vineri, 9 iulie 2010

Avocatul Poporului, o institutie ineficienta...

Rolul fundamental al Avocatului Poporului este de a apara drepturile si libertatile cetatenesti, in genere, in raport cu autoritatile publice si in special cu cele executive. Avocatul poporului este o institutie independenta, menita sa protejeze cetatenii de abuzuri din partea autoritatilor administratiei publice. El nu poate insa sa ofere asistenta justitiabililor si nici sa le asigure reprezentarea in instanta. Avocatului poporului se poate adresa orice persoana fizica, indiferent de cetatenie, varsta, sex, apartenenta etnica, politica sau religioasa, atunci cand se considera vatamata in drepturile si libertatile sale de catre un organ al administratiei publice, printr-un act sau fapt administrativ ilegal.
Cererile prin care o persoana se plange de acte sau fapte administrative ce provin de la: administratia publica centrala (ministere, departamente, etc), prefecti, serviciile publice descentralizate din teritoriu ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, administratia publica locala (consilii locale, primari, consilii judetene) precum si de la functionari ai acestor organe. Cererea se formuleaza in scris si se expediaza prin posta sau se depune direct la registratura institutiei. Pentru solutionarea cererilor, avocatul poporului poate decide efectuarea unei anchete proprii, atunci cand considera necesar. Dupa verificari, poate emite recomandari in scris prin care solicita organului administrativ ori functionarului public in cauza sa inlature abuzul comis, sa repare pagubele produse prin actul sau faptul administrativ ilegal si sa repuna persoana lezata in drepturile sale legitime. Avocatul poporului nu poate insa desfiinta el insusi actul administrativ reclamat, dar pentru solutionarea cererii se poate adresa succesiv organului administrativ ierarhic superior, respectiv prefectului, Guvernului si, in cele din urma, Parlamentului.
Plangerile persoanelor lezate in drepturile si libertatile cetatenesti trebuie sa se refere la acte sau fapte administrative. Termenul in care se poate formula o cerere adresata avocatului poporului este de cel mult 12 luni de la data la care petitionarul a luat cunostinta de faptele care fac obiectul plangerii.
Am postat toate aceste date legate de Avocatul Poporului pentru a se intelege ca rolul sau este acela de a apara cetatenii atunci cand acestia sunt nedreptatiti de catre institutiile statului.Doar ca, dupa parerea mea, rolul acestei institutii este doar de a "se vedea" in exterior ca ea exista si ca, cel putin teoretic, are menirea de a ne apara.Avocatul Poporului e nesemnificativ acolo unde ar trebui sa-si indeplineasca menirea pentru care a fost creat, si anume sa apere cetatenii abuzati de catre stat.
In mod concret, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a sesizat, vineri, 2 iulie, Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta care prevede majorarea TVA.''Este evident faptul ca OUG 58/2010 nu indeplineste exigentele impuse de dispozitiile Codului Fiscal, aducand atingere caracterului predictibil al actelor normative, in conditiile in care Codul Fiscal stipuleaza ca prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia'', a precizat presedintele Senatului in sesizare.
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat ieri că Avocatul Poporului a răspuns solicitării grupului parlamentar al social-democraţilor că nu a identificat temeiurile în baza cărora să se justifice sesizarea CCR pe OUG prin care s-a mărit TVA-ul de la 19% la 24%, informează NewsIn.
Potrivit lui Iordache, Avocatul Poporului a considerat că este atributul Guvernului de a stabili nivelul taxelor.
Acesta este raspunsul Avocatului Poporului? Care avocat? Al carui popor? Al celui PD-L-ist, de buna seama...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. IOAN MURARU
    AVOCATUL POPORULUI

    Ales de către Senatul României la 4 octombrie 2001, reales de către Parlamentul României la 10 mai 2006, pentru un mandat de cinci ani.

    trebuie inteles ca si acest post este totusi unul obtinut prin numire politica si asta spune multe.
    Eu raman la parea mea trebuia sesizat si instituţia Avocatul Poporului (Ombudsmanul), referitor la Lg. 118/2010, inainte de sesizarea CCR.

    RăspundețiȘtergere
  2. gabriel teodorescu9 iulie 2010 la 20:36

    Oricum am inteles din declaratiile LUMINATULUI ca din toamna vom avea un nou Cod Fiscal!!!

    RăspundețiȘtergere