duminică, 11 iulie 2010

Salarizare de "mizerie"...Un profesor debutant castiga salariul minim pe economie...

"Cind voi fi mare vreau sa ma fac profesor". O dorinta pe care atunci cind erau copii si-au spus-o in gind multi dintre dascalii de astazi. Iar mai apoi, la terminarea facultatii, s-au gindit ca a fi la catedra, in fata elevilor, este cea mai frumoasa meserie din lume. Mergi la scoala, iar elevii tai sint ascultatori si interesati sa invete. Cu catalogul in mina, ii asculti la lectie, le pui note, le inchei media. Si din cind in cind tii o sedinta cu parintii. Acest scenariu idilic s-a regasit si in imaginatia profesorilor aflati la inceput de cariera. Realitatea insa s-a dovedit cu totul alta. Profesoratul se dovedeste a fi o meserie foarte prost platita. Copiii nu sint asa respectuosi pe cit isi doresc profesorii, iar o ora de predare necesita, pentru profesor, alte doua de pregatire, acasa, in timpul sau liber. Multa hirtogaraie, multa munca si prea putine satisfactii.
Imediat ce au iesit de pe bancile facultatii, multi dintre absolventi se indreapta din pasiune sau din nevoie spre catedra. Invata pagini intregi de psihopedagogie, repeta toate cursurile pe care le-au invatat in facultate. Se prezinta apoi la concursul unic de ocupare a unui post in invatamint. Desi teoretic sint obisnuiti cu examenele, pe multi dintre candidati ii trec toti fiorii in timpul concursului. Uneori nu e de ajuns nici nota 9,00 la titularizare ca sa ocupe prin repartitie computerizata o catedra de titular, intr-o scoala buna, la oras. Filtrul prin care trebuie sa treaca pina sa ajunga la catedra este foarte dur si drastic.
In curand, acesti profesori vor primi banii de vacanta pentru lunile iulie si august.Am discutat zilele trecute cu un director de scoala, iar acesta mi-a spus ca el a facut statele de plata pentru aceste luni.Si ca, un profesor debutant va primi pentru o luna de vacanta un salariu de 600 RON, adica echivalentul salariului minim pe economie.Iata cum acest guvern a reusit sa isi indeplineasca una dintre "dorinte" in "lupta" pe care o da cu profesorii din Romania.Sa-i aduca la un salariu de mizerie si, in felul acesta sa-i faca sa plece singuri din sistem.Sau sa nu isi mai doreasca sa intre in invatamant.Este evident faptul ca prin reducerea salariilor cu 25%, invatamantul nu mai este un domeniu atractiv.Acelasi director de scoala imi spunea ca salariul sau, intr-un an de zile a scazut de la 3000 RON la 2000 RON, o suma foarte mica in raport cu munca pe care acesta o depune.Pentru ca, haideti sa fim seriosi, intr-o scoala un director chiar are "multiple" responsabilitati.Chiar nu este usor sa coordonezi activitatea din scoala si sa fi in acelasi timp si un "liant" intre parinti, profesori, elevi si inspectoratul scolar.
Dispretul guvernantilor actuali fata de profesori este cat se poate de evident.Sa pui pe acelasi "palier financiar" profesorul debutant si femeia de serviciu din aceeasi scoala arata cat se poate de clar ca se doreste, de fapt "umilirea" cadrelor didactice.Nu stiu daca va amintiti, dar la aflarea rezultatelor de la bacalaureat, ministrul Funeriu a declarat ca nu are mijloacele juridice pentru a sanctiona profesorii de la clasele unde procentul de promovabilitate a fost mic.Sa fiti siguri ca daca avea aceste mijloace se si folosea de ele.Si ca ar fi dat afara atat profesori care "si-au facut treaba la ore" cat si profesori care nu "si-au facut treaba la ore".Nu trebuie sa uitam faptul ca nu toti copiii provin din acelasi mediu social.Ca una este ca acasa parintele sa fie interesat de acest copil si alta este ca acasa pe parintele respectiv sa nu-l intereseze ce se intampla cu copilul sau.Exista parinti care "plaseaza" in mod exclusiv scolii educatia copilului lor.Doar ca ei, acasa, nu sunt in nici un caz, cel mai bun exemplu pentru acesti copii.Sa nu uitam faptul ca traim intr-o societate "manelizata", iar aceste "manele" nu se invata in nici un caz la scoala.Prin educatia negativa primita de catre elevi de acasa sau "de pe strada" se ajunge ca doar scoala sa-i mai poata "salva" pe acesti elevi. Scoala, adica profesorii retribuiti acum cu aceste salarii de mizerie...
Revenind la salariile din educatie...M-am intrebat deseori de ce aceste reduceri salariale nu au fost aplicate si in institutiile finantate de catre stat din domeniul economiei si al transporturilor.Acolo o femeie de serviciu castiga cel putin de doua ori cat castiga un profesor debutant din educatie...Explicatia este simpla...Cei doi ministrii de acolo, Videanu si Berceanu au un cuvant greu de spus in partidul de guvernamant.Noi chiar avem "ghinion" si din punctul acesta de vedere.Cu siguranta ca, pentru noi, era mai bine daca madam Udrea era ministrul educatiei...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu