luni, 9 mai 2011

PDL-ul a "Gandit Altfel" fata de cum s-a angajat electoral...Despre promisiunile neonorate ale celor de la PDL...

In toamna lui 2008, inainte de alegrile parlamentare PDL-ul si-a lansat, în cadrul Conferinţei Naţionale, Programul de guvernare pentru perioada 2009-2012, intitulat "Gândim Altfel", în care obiectivul strategic fundamental al partidului pe termen lung era "un standard de viaţă european pentru cetăţeni".

In Programul de guvernare al PDL se menţionau "cele cinci cuvinte cheie ale noului mod de guvernare propus de PDL: accelerarea recuperării decalajelor României faţă de media europeană, însănătoşirea instituţională a statului, predictibilitatea deciziilor publice cu impact asupra mediului de afaceri, sustenabilitatea acţiunilor guvernamentale prin luarea în calcul a efectelor economice, sociale, tehnologice, de mediu, etc, pe termen lung şi consultarea periodică a partenerilor sociali".

Comic, nu? Sub aceste vorbe frumoase nu se gaseste absolut nimic.In curand acest program de guvernare ar trebui sa fie la sfarsit si se va putea face bilantul.Doar ca, intre ce spuneau atunci cei de la PDL si realitatea de acum este o diferenta colosala.Nu stiu cum se face dar asa zisele “cinci cuvinte cheie ale modului de guvernare” nu sunt nici pe departe acoperite de realitate.

In fapt, programul respectiv nu a reprezentat decat "vorbe goale", decalajele fata de media europeana au crescut in acesti ani iar despre consultarea partenerilor sociali nici macar nu a fost vorba.Ce pretentii putem avea de la un guvern care nici macar nu a lasat ca legile importante sa fie dezbatute in Parlament si a preferat sa le treca prin “asumarea raspunderii”?

Daca citim din documentul elaborate atunci ne “minunam” in continuare de grija celor de la PDL fata de populatia Romaniei.

PDL-ul promitea, în programul său de guvernare, că în perioada 2009-2012 PIB-ul pe locuitor va ajunge la 62% din media europeană, salariul mediu va fi de 900 de euro, iar pensia medie de 405 euro.

Interesant, nu?

În plus, PDL-ul promitea că dacă va ajunge la guvernare salariul minim va ajunge la 50% din salariul mediu, democrat-liberalii dorind să introducă şi o pensie socială minimă care să scoată din sărăcie pensionarii cu pensii mici.

Si ce au mai patimit pensionarii in anii acestia.In loc de o crestere a pensiilor, cei de la PDL au propus diminuarea lor cu 15%...

PDL mai susţinea, conform programului de guvernare, că va aloca 6% din PIB pentru educaţie, precum şi repoziţionarea socială a meseriei de profesor, prin creşterea atractivităţii financiare şi sociale a carierelor didactice. Democrat-liberalii mai promiteau decentralizarea şi debirocratizarea sistemului de învăţământ şi "toleranţă zero la actele de corupţie".

Realitatea este insa cu totul alta.Pentru educatie nu s-au alocat mai mult de 3 % din PIB iar salarizarea profesorilor a fost diminuata cu mai mult de 25%.

În domeniul sănătăţii, PDL promitea asigurarea de îngrijiri medicale la nivel calitativ superior, prin acreditarea spitalelor şi asigurarea efectivă a îngrijirilor medicale. Aici PDL-ul a actionat la fel ca si in celelalte domenii, respective exact pe dos.Spitalele in loc sa fie acreditate au fost desfiintate iar ingrijirea medicala a scazut.Nu trebuie uitat nici faptul ca in aceasta perioada, datorita reducerilor operate de catre PDL in domeniul medical, a avut loc explozia de la Maternitatea Giulesti soldata cu decesul unor copii nevinovati.

In concluzie, cei de la PDL una au promis si alta au facut.Acest lucru nu trebuie “uitat” la alegerile viitoare unde PDL-ul va trebui sa dea “socoteala” pentru aceste “realizari”.Asa cum am mai spus, speranta mea este ca cei de la PDL vor avea soarta PNTCD-ului de la alegerile din anul 2000.

Ar fi trist sa nu fie asa…


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu