luni, 14 iunie 2010

Curtea Constitutionala...decizia finala, daca guvernul nu pica maine...

Cite un mandat de judecator urmeaza sa numeasca - poate chiar azi - Senatul si Camera
Deputatilor. Daca opozitia va reusi sa-i impuna pe Teodor Melescanu si pe Valer Dorneanu, isi va mentine controlul asupra Curtii Constitutionale (PSD mai are trei judecatori numiti la Curte). De cealalta parte, daca PDL va reusi sa-i impuna pe Stefan Mircea Minea si pe Iulia Antoanella Motoc, isi poate usura activitatea legislativa si cea guvernamentala. Astazi ar urma sa se voteze in plen propunerea care revine Senatului - Iulia Motoc (PDL) sau Theodor Melescanu (PNL). Acesta din urma parea sa fie favorit din cauza tradarilor din arcul guvernamental, in special din rindul alesilor UDMR. La Camera s-a votat saptamina trecuta, iar Valer Dorneanu (PSD) a obtinut 161 de voturi, mult peste Stefan Minea (PDL). Insa PDL a contestat rezultatul votului pe motiv ca n-a obtinut majoritatea calificata (168 de voturi, respectiv jumatate plus
unu din numarul total al mandatelor).
Social democraţii au anunţat că vor vota la Senat pentru numirea liberalului Teodor Meleşcanu în scaunul de judecător la Curtea Constituţională.
„Vom vota la Senat pentru Teodor Meleşcanu la Curtea Constituţională. Aşa cum unii colegi au votat pentru Valer Dorneanu, vom vota şi noi pentru domnul Meleşcanu, asta având în vedere şi experienţa juridică a domniei sale", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, la finalul şedinţei BPN.
El a precizat că social democraţii vor insista pentru validarea votului care l-ar propulsa pe Valer Dorneanu la CCR, vot contestat de PDL.
Senatorii trebuie să desemneze un judecător la Curtea Constituţională, post pentru care au fost nominalizaţi Teodor Meleşcanu din partea PNL şi Iulia Antoanella Motoc din partea PDL.
Componenta Curtii Constitutionale reprezinta o mare miza, atat pentru putere cat si pentru opozitie.Se stie ca cei noua judecatori de acolo sunt numiti in felul urmator:3 de catre Senat, 3 de catre Camera Deputatilor si 3 de catre Presedinte.In "mainile" acestor 9 judecatori stau hotararile importante care se vor lua in scurt timp.Pentru ca daca motiunea de maine nu trece, PNL-ul va contesta legea la Curtea Constitutionala.Iar cei noua vor decide...Interesant este ca, prin faptul ca doi dintre judecatorii de acolo si-au terminat mandatul, a izbucnit scandalul pe tema numirii celorlalti doi judecatori, unul din partea Senatului si altul din partea Camerei Deputatilor.Se pare ca, daca vor reusi sa isi impuna cei doi judecatori, opozitia va avea "majoritatea" la Curtea Constitutionala.Dar sa speram ca nu se va ajunge pana acolo...Sa speram ca maine guvernul va pica.Am citit acum cateva minute pe un blog foarte bine informat ca s-au făcut nişte verificări în cadrul grupurilor parlamentare ale PDL şi rezultatul a fost îngrijorător - cel puţin 10 parlamentari PDL vor vota în favoarea moţiunii de cenzură, iar alţi 20 sunt nesiguri. Imediat a fost informat preşedintele partidului care i-a convocat azi la ora 15.00 pe toţi parlamentarii democrat-liberali la prelucrat. La cei 10 mai adăugaţi nişte independenşi şi aproximativ 5 UDMR o să vedeţi de ce e disperarea care i-a cuprins pe liderii PDL.
Vom trai si vom vedea...Maine, pentru parlamentari este ziua decisiva.Maine vor intoarce sau nu votul celor care i-au votat.Pentru multi, maine se va hotara viitorul lor politic...Maine guvernul o sa pice...Asa simt eu...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu