sâmbătă, 3 iulie 2010

Frauda de la examenul de Bac de la Cluj se confirma...

Conform publicatiei Adevarul de Cluj, frauda de la examenul de Bacalaureat de la Liceul Agricol din Cluj-Napoca se confirma.
Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată după ce 42 de lucrări la română erau identice sau semănau izbitor. Inspectoratul Şcolar Cluj a declanşat şi o anchetă internă cu privire la lucrările la limba română care semănau izbitor între ele.
Cârdăşie între profesorii supravheghetori, comisa de bac şi candidaţi sau o fraudă foarte bine pusă la punct doar de absolvenţi? Acestea sunt premisele de la care pleacă anchetele declanşate în cazul celor 42 de lucrări la Limba şi literarura română bănuite a fi multiplicate cu ajutorul unui copiator. „Profesorii corectori de la centrul zonal de la Colegiul Tehnic de Transporturi «Transilvania» au fost cei care au descoperit că o parte dintre lucrările scrise luni de către absolvenţi semănau între ele. Unele erau perfect identice, altele aveau părţi comune“, a declarat Anca Hodorogea, inspectorul şcolar general.
„S-a făcut o cercetare administrativă din care a reieşit că lucrările erau xerocopiate. Nu suntem ablitaţi să stabilim cu exactitate şi în mod oficial dacă lucrările au fost trase la copiator şi se fac cerecertări de alte organe pentru experitzare. Deocamdată noi continuăm ancheta“, spune Liliana Preoteasa, director general din cadrul Ministerului Educaţiei, responsabil cu organizarea Bacalaureatului 2010.
Potrivit inspectorului şcolar general, lucrările la limba română au fost fotocopiate direct pe hârtiile tipizate folosite la examene, care au în colţul din dreapta sus un părtat destinat scrierii numelui candidatului. „În fiecare sală de concurs de la «Borza» erau câte doi supraveghetori. Ştim exact care dintre ei au fost în fiecare sală. Este acum de competenţa anchetatorilor să stabilească exact cum s-au desfăşurat faptele“, a spus Anca Hodorogea. Deşi profesorii corectori au descoperit frauda încă de marţi, ancheta internă s-a desfăşurat departe de opinia publică. „Nu am vrut să îi agităm pe candidaţi, aşa că doar am făcut nişte cercetări preliminare, le-am spus că au o problemă“, a mai declarat Hodorogea. Inspectorul general a confirmat faptul că, după constatarea fraudei, a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie.
Procurorii DNA au declarat că, ancheta fiind în curs, dosarul nu este public. „După ce am aflat de situaţia de acolo, am suplimentat numărul de profesori supraveghetori, cu 20“, a mai spus Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj. „Este pentru prima dată când aud cuvântul xerox în acest context“, ridică din umeri preşedintele comisiei de Bac de la „Alexandru Borza“, Ilie Cornoiu, profesor universitar la USAMV. „Nici măcar nu avem copiator color în şcoală. Noi pentru multiplicarea subiectelor date candidaţilor am folosit un copiator alb-negru“, mai spune profesorul.
Nu am vrut să îi agităm pe candidaţi, aşa că doar am făcut nişte cercetări preliminare - Anca Hodorogea, Inspector şcolar general.
Este foarte interesant ce se va stabili in urma cercetarilor.Pare un film SF, bine regizat initial, si cu un final foarte interesant.Ar fi bine de verificat si lucrarile examenelor de bacalaureat din trecut.Nu de alta, dar e posibil ca "ulciorul sa fi mers de cateva ori la apa"...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

3 comentarii:

  1. Declar ca profesorul corupt ILIE CORNOIU care este sef la disciplina de SUINE din cadrul Facultati de Zootehnie si Biotehnologii,Cluj Napoca este unul dintre cei mai corupti profesori din aceasta Universitate (cere pe examen 100 euro,si a vandut mai multe examene ,proiecte si lucrari de licenta)Am sperante ca in viitorul apropiat organele abilitate ale statului sa ia masuri si sa l aiba in atentie.Va multumesc anticipat. Claudi

    RăspundețiȘtergere