marți, 22 iunie 2010

In 5 zile, pentru clasa a IX-a, s-au inscris in Bucuresti 2246 de elevi din alte judete...

Cele mai mari emoţii pentru ocuparea unui loc la liceu îl vor avea elevii care au concurat pentru un loc în liceele din Capitală. „Ca să fie siguri că sosesc la timp, părinţii din provincie au venit cu fişele deja completate. A trebuit să vedem apoi dacă au completat bine codurile", spune Victoria Nicolae, preşedinta comisiei de la „Sfinţii Voievozi".
Unii dintre elevii din provincie care vor să înveţe în Capitală au note foarte mari. "Sunt foarte mulţi elevi cu medii mari. Şi mă refer aici la medii peste 9. Este un elev din Vrancea cu media de admitere 9.99 sau unul din Buzău cu 9.59. De asemenea, sunt foarte bune rezultatele elevilor din Teleorman. Toţi se prezintă la la înscriere cu o medie de admitere peste 9", explică Ştefan Pacearcă. El mai spune că, în acest an, înscrierea este mai uşoară, pentru că nu mai există şcoli de artă şi meserii şi atunci opţiunile sunt mai uşor de realizat.
Părinţii elevilor din ţară justifică interesul pentru liceele din Capitală prin faptul că aici sunt mai multe oportunităţi de angajare după absolvire. „La prima opţiune am pus specializarea de turism şi alimentaţie de la Colegiul Economic Hermes, pentru că fiicei mele îi place foarte mult să călătorească. Şi turismul va merge tot timpul, indiferent de vremuri", susţine Ana Matei, mama unei eleve.
Exista licee care ofera facilitati de cazare pentru elevii din provincie.Astfel la Colegiul Tehnic Feroviar "Mihai I", in caminul special renovat, cazarea elevilor va fi gratuita.Cu conditii speciale de cazare, patru elevi in camera cu grup sanitar propriu...
Conform datelor oferite de catre ISMB, in primele 5 zile de inscriere, la Centrul Special de Inscriere in invatamantul liceal si profesional - 2010, organizat la Scoala nr.1 "Sfinţii Voievozi", s-au inscris pana acum 2246 de elevi.Este vorba de elevi veniti din provincie si care doresc sa urmeze liceul in Bucuresti.Cum inscrierile sunt pana pe 24 iunie, deci inca 3 zile, este posibil ca numarul celor inscrisi sa depaseasca 3000.Aceasta inseamna ca mai mult de 100 de clase vor fi formate din elevi din provincie.Si cum, ca o medie, la un liceu sunt 4 clase de a IX-a, rezulta ca, din provincie vin elevi pentru 25 de licee din Bucuresti.Eu cred ca este un numar foarte mare de elevi.Sincer sa fiu, nu cred ca justificarea clasei a IX-a la liceu isi va gasi, prin noua lege a educatiei un ecou la tara.In sensul ca elevii vor ramane acolo, dupa gimnaziu.Ca sunt de la tara sau ca sunt de la oras, elevii vor veni la liceu in orasele mari.Cat de greu ar fi financiar pentru parinti, acestia vor face eforturi pentru ca copiii lor sa urmeze un liceu.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu