miercuri, 9 iunie 2010

Neintelegeri la Senat pe tema Legii Educatiei

Senatorii democrat-liberali din Comisia juridică vor eliminarea articolului privind predarea Geografiei şi Istoriei României şi în limba minorităţilor naţionale din proiectul de lege al educaţiei.
Pentru că Senatul este cameră decizională în privinţa legii educaţiei, atitudinea parlamentarilor democrat-liberali dinamitează, practic, propriul guvern înainte de dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură depusă de social democraţi.
Cel mai vehement contestatar al dreptului minorităţilor de a învăţa cele două materii şi în limba maternă este senatorul Iulian Urban, membru PDL. El a acuzat jocul duplicitar al UDMR în cazul unor proiecte de lege sprjinite de PDL şi a arătat că nu este de acord ca maghiarii să înveţe în limba lor Istoria şi Geografia României.
Poziţia lui este împărtăşită atât de parlamentari PDL, cât şi de cei ai Opoziţiei din comisie. De altfel, Comisia juridică a Senatului a dat aviz pozitiv proiectului legii educaţiei, nu însă înainte de a a opera câteva modificări.
"Senatul este Camera Decizională la proiectul de lege L344/2010 - proiect de lege - Legea educaţiei naţionale. Şi vreau să fiu extrem de tranşant pentru că eu nu mă dau după gard. Nu sunt de acord ca maghiarii să înveţe în limba maternă Istoria şi Geografia României", susţine Urban pe blogul său. El acuză faptul că la dezbaterile din comisie s-a prezentat din partea Ministerului Educaţiei un "secretar de stat ungur! Complet nepregătit şi care era fix paralel cu textul legii".
Urban invocă şi trădarea parlamentarilor UDMR pe anumite proiecte de lege promovate de PDL pentru a-şi justifica votul dat în favoarea amendamentelor formulate de social democratul Toni Greblă privind maniera de predare a Istoriei şi Geografiei şi eliminarea subvenţionării de către statul român a învăţământului particular superior.
"L-am întrebat pe secretarul de stat Kiraly, de ce pot să înveţe de exemplu Biologia în română şi nu pot să înveţe Istoria României? Nu mi-a dat un răspuns elocvent, ci doar bâjbâieli cu drepturile lor ca minoritate... Aşa că am votat alături de senatorii care au propus eliminarea din proiectul legii educaţiei naţionale a învăţării Istoriei şi Geografiei României în limba maternă a minorităţii maghiare. Adică să ne înţelegem bine. Parlamentarii UDMR nu ratează nici un moment să saboteze nu neapărat această guvernare, însă votează chiar împotriva interesului românilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul faptului că nu mai poţi face recurs dacă nu plăteşti sume uriaşe de bani către avocaţi", mai susţine senatorul democrat-liberal.
Ca o concluzie, scandalul pe legea educatiei a inceput si in Senat.Este adevarat ca acum toata lumea este cu ochii pe motiunea de cenzura depusa de opozitie, dar nu ar fi bine ca legea educatiei sa treaca neobservata.
In comparatie cu Camera Deputatilor, la Senat in Comisia pentru Invatamant, din cei 11 membrii, 6 sunt ai opozitiei, PSD+PNL.
Singurul lucru care ma pune pe ganduri legat de dezbaterile din comisie pe aceasta lege este data de 18.6.2010, data de aviz a legii.Chiar nu stiu cum poate fi dezbatuta aceasta lege in doar o saptamana si doua zile.
O sa vedem ce va fi pana la urma, poate ca avem sansa ca marti, dupa motiunea de cenzura, in cazul in care aceasta va trece, sa privim legea Funeriu ca pe o simpla maculatura...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. foarte multe rautati prin noua lege a educatiei .daca se vrea clasa a IX-a la scoala generala foarte multi elevi de la tara nu vor mai face liceul si asta se vrea prostime sa le munceasca pamantul ca ei sa agonisesca. E o mare nedreptate pentru copilul de la tara .se pune pret pe asazisa concurenta care de fapt dezbina vor dezbinare in invatamant pentru a ne tine sub papuc mai usor. ce invatamant era pana acum vreio 10 ani si nu era atita reforma si formare continua Invatamantul traditional romanesc asta sa ceara parintii. numai bine si nervii tari dragi profesori,parinti si copii

    RăspundețiȘtergere