cred ca este suficient un cod de bare atata timp cat lucrarile erau oricum sigilate.Poate ca traim intr-o perioada a "suspiciunilor" dar este bine ca, pentru a nu da nastere unor interpretari ulterioare, sa eliminam din start aceste suspiciuni.
As vrea sa spun si cateva vorbe despre subiecte.Din cate am inteles subiectele se fac la nivel national, ceea ce cu siguranta e mult mai bine decat anul trecut.In felul acesta va fi mult mai greu ca ele sa fie cunoscute inainte de examen.Este bine si pentru faptul ca fiind acelasi subiect la nivel national, evaluarea candidatilor din toata tara se va face pentru aceleasi subiecte, si la acelasi centru de corectare.Din punctul acesta de vedere va fi foarte bine, un profesor de matematica care va sustine examenul la Slatina va fi evaluat la fel ca un profesor care va sustine examenul la Bucuresti.Si poate ca lucrurile ar fi fost corecte si daca, in aceasta schimbare de metodologie, ministrul ar fi anulat "avizul" pentru locurile de la liceele particulare, gen catedra de matematica de la Liceul Particular "Traian Lalescu", unde postul se va ocupa de catre "pila" celor de la liceu, insa cu posibilitatea ca in viitor, aceasta "pila" sa se transfere la o scoala de la stat.
Desi la moda este acum celebra caracatita prezicatoare Paul, de la acvariul din Oberhausen, voi incerca sa-i iau eu locul si sa imi exprim "parerea" despre cum vor fi subiectele din acest an de la examenul de titularizare.Lasand gluma la o parte, eu cred ca aceste subiecte vor fi cu mult mai grele decat au fost anul trecut.Am eu o "banuiala" ca in lupta pe care o duc contra cadrelor didactice, ministrul educatiei, presedintele si primul-ministru isi doresc ca la acest concurs sa se obtina note foarte mici.Pentru a putea sa spuna mai apoi, ca ei sunt cei care au avut dreptate, atunci cand au spus ca invatamantul din Romania este foarte slab.Si ca notele slabe de la bacalaureat se datoreaza mai mult profesorilor si nu elevilor care nu au invatat.Si, in final, sa poata sa spuna ca, micsoararea salariilor cu 25%, este chiar justificata prin nivelul slab de pregatire al profesorilor...Doar ca lucrurile chiar nu stau asa...Cei care sustin acest examen de titularizare isi doresc sa intre in sistem, ei nefiind acum angajati pe o perioada nedeterminata.
Este ca si cum, la un examen de admitere la facultate in urma carora s-au obtinut rezultate slabe, s-ar considera ca de vina pentru aceste rezultate este tocmai facultatea respectiva...
Ce o sa fie o sa vedem...Pana atunci, mult succes tuturor celor care, pe 14 iulie, sustin examenul de titularizare in invatamant...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. gabriel teodorescu12 iulie 2010 la 14:22

    vezi:
    http://agnosticus.wordpress.com/2010/06/05/doar-o-alta-tampita-oana-badea/
    si
    am inteles ca ar mai fi facut ceva declaratii ... madame Badea la evz. referitor la calitatea in inv.

    RăspundețiȘtergere