miercuri, 4 mai 2011

Legea dialogului social si Legea privind salarizarea profesorilor au fost declarate constitutionale ...

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de miercuri, ca Legea dialogului social si Legea privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant respecta prevederile constitutionale. Membrii opozitiei au contestat constitutionalitatea celor doua acte normative, adoptate de Executiv prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului, in luna aprilie.
In sedinta din data de 4 mai 2011, Curtea Constitutionala a examinat obiectiile de neconstitutionalitate formulate de deputati, considerand ca Legea dialogului social, cu majoritate de voturi in privinta criticilor de neconstitutionalitate extrinseci si cu unanimitate de voturi in privinta criticilor de neconstitutionalitate intrinseci, a constatat ca dispozitiile art.3 alin.(1) si (2), art.4, art.41 alin.(1), Titlul IV privind Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, Titlul V privind Consiliul Economic si Social, art.138 alin.(3), art.183 alin.(1) si (2), art.186 alin.(1), art.202, art.205, art.209 si art.224 lit.a) din Legea dialogului social, precum si legea in ansamblul sau, sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

De asemenea, Curtea a apreciat cu majoritate de voturi ca obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant este neintemeiata in raport cu criticile formulate.

Motivarea solutiilor va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Deputatii din Opozitie au sesizat CCR cu privire la neconstitutionalitatea celor doua acte normative, unul din aspectele invocate de opozitie fiind referitor la modalitatea prin care au fost adoptate cele doua legi.

"Actele normative sunt viciate de neconstitutionalitate in ansamblu, adoptarea acestora fiind realizata cu incalcarea normelor de constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii", se arata in sesizarea trimisa de opozitie la CCR.

Social-democratii si liberalii contesta atat procedura de adoptare a celor doua acte normative, cat si aspecte de fond. Uniunea Social Liberala sustine ca Legea salarizarii profesorilor incalca dreptul la negociere si dreptul la proprietate. De asemenea, este criticata incalcarea principiului constitutional al negocierii colective si reducerea salariilor in cursul executiei bugetare.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei, pentru a proceda la promulgarea legilor, conform art.77 alin.(3) din Legea fundamentala.

„Legea contine, pentru fiecare functie didactica, nivelul salariului de incadrare si metodologia de calcul a drepturilor salariale, in functie de diferitele sporuri care sunt prevazute de lege. Acesta este, pe scurt, continutul legii”, a explicat ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu.

Potrivit ministrului Educatiei, sentintele judecatoresti sunt respectate si aplicate de catre Guvern. In acest sens, ministrul Funeriu a mentionat ca, pentru plata majorata a salariilor cadrelor didactice din Suceava si Botosani, cazuri in care instantele au decis reincadrarea profesorilor cu drepturi salariale majorate cu 50%, au fost majorate bugetele autoritatilor locale. In ceea ce priveste celelalte cazuri in care au existat sentinte judecatoresti, ministrul Educatiei a aratat ca diferentele dintre salariile aflate in plata si majorarea salariala decisa de instante vor fi platite conform legislatiei in vigoare incepand cu anul 2012.
Primul-ministru a subliniat ca, pentru 95% din cadrele didactice, aplicarea acestei legi nu va conduce la o diminuare salariala si vor fi platite salariile la nivelul lunilor anterioare.

Asadar, cele doua legi au trecut si de Curtea Constitutionala.Una din legi diminueaza salariile si asa mici ale profesorilor iar cealalta lege "darama" miscarea sindicala si asa inexistenta.Ce va urma acum?
Poate doar speranta oamenilor ca atunci cand se va schimba guvernarea lucrurile se vor schimba in bine.Va invit sa va amintiti promisiunile electorale ale PDL-ului de dinainte de alegeri.Este ca, de fapt, acest partid a facut exact "pe dos" fata de cum promisese?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu