sâmbătă, 28 mai 2011

Cum este la altii? Sistemul de invatamant universitar belgian...

Am avut prilejul sa locuiesc o perioada in Belgia si, in felul acesta am putut
sa observ sistemul de invatamant de acolo.Daca as putea sa-l caracterizez printr-un singur cuvant acesta ar fi "seriozitate".In Belgia sa ai o diploma de inginer chiar era un lucru mare...Doar ca trebuia sa muncesti mult pentru asta.Este adevarat si faptul ca, odata ajuns inginer, toate drumurile iti erau deschise.
Sistemul educațional belgian are caracteristici specifice, conferite de existența a trei comunități – franceză, flamandă și germană – și a trei regiuni – Valonia, Flandra și Bruxelles. Comunitățile sunt cele care stabilesc politicile educaționale în timp ce regiunile sunt responsabile de aspecte precum economia, transportul și protecția mediului.

Cerințe de admitere
Valonia

Fie că dorești să aplici la nivel undergraduate (studii de licență) sau postgraduate (master, doctorat, alte programe postuniversitare), este recomandabil să contactezi universitatea sau colegiul de care ești interesat pentru a obține informații suplimentare despe procesul de aplicare și datele limită. Acestea variază de la instituție la instituție iar dosarul de aplicație este trimis direct universităților.

Dacă dorești să studiezi în Valonia la nivel undergraduate trebuie să aplici pentru recunoașterea diplomei naționale de bacalaureat la Ministerul valon al Educației. Fac excepție cei care au absolvit o Școală Europeană sau au Diploma Internațională de Bacalaureat.
În Valonia, admiterea la anumite programe și nivele de studii este limitată pentru studenții care nu locuiesc în Belgia, acestora fiindu-le repartizate 30% din locuri. Programele vizate sunt cele ale colegiilor (Hautes Ecole) și cele de medicină veterinară la nivel undergraduate și de kinoterapie și reabilitare.

Dacă dorești să studiezi ingineria trebuie să susții un examen special de admitere, numai promovarea acestuia dându-ți dreptul de a aplica la orice universitate și colegiu din Valonia. Cei care doresc să studieze medicina nu trebuie să susțină un examen special pentru a fi admiși; totuși, la sfârșitul primului an universitar sunt supuși unei evaluări, pe baza căreia sunt selectați cei mai buni studenți. Numai aceștia sunt promovați în anul al II-lea. Ca regulă generală, în Valonia cunoștințele de limbă franceză sunt testate în cadrul unui examen special - Examen de maîtrise de la langue française – organizat de universități de 2 ori pe an. Acestea oferă de asemenea cursuri de pregătire a examenului.

Dacă ai o diplomă de licență obținută în altă țară decât Belgia trebuie să te adresezi direct instituțiilor de învățământ în vederea înscrierii la master sau doctorat. Tototdată, diplomă de licență străină trebuie fie echivalată cu 300 de credite prin universitatea valonă la care dorești să aplici fie la Ministerul Comunității Franceze din Belgia.

Flandra
Criteriul general de admitere este diploma flamandă de bacalaureat. Astfel, trebuie să îți echivalezi diploma națională de bacalaureat pe baza unui decret flamand, a legii belgiene și a Directivei Europene cu privire la recunoașterea diplomelor. Admiterea la un program undergraduate se face numai pe baza acestei diplome echivalate.
Universitățile din Flandra au introdus examene de admitere pentru medicină și stomatologie, susținute atât de studenții belgieni cât și de cei străini. Examene de admitere sunt susținute si de cei care doresc să studieze artele, muzica și teatrul. Universitățile și colegiile din Flandra au și criterii speciale de admitere, prin care oferă locuri pe criterii umanitare, medicale, psihologice sau sociale.

Majoritatea instituțiilor de învățământ superior cer un certificat de limbă neerlandeză pentru programele predate în olandeză sau un certificat de limbă engleză, franceză, germană pentru programele predate în acele limbi. Testele standard care atestă cunoștințele de neerlandeză sunt Profiel Academische Taalvaardigheid (PAT) sau NT2-exam. Unele instituții de învățâmânt oferă cursuri de limbă și organizează testări.

Pentru studenții belgieni și pentru cetățenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, educația universitară este finanțată în mare măsură de către autoritățile publice. În fiecare an, studenții trebuie să plătească o taxă, numită registration fee, a cărei valoare depinde de instituția de învățământ și de programul urmat.

De exemplu, pentru anul academic 2010-2011, taxa anuală pentru studenții belgieni și europeni a fost după cum urmează:

•Taxa pentru universități - € 837.00 in Valonia si € 564.30 in Flandra.

•Taxa pentru colegii, colegii de artă și institute de arhitectură - € 330,07 pentru un program de lungă durată (€ 428,56 pentru anul în care se obține diploma de absolvire) și € 165,03 pentru un program de scurtă durată ( € 214,28 pentru anul în care se obține diploma de absolvire)

În medie, la nivel undergraduate este nevoie de € 1,500.00 pe an iar la nivel postgraduate se poate ajunge până la € 2,000.00.
Atât Comunitatea Valonă cât și cea Flamandă pot oferi granturi de studiu.

Studenții străini pot aplica pentru o bursă din partea autorităților flamande dacă îndeplinesc următoarele condiții: au locuit în Belgia cu familia timp de cel puțin 2 ani, sunt recunoscuți oficial drept refugiați politic, nu repetă un an academic, sunt înregistrați drept studenți.

Învățământul superior belgian, atât cel valon cât și cel flamand, este considerat unul dintre cele mai bune din Europa datorită competitivității și varietății programelor de studiu oferite de universitățile și colegiile belgiene. Comunitatea flamandă are 6 universități și 2 colegii iar cea valonă are 9 universități și 47 de colegii.

Instituțiile de învățământ sunt împărțite pe universități și colegii (Hautes ecole sau Hogeschool). Universitățile oferă programe de licență de 180 de credite, master ( 1 an – 60 de credite sau 2 ani – 120 de credite) și doctorat. Programele de medicină vedeterinară cu durată de 3 ani au 180 de credite ia cele de 4 ani de medicină au 240 credite.

Colegiile oferă programe de învățământ superior de scurtă și lungă durată. Colegiile sunt pe treapta inferioară a sistemului educațional superior și sunt concentrate pe facilitarea accesului pe piața muncii imediat după absolvire. Programele de scurtă durată sunt organizate într-un singur ciclu de licență, care poate avea între 180 și 240 de credite și duce la o calificare vocațională. Programele oferite de colegii pun accentul pe aspectele practice ale domeniului însă au și elemente teoretice. Programele de lungă durată oferite de colegii sunt împărțite pe 2 cicluri, primul ducând spre o diplomă de licență de 180 de credite. Al doilea ciclu, care are între 60 și 180 de credite, se finalizează cu o diplomă de master.
Funcționarii, profesorii și coordonatorii academici sunt în general abordabili, amabili și dornici să te ajute cu informații și sfaturi. Fac parte dintr-o cultură ierarhică și formală, astfel încât e preferabil să își programezi întâlnirile prin e-mail sau telefon.



Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. La altii este bine. La noi este dezastru. http://danielmalaelea-media.blogspot.com/2011/05/o-liceeana-din-colegiul-tehnic-de.html

    RăspundețiȘtergere