sâmbătă, 10 iulie 2010

Nereguli la Bac si in Alba...

Un profesor de economie din oraşul Abrud, judeţul Alba, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat că a intrat în sistemul informatic şi a copiat subiectele de bac de la limba română înainte de examen. Ioan Sorin Ţontea, profesor în cadrul Comisiei de bacalaureat de la Grupul şcolar "Horea Cloşca şi Crişan" din Abrud, este suspectat că a distribuit unor elevi subiectele înainte de susţinerea examenului. Profesorul va fi judecat de Judecătoria Alba Iulia pentru săvârşirea infracţiunilor de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. "În sarcina acestuia s-a reţinut că, în calitate de profesor în cadrul Comisiei de bacalaureat de la centrul de examen din cadrul Grupului şcolar "Horea Cloşca şi Crişan" din oraşul Abrud, de pe calculatorul de la centrul de examen a copiat subiectele la proba de Limba şi Literatura Română, care urma a fi susţinută în zilele următoare, şi le-a transferat unor candidaţi la examenul de bacalaureat, permiţându-le acestora să aibă acces la informaţii care la acea dată nu erau destinate publicităţii, în scopul de a le facilita promovarea examenului", se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia. Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Judecătoriei Alba Iulia.
Se pare ca acesta stire are si ceva de "intoxicare" in ea.Dupa ce s-au facut "valuri" cu aceasta stire, s-a comunicat mai apoi si faptul ca aceasta "frauda" a avut loc la examenul din anul 2008.Pare ca se urmareste doar denigrarea profesorilor prin aceasta campanie de presa ...
Este clar insa ca acest examen de bacalaureat este compromis din punct de vedere moral.Poate ca si pana acum aceste fapte existau dar erau ascunse cu dibacie "sub pres".Acum insa, la acest examen totul pare ca a "explodat", dintr-o data.Ma intreb si eu cine este de vina pentru toate acestea? Ministerul Educatiei chiar nu are nici o vina? In fond, toate aceste nereguli s-au "petrecut" in "ograda" sa...Daca aveau informatii ca se va frauda acest examen, de ce nu au actionat inainte cei de la DNA si DIICOT? Parerea mea este ca, in acest moment, opinia publica este total derutata.Ce mai poti sa intelegi cand, in fiecare zi, apare un nou caz dovedit de "frauda" la examenul de bacalaureat?
Daca pana acum, bacalaureatul era un examen care se promova usor, este posibil ca de acum inainte sa nu mai fie asa.Este foarte posibil ca toate aceste actiuni de "demascare" sa sperie macar "rechinii mici".Pentru ca pe cei mari nu-i sperie nimeni, pentru ca pe cei mari chiar nu-i deranjeaza DNA-ul sau DIICOT-ul.
Doar ca o sa se mai intample ceva dupa acest examen.Eu cred ca cei mai multi dintre profesori nu vor mai dori sa participe la acest examen.Stim cu totii ca participarea nu este obligatorie iar cei care o fac sunt platiti derizoriu.Si daca este asa, de ce sa isi puna un profesor "pielea la saramura"? Pentru ca, dupa parerea mea, poti sa ai probleme si daca esti nevinovat.Sa spunem ca esti repartizat, la supraveghere cu inca cineva care nu este corect.Tu nu ai cum sa-i supraveghezi si pe elevi si in timpul acesta sa iti supraveghezi si colegul profesor.La o eventuala ancheta amandoi profesorii supraveghetori raspund pentru ce s-a intampla in sala respectiva.
Si pana sa iti dovedesti nevinovatia te trezesti arestat sau dat afara de Funeriu.
Care in felul acesta mai "bifeaza" o reducere din sistem.
Sunt chiar foarte curios cati dintre profesori vor mai dori sa mearga la bacalaureatul din luna august.Va fi nevoie de profesori pentru ca multi elevi nu au promovat examenul.Dupa tot ce s-a intamplat acum, eu cred ca din ce in ce mai putini profesori vor raspunde "prezent".Daca ma intrebati pe mine, eu unul nu am de gand sa o fac.De prin anul 2001 nu am mai participat la examene de bacalaureat...E mai bine asa...Sunt mult mai linistit sufleteste...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

3 comentarii:

  1. vezi:
    http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Alba-Iulia-Profesor-examenului-bacalaureat_0_295170978.html

    trebuie sa fi cel putin ... nesanatos ... sa fi intrat in aplicatia sistemului informatic ... cod SIRUES...etc... si sa copiezi in avans subiectele la prima proba de Bac.2010, mai ales ca si membru al unei comisii de bacalaureat ... secretarul comisiei ( de regula informatician) ce a pazit???. Asta e unii mai sunt si tampi...( sau poate a crezut ca va reusi sa isi sterge urmele...), eu cred ca mai tine si de obisnuita din anii anteriori in comisii de bac.(parerea mea); oricum am intoarce subiectul si pe o parte si pe alta cred ca personajul ar trebui sa fie pe primul loc intr-un top al rusiniii(prostiei) fraudarii bacului din acest an.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi, la supraveghere, am fost doar in 2008, desi nu fusesem in ultimii 10 ani deloc. M-am jurat ca nu mai calc. Anul acesta a fost primul in care nu m-am dus nici la evaluare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am spus...sa vedem cine va merge in august...

    RăspundețiȘtergere