marți, 6 iulie 2010

Mita la Bac si la Galati ?

Procurorii DNA Galaţi le cercetează pe Maria Elena Onu, director la liceul particular Dimitrie Cantemir din Galaţi şi pe Mariana Lazanu, profesor evaluator la centrul de examen Seminarul Teologic Sf Apostol Andrei din Galaţi, pentru luare de mită în timpul examenului de bacalaureat, anunţă Direcţia Nationala Anticoruptie.
Cele două profesoare sunt cercetate şi pentru trafic de influenţă, iar Mariana Lazanu este acuzată şi de dare de mită. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale rezultă că în perioada sesiunii de bacalaureat iunie - iulie 2010, Maria Elena Onu, în calitate de director al Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi, "în baza unei înţelegeri prealabile, în mod repetat a pretins şi a primit mai multe sume de bani de la elevii ce urmau să susţină examenul în cadrul centrului de examinare de la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi", susţin procurorii.
Banii au fost luaţi de la elevi sau de la părinţii acestora, pentru a interveni pe lângă alţi profesori, care la rândul lor să influenţeze membrii comisiilor de evaluare. Elevii care plăteau banii erau asiguraţi că vor promova "în mod fraudulos" examenul de bacalaureat. La data de 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor două pentru 24 de ore, iar pe 6 iulie 2010 Tribunalul Galaţi i-a impus Mariei Elena Onu să nu părăsească ţara, iar Marianei Lazanu să nu părăsească localitatea.
Procurorii DNA anunţă că vor declara recurs faţă de această hotărâre.
Comunicatul DNA Galati poate fi citit integral aici

Cu fiecare zi care trece apar tot mai multe cazuri de coruptie si de luare de mita la acest examen de bacalaureat.Este pentru prima daca cand DNA-ul se implica in mod concret si "demasca" fapte despre care stia toata lumea.Este adevarat ca intr-o tara atat de mare, cu atatea licee care sustin examene de bacalaureat este imposibil sa nu se incerce si fraudarea acestora.
Cu siguranta ca si in anii care au trecut au fost cazuri de acest gen doar ca atunci nimeni nu s-a implicat sa le demaste.Iar proverbul acela cu "hotul neprins" a ramas de actualitate.
Sunt curios ce ne vor rezerva zilele urmatoare in privinta examenului de bacalaureat.Joi este ziua in care se vor afisa rezultatele la contestatii.Este posibil ca unii dintre elevii nemultumiti de aceste rezultate sa inceapa sa povesteasca...Si sa mai urmeze si alte cazuri...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. vezi si:
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/ju...dna-192832.html
    http://stiri.freshinfo.ro/mita-la-bac-doua...s215295558.html
    http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/artic...rticol/2624032/
    http://www.ziare7.ro/stiri-locale/mit_la_b...ate_de_dna.html
    ... si cate cazuri vor mai fi ... si care nu se cunosc inca...

    RăspundețiȘtergere