luni, 7 iunie 2010

Cat mai rezista acest guvern?

După ce Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament pentru măsurile de austeritate, Opoziţia poate depune moţiune de cenzură pentru fiecare dintre proiectele de lege asumate. Moţiunile pot fi depuse în termen de trei zile de la angajarea răspunderii.
În cel mult cinci zile de la depunere, documentele se citesc într-o şedinţă de plen reunit, iar peste trei zile de la citire sunt dezbătute şi votate.
Dacă moţiunile nu întrunesc minimum 236 de voturi atunci sunt respinse, iar proiectele Guvernului sunt automat adoptate.
Dacă una dintre moţiuni este adoptată, atunci Guvernul este demis. În cazul în care, proiectele Executivului trec testul Parlamentului, ele pot fi atacate, în termen de cinci zile de la adoptare, la Curtea Constituţională. Judecătorii Curţii nu au un termen până la care să dea o soluţie.
Dacă proiectele trec şi de controlul constituţional, ele ajung la promulgare.
Dupa cum se poate observa lucrurile nu sunt atat de simple.In primul rand, vor fi doua motiuni de cenzura, cate una pentru fiecare lege.Este suficient ca una singura sa treaca si guvernul este demis.Trebuie sa recunoastem ca acum este cea mai incordata tensiune politica din anul 1990 si pana acum.Doar la alegeri lumea era atat de interesata despre ce se intampla in politic.Atunci insa era vorba de "circ", acum este vorba si de "paine".De aceea fiecare vot va conta.Din culise se vehiculeaza ca tot mai multi parlamentari de la PDL vor vota pentru motiune.Cu siguranta ca si acolo sunt oameni care au constiinta.Este foarte important ca acesti parlamentari sa voteze pentru motiune.Pentru ca, daca cineva voteaza impotriva, se abtine sau lipseste de la vot, acest lucru este in favoarea guvernului.Ca sa fie lucrurile clare, orice altfel de vot care nu este pentru motiune, este impotriva ei.Va urma o perioada tensionata, fara doar si poate...
Intr-o parte pensionarii si bugetarii, in cealalta parte guvernul Basescu...Sa speram ca ultimul guvern Basescu...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu