sâmbătă, 26 iunie 2010

Universitatea Spiru Haret monitorizata de catre Ministerul Educatiei

Prin Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului 4235/2010 se aproba Metodologia privind monitorizarea speciala a Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti.Acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 421, din 24 iunie 2010.
Iata ca "celebra" universitate este monitorizata intr-un mod cat se poate de special.Si este si normal sa fie asa...Cine are curiozitatea sa intre pe site-ul acestei universitati va avea surpriza sa descopere ca numarul studentilor de acolo este imens.Din cunostintele mele in fiecare an de studii, doar la Facultatea de Drept de la Bucuresti, sunt cate 2000 de studenti la fiecare forma de invatamant, zi sau frecventa redusa.Daca are cineva rabdare sa faca calcule pentru toate facultatile de acolo, va vedea ca suma de bani platita de catre studentii de la Spiru Haret este imensa.Iar pentru acesti bani universitatea respectiva nu ofera decat testarea la examene.In anexa ordinului de ministru se prevede ca:

"Art. 1. — Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti face parte din sistemul national de invatamant, conform Legii nr. 443/2002 privind infiintarea Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti, si este monitorizata special pe o perioada de 3 ani, conform Ordonantei Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate.
Art. 2. — (1) Monitorizarea speciala este realizata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin structurile sale de specialitate, si se refera la intreaga activitate desfasurata de Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.
(2) Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), in perioada de monitorizare speciala, procedeaza la evaluarea anuala a Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti.
5) Monitorizarea speciala vizeaza asistarea si indrumarea realizarii activitatilor specifice procesului de invatamant si controlul respectarii standardelor nationale de asigurare a calitatii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare specifice invatamantului superior, pentru intreaga activitate didactica, de cercetare stiintifica, de management academic, financiara si administrativa.
Art. 3. — (1) Pe perioada de monitorizare speciala Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti isi pastreaza toate drepturile dobandite prin Legea nr. 443/2002 si este obligata sa respecte dispozitiile Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Statutului personalului didactic si ale Ordonantei Guvernului nr. 10/2009.
(3) Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti are obligatia de a prezenta, anual, pe perioada monitorizarii un raport Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pana cel tarziu la data de 15 octombrie, care sa contina: evidente clare, concrete ale studentilor, pe specializari, ani de studii, forme de invatamant si locatii geografice. Evidenta acestora se refera si la registrele matricole, cataloage de examen, finalizarea studiilor, transferuri, exmatriculari, precum si la alte date de acest gen.
Art. 4. — (1) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va monitoriza si va controla prin echipe desemnate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului modul in care se desfasoara examenele/verificarile si colocviile semestriale si anuale.
Art. 6. — (1) Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti poate organiza:
a) examene de finalizare a studiilor universitare de licenta in sesiunile legal stabilite, numai pentru propriii absolventi ai specializarilor acreditate, precum si ai specializarilor autorizate sa functioneze provizoriu, care apartin aceluiasi domeniu de licenta cu specializari acreditate la universitate si in conditiile prezentei metodologii;
b) examene de finalizare a studiilor universitare de masterat in conditiile legii."


Este posibil ca prin aceste masuri, la aceasta universitate lucrurile sa intre pe un fagas normal.Se stie deja ca multi absolventi de acolo au avut probleme atunci cand au dorit sa se inscrie la consursul de titularizare.Cu siguranta ca este bine ca ministerul a pus "piciorul in prag" in aceasta privinta...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. ce se intampla cu absolventii 2009 de la Facultatea de muzica Spiru Haret din Bucuresti, forma ID care au sustinut examenul de licenta cu cei de la zi, fara nici-o diferenta, in ordine alfabetica? De ce nu se ia o hotarare; suntem inscrisi la master la facultati de stat,de unde luam diplomele ?

    RăspundețiȘtergere