marți, 22 iunie 2010

La Liceul Traian Lalescu primesc aviz pentru a participa la concursul de titularizare doar "pilele"...

Pe data de 14 iulie va avea loc examenul de titularizare in invatamantul preuniversitar.La Bucuresti, pentru disciplina matematica sunt doar doua locuri.Un loc la Palatul Copiilor si un alt loc titularizabil la Liceul Particular "Traian Lalescu", avand codul 7944.Doar ca, desi concursul este national, locul acesta nu este pentru toata lumea, ci doar pentru "preferatul" directorilor de acolo.In metodologia de organizare a concursului se prevede ca:
"Art.93 (6) La propunerea unităţilor de învăţământ particular posturile didactice/catedrele vacante/rezervate din aceste unităţi pot fi ocupate de către candidaţii care participă la concursul organizat de inspectoratul şcolar/grupurile de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în cadrul concursului anual de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în unităţi de învăţământ preuniversitar de stat sau la concursul pentru suplinire organizat de inspectoratul şcolar, cu avizul unităţii sau fără nici o restricţie. "

Doar ca, acest articol din metodologie incalca grav Constitutia Romaniei care prevede:
"ARTICOLUL 41
Munca si protectia sociala a muncii
(1) Dreptul la munca nu poate fi îngradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera. "


Este cat se poate de clar ca o metodologie nu poate fi mai presus de Constitutia Romaniei si ca orice persoana are dreptul sa isi aleaga locul de munca.
In mod concret, in data de 22 iunie 2010, profesoara de matematica G.N. a mers la Liceul Particular "Traian Lalescu", unde a inregistrat cererea nr. 713/22.06.2010 pentru a primi avizul pentru postul de matematica, pentru a participa la Concursul National de Titularizare, organizat de catre ISMB in data de 14 iunie 2010.Doamna profesoara a depus in afara cererii si un dosar in care se aflau legalizate toate documentele care ii dadeau dreptul de a se inscrie la concurs.
Directoarea liceului i-a comunicat doamnei profesoare ca acel aviz nu se da decat unui singur profesor, cel agreat de catre liceu. Adica, "pilei" lor...In concluzie, doamna profesoara nu poate sa ocupe acel post la concursul de titularizare in invatamant.Doar ca, asa cum am spus si mai sus, acest concurs este national, iar cine se titularizeaza pe post, o face nu la nivel de liceu ci la nivel de sistem de invatamant.In mod concret, un profesor titularizat in acest mod la un liceu particular are dreptul ca la viitoarea sesiune de pretransferari sa se mute definitiv la un liceu sau la o scoala generala de stat.Cu statut de titular...Se pare ca la liceul acesta titularizarea "pilelor" este un obicei, daca tinem cont de faptul ca, in sesiunea de pretransferari din aceasta primavara o profesoara de matematica de la acest liceu particular s-a transferat la liceul George Cosbuc, un liceu de elita in Bucuresti.Prin acest mod preferential de acordare a "avizului" se introduc profesori "agreati" in sistemul national de invatamant, in timp ce alti profesori, care obtin note mai mari raman doar suplinitori.In mod practic, daca la acest concurs se prezinta 100o de profesori, dintre care doar unul cu aviz de la liceul particular, chiar daca 999 de profesori obtin nota mai mare decat "pila", se titularizeaza profesorul care primeste avizul.Cu conditia ca acest profesor sa obtina minim nota sapte.Este singura conditie pentru a se titulariza...Dupa cum se vede, legea nu este aplicabila in mod egal pentru toata lumea.
Liceul particular "Traian Lalescu" este o institutie de invatamant preuniversitar in cadrul Fundatiei Universitare Romane de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" si a fost infiintat in anul 1992.A fost acreditat de Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii in anul 2009, conform Ordinului 4346/12.06.2009. Este interesant ca, desi liceul a fost acreditat in luna iunie, in data de 09.03.2009 aici s-a organizat concurs pentru mai multe posturi, dintre care doua de matematica.
Ca o concluzie, consideram ca prin acordarea acelui aviz in mod "preferential" egalitatea de sanse a celor care participa la acest concurs de titularizare este grav incalcata.Daca postul scos la concurs de catre liceul particular nu intra in sistemul national de invatamant, poate ca am fi fost de acord.Acest lucru insemna ca cel care se titulariza sa o faca exclusiv in liceul acela, fara sa aiba posibilitatea de a se muta la un alt liceu.Doar ca, prin acest "aviz" se incalca grav "regulile jocului", in sensul ca, desi concursul este la nivel national, liceul respectiv isi alege "titularul".
Acest exemplu ne arata ce se poate intampla in invatamantul romanesc daca actuala lege a educatiei va fi adoptata si angajarile se vor face exclusiv de catre scoala.Ce s-a intamplat aici se poate intampla in toate scolile din Romania, acest exemplu este cat se poate de semnificativ.Se spune ca un director de scoala, mai ales particulara, pentru a a da calitate educatiei din scoala respectiva, va dori sa angajeze cei mai buni profesori.Dar acest lucru, doar se spune...Aveti un exemplu concret ca lucrurile nu stau deloc asa...
Fata de cele de mai sus, colega noastra va face toate demersurile legale pentru a primi acel "aviz", iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, va actiona in judecata liceul respectiv, pentru incalcarea mai multor articole din Codul Muncii si a art.41 din Constitutia Romaniei.
Consideram ca in orice concurs, dictonul "cel mai bun sa invinga" isi are morala sa...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. sunt si eu in aceeasi situatie cu dna profesoara, este incredibil ce se intampla ! trebuie facut ceva !

    RăspundețiȘtergere
  2. va rog sa imi spuneti si mie care este calea legala de urmat ! multumesc!

    RăspundețiȘtergere