vineri, 9 iulie 2010

In jur de 50.000 de candidati inscrisi la concursul de titularizare...Mult succes tuturor...

Aproape 50.000 de candidati din totalul celor peste 60.700 care au depus cereri pentru ocuparea unor posturi prin concurs sau cu timp redus in anul scolar 2010-2011 vor participa la titularizarea din iulie, prima proba fiind vineri, dar doar pentru cei care vor sustine o proba practica sau orala.
Concursul de titularizare incepe vineri, cu probele practice, respectiv orale in profilul postului. Desfasurarea acestora este prevazuta pentru intervalul 9 si 12 iulie. Proba scrisa pentru toti candidatii are loc in 14 iulie. Situatia statistica a derularii concursului, respectiv numarul candidatilor prezenti si numarul candidatilor absenti va fi transmisa la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in 14 iulie pana la ora 12.00, a declarat pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Oana Badea.
MECTS scoate la concurs peste 5.200 posturi titularizabile si mai mult de 49.000 netitularizabile.
Cele mai solicitate posturi pentru titularizare sunt cele de consiliere psihopedagogica, limba romana si metodica, predarea limbii romane pentru institutori si invatatori, dar si cele din domeniile economic, administrativ, postal, mecanica, agricultura, horticultura, cultura civica, educatie fizica si sport.
Potrivit oficialului MECTS, un numar semnificativ de candidati este in Gorj. De exemplu, sunt 14 candidati pe loc la consiliere psihiopedagogica, cate opt pe loc la limba si literatura romana si metodica, limba si literatura romana, economie, administratie si postal. In Mehedinti sunt 9 candidati pe loc la mecanica-maistrii instructori, in Dolj - 11 pe loc la electromecanica, electrotehnica, in Bihor - 11 la cultura civica.
Termenul limita pentru afisarea rezultatelor este 16 iulie, iar inregistrarea contestatiilor si transmiterea acestora comisiei de rezolvare a contestatiilor este posibila in termen de cel mult 48 de ore de la afisarea rezultatelor, in intervalul 16-18 iulie.
Rezolvarea contestatiilor este prevazuta pentru 19 iulie, iar afisarea rezultatelor finale pentru 20 iulie.
Prima etapa de repartizare in sedinta publica a candidatilor care au obtinut cel putin nota sapte, pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile are loc in intervalul 21-22 iulie.
Emiterea si comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedra are loc in 2 august.
Lista cu posturile didactice, catedrele netitularizabile ramase vacante, inclusiv a celor titularizabile ramase neocupate care au devenit netitularizabile si a posturilor didactice/catedrelor rezervate va fi publicata pe portalul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii in 23 iulie.
Potrivit MECTS, au fost inregistrate peste 60.700 de fise, din care mai mult de 49.600 de candidati au anuntat ca vor participa la concursul de titularizare.
De asemenea, 36.200 de fise au fost depuse pentru concursul de suplinire, iar pentru detasare la cerere prin concurs au fost inregistrate alte peste 2.500 de cereri.
Alte 2.800 de fise au fost depuse pentru suplinire cu post redus, potrivit statisticilor MECTS.
Dupa cum se poate observa din aceasta situatie statistica, numarul celor care vor participa la concurs este foarte mare.Siguranta postului este probabil mai importanta decat retributia pe care o vor primi.Toata lumea stie ca, toate posturile din sistemul bugetar se ocupa prin concurs.Eu cred ca acest concurs de titularizare in invatamant este de departe cel mai "stresant" si cel mai dificil.Volumul de materie este imens, iar "combinatia" dintre materia de specialitate si metodica este foarte complexa.Este adevarat ca statutul de profesor implica foarte multe, tu esti cel care trebuie sa ii inveti pe altii si din acest punct de vedere "dificultatea" acestui examen este cat se poate de logica.Multi dintre cei care vor sustine examenul de saptamana viitoare lucreaza in invatamant ca suplinitori.Acesti oameni sunt obligati prin lege sa sustina acest examen, de regula din trei in trei ani.De ce spun toate acestea? Am asistat zilele trecute la o discutie intre cineva din afara sistemului de invatamant si un grup de profesori.Cel care era din afara sistemului spunea ca una din problemele educatiei o reprezinta numarul mare de profesori suplinitori care functioneaza in sistem.Care ar da o calitate mai slaba educatiei.Replica grupului de profesori, intre care erau si directori de scoala a fost foarte ferma.Nu confundati profesorii suplinitori cu profesorii necalificati.Prin faptul ca sunt obligati sa sustina acest examen foarte des, profesorii suplinitori sunt, in general, foarte bine pregatiti.Nu este vina lor ca locurile scoase la titularizare sunt aproape inexistente.Ce poate sa faca un candidat pentru un post de matematica de la Bucuresti, in conditiile in care numarul celor inscrisi se apropie de 400, iar numarul de locuri titularizabile este de doua, dintre care unul este "amanetat" de "pila" celor de la Liceul Particular Traian Lalescu.Efectiv, acesti aproape 400 de candidati sunt in concurs pentru un singur post.Nu credeti ca printre ei sunt foarte multi eventuali profesori foarte buni?
In discutia despre care am scris mai sus a intervenit un director de scoala care a spus ca pe postul lui este un profesor suplinitor care are doctoratul.Nu credeti ca sistemul "umileste" oamenii cu scoala din Romania?
De astazi sunt programate probele practice ale acestui examen...Apoi, pe 14 iulie este proba scrisa.Mult succes tuturor candidatilor...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. gabriel teodorescu12 iulie 2010 la 14:49

    judetului Sibiu ii va reveni sarcina sa corecteze toate lucarile venite din tara pentru posturile de educatoare."Sibiul va fi unul din cele 11 centre unde vor fi evaluate lucrarile la educatoare", a declarat petru citynews.ro Constantin Gorun.

    RăspundețiȘtergere