joi, 24 iunie 2010

De cand se va aplica noua lege a educatiei?

Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea a declarat că indiferent de activitatea Comisiei de învăţământ a Senatului, anumite puncte ale noii legi a educaţiei pot fi aplicate, chiar dacă votarea se va face în septembrie.
"Unele lucruri se pot aplica indiferent de anul şcolar. De exemplu, unele lucruri legate de descentralizare se pot aplica, chiar dacă votarea va fi în septembrie. Stabilirea bugetului per elev şi per preşcolar se poate proiecta pentru bugetul din 2011", a declarat pentru REALITATEA.NET Mircea Miclea.
El a mai spus că articolele care se referă la restructurarea ciclului de studiu ar putea întârzia aplicarea legii. "Sunt unele măsuri care se referă la curriculum sau la organizarea în unităţile de învăţământ, ce nu se pot aplica. Dar toate chestiunile referitoare la descentralizare sau la finanţare se pot aplica", a adăugat Mircea Miclea.
În replică, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, crede că "nici măcar articolele bune din lege nu vor putea fi aplicate". El a declarat că singura variantă ar fi să se dea o ordonanţă de urgenţă, care să modifice anumite puncte din actuala lege.
"Domnul Miclea poate s-a referit la faptul că anumite elemente din proiectul noii legi a educaţiei ar putea fi aplicate pe parcurs. Însă este clar că în anul şcolar 2010-2011, se va merge după vechea lege. Singura variantă ar fi să se dea o ordonanţă de urgenţă de modificare a unor elemente, care îi interesează pe ei, din actuala lege a educaţiei", a declarat Constantin Ciosu.
"Până nu va trece de Parlament, noua lege a educaţiei nu va putea fi aplicată. Din câte ştiu eu, pe surse, preşedintele Senatului Mircea Geoană, nu va face o sesiune specială. Şi astfel, legea va fi dezbătută în sesiunea din toamnă", a adăugat secretarul general al FEN.
Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului, democrat-liberalul Mihail Hărdău, declara luni că este "imposibil" ca Legea Educaţiei să fie finalizată până la sfârşitul sesiunii parlamentare.
Un lucru este clar, o lege intra in viguare atuci cand este publicata in Monitorul Oficial.Pana atunci va functiona vechea lege.In cazul in care nu va fi o sesiune speciala la Senat, aceasta lege va fi discutata in toamna.Si cum aceasta sesiune de la Senat depinde de pozitia presedintelui Senatului, probabil ca acesta nu o va face.Ar fi culmea ca actuala putere sa impuna aplicarea acestei legi inainte de publicarea ei in Monitorul Oficial.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu