marți, 15 iunie 2010

Înalta Curte sesizează Curtea Constituţională: Reducerile de salarii şi pensii încalcă drepturile garantate de Constituţie

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scăderea pensiilor şi a salariilor. Pe pagina http://www.scj.ro/comunicate.asp au fost publicate două comunicate în care se precizează că magistraţii vor adresa două sesizări Curţii Constituţionale. Decizia de sesizare a fost luată de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi care au analizat aspecte privind neconstituţionalitatea proiectelor de legi privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
Magistraţii susţin că reducerile salariale precum şi celelalte reduceri aduc restrângeri ale exerciţiului drepturilor, care sunt garantate de Constituţie. Astfel, ICCJ consideră că legea care reglementează reducerea salariilor încalcă dreptul la muncă, reducerea pensiilor dreptul la pensie, concediu de maternitate şi ajutor de şomaj, articolul 53 din Constituţie precum şi tratatele internaţionale care reglementează drepturile omului.
Potrivit articolului 53 din Constituţie, "exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii".
Cea de a doua sesizare se referă la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, prevedere care ar încălca independenţa justiţiei, prevăzută de Constituţie.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu