sâmbătă, 21 mai 2011

"Blonda, chiorul si piticul" o tragicomedie pe care o traim in fiecare zi...

Piesa de teatru "Blonda, chiorul si piticul" a fost interzisa de pe scena Salii Dalles din Capitala, dupa premiera. Regizorul Stefanis Lupu a declarat ca directoarea institutiei, Iustina Cornel, i-a cerut sa schimbe titlul, insa aceasta sustine ca a oprit piesa pentru ca avea un continut vulgar.
Probabil ca adevarul este undeva la mijloc.
Pe de o parte regizorul, un ilustru necunoscut pentru marele public, a gasit o modalitate inedita de a face reclama unei piese de teatru probabil banale.
Insa, avand acest titlu "interesant" acesta piesa de teatru de teatru ar fi atras oricum atentia.Ca o parere personala nu pot sa fiu de acord cu acest gen de reclama, mai ales din punct de vedere moral.Folosind "reteta" regizorului respectiv as putea si eu sa scriu o carte care ar povesti despre viata unui stup de albine, sa o intitulez "Viespea,Barzaunele si Bondarul" si sa insinuez ca cele 3 personaje ar putea fi cele sugerate de catre autorul piesei "Blonda, chiorul si piticul".Doar ca, in cazul cartii mele, albinele am fi noi, romanii de rand, iar stupul ar fi Romania.Si, in cazul acesta, lucrurile s-ar complica atunci cand am realiza cu adevarat care este rolul celor trei in viata noastra.Si poate ca, pana la urma ar fi vorba de o carte trista...
Revenind la piesa "Blonda, chiorul si piticul", este cat se poate de clar faptul ca in strainatate vom fi perceputi ca o tara care inca cenzureaza, o tara cu reflexe comuniste.Si poate ca asa si este, daca tinem cont de faptul ca cea care a interzis piesa, Iustina Cornel, este pusa in functie de catre PDL.Pusa in dificultate de titlul piesei care lovea in cei carora ea a considerat ca trebuie "sa le pupe mainile", directoarea respectiva a ales solutia cea mai proasta, si anume cenzura.
Pentru faptele sale si mai ales pentru ecourile internationale ale acestui scandal, aceasta directoare trebuie demisa.Interesant gestul lui Traian Basescu care sesizand penibilul situatiei i-a invitat pe artisti sa joace piesa la Palatul Cotroceni.
In toate tarile din lume exista satira politica iar aceasta nu trebuie interzisa.In felul acesta artistii au posibilitatea de a scoate in evidenta greselile si anomaliile din lumea politica.
Ca o concluzie, piesa respectiva a fost scoasa din anonimat cu pretul unei imagini negative a Romaniei in exterior...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu