marți, 29 iunie 2010

Reducerea de 25% nu trebuie sa afecteze banii de concediu...

De la 1 iulie va intra in vigoare legea privind reducerea cu 25 % a salariilor profesorilor.
Doar ca, eu cred ca aceasta reducere se va aplica de la 1 septembrie, cu conditia ca numarul zilelor de concediu sa fie suficiente ca numar, pana la data aceea.Aceasta inseamna sa nu avem prea multe zile de concediu in vacantele care au fost pana acum.
As vrea sa explic pe ce ma bazez atunci cand spun ca reducerea cu 25%, nu se poate aplica, pe perioada concediului de odihna.
In cele de mai jos se poate citi art.145 din Codul Muncii, cel care reglementeaza plata indemnizatiei de concediu.

"TITLUL III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Art. 145. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu."


Din alin(2) rezulta cat se poate de clar cum se va calcula plata concediului de odihna.Se face o medie zilnica a drepturilor salariale pe ultimele 3 luni de zile si se inmulteste cu numarul zilelor de concediu.Cum ultimele 3 luni de zile nu au fost afectate de catre reducerea cu 25% a salariilor, rezulta ca baza de calcul a mediei zilnice nu va fi deloc afectata de aceste reduceri.
Poate ca ar fi bine ca, in conformitate cu alin(3), sa facem cererea de concediu inainte de 1 iulie...

Este evident ca acest guvern ar fi in stare sa incalce acest articol de lege, doar ca, si noi avem libertatea de a actiona in instanta daca nu suntem platiti conform legii.
Parerea mea este ca aceasta problema trebuie rezolvata de catre organizatiile de sindicat, ele au juristi care cunosc mai bine cum anume trebuie procedat...
Ca o concluzie...Pana la inceputul viitorului an scolar, legea ne apara...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

4 comentarii:

  1. Sigur ne vor lua si din banii pe concediul de odihna. Ar trebui ca juristii sindicatelor sa dovedeasca faptul ca isi merita banii pe care-i castiga.

    RăspundețiȘtergere
  2. ... la salariile personalului bugetar...
    vezi:
    Legea echilibrarii bugetului prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%
    ...
    QUOTE
    1. Castigul salarial brut sau, dupa caz, solda bruta, respectiv indemnizatia bruta, aferente personalului incadrat in autoritati si institutii publice astfel cum sunt acestea definite la art 2 din legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, se diminueaza cu 25%.
    ...
    In situatia in care, din aplicarea prevederilor alin. (1) rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600.



    Cele doua legi ( si cea referitoare la cresterea TVA cu %%...) vor merge la Presedintie, pentru promulgare si, cel mai probabil, vor intra in vigoare incepand de la 1 iulie.( vezi declaratiile guvernantilor...)


    si... trebuie tinut cont... se pare ca juristii sindicatelor... au uitat sau omis si...faptul ca ...
    CSM a dat aviz negativ fata de proiectului noii OUG privind amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă...

    Printre argumentele CSM se află faptul că adoptarea unor acte normative succesive prin care este eşalonată plata drepturilor salariale, prin hotărâri judecătoreşti ce constituie titluri executorii, constituie o încălcare a dreptului de acces la justiţie al titularilor acestor titluri executorii.

    De asemenea, CSM susţine că este încălcată flagrant cerinţa executării hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii într-un interval rezonabil, dată fiind perioada de timp scursă de la data naşterii drepturilor prin acte normative nepuse în executare de stat cu bună credinţă.

    Un alt argument invocat de CSM este legat de amânarea repetată a executării unei hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, care este de natură să înfrângă cerinţa predictibilităţii legii, constant ilustrată în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

    Totodată, CSM a arătat că, prin amânarea succesivă a executării hotărârilor judecătoreşti, Executivul nesocoteşte principiul consacrat de art. 156 din Codul Muncii, potrivit căruia “salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor”.

    Avizul şi observaţiile Comisiei Juridice vor fi transmise MFP, iniţiatorului acestui proiect.
    vezi:
    http://www.financiarul.ro/2010/05/18/aviz-...te-in-instanta/

    vezi si:
    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=131122

    --------------------

    http://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu cred ca ne vor lua banii pe concediu...

    RăspundețiȘtergere
  4. Legea nr. 118/2010 si Legea nr. 119/2010 au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 441 din 30 iunie 2010.
    QUOTE
    Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar in data de 7 iunie 2010, actul normativ fiind ulterior adoptat in data de 15 iunie 2010, prin respingerea motiunii de cenzura depuse in momentul asumarii.

    Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe 25 iunie cu privire la constitutionalitatea celor doua acte normative, decizand ca diminuarea pensiilor cu 15% este neconstitutionala.

    ...

    RăspundețiȘtergere