marți, 8 iunie 2010

Melania Vergu trebuie sa returneze 12000 lei...deocamdata

Melania Mandas Vergu a primit drept avans pentru proiectul său "Practică să înveţi, învaţă să practici" 1.300.000 de lei. Din banii folosiţi până acum de firma fostului consilier al Ministerului Educaţiei, AMPOSDRU a descoperit o serie de cheltuieli neelegibile în valoare de 12.000 de lei
Cercetările efectuate de AMPOSDRU au scos la lumină mai multe nereguli în derularea proiectului fostului consilier personal al ministrului Daniel Funeriu, printre care participarea la o vizită de studiu, desfăşurată în Austria, a unei persoane care deţine in proiect funcţia de secretară.
"Întrucât această persoana este parte a personalului administrativ, nu este justificată prezenţa ei în vizita de studiu, ca urmare suma de 4.380, 77 lei (reprezentând cazare, transport şi diurna) este considerată neeligibilă", se arată într-un comunicat de presă privind concluziile controlului Compartimentului Antifraudă din cadrul Autorităţii Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).
Echipa de control a constatat şi faptul că beneficiarul - Edu Tim Consultanţă Europeană - a achitat suma de 7.560 de lei, reprezentând plata chiriei în lunile februarie, martie şi aprilie 2010, pentru un spaţiu din Bulevardul Aviatorilor 18, Bucureşti, punct de lucru al beneficiarului, fără ca acest spaţiu să fie desemnat pentru proiect şi fără ca această cheltuială să fie justificată de activităţile derulate până în prezent, informează Mediafax.
''Despre chirie, contabila a trecut, dar mi-am dat seama că eu nu am în proiect acest punct de lucru. Deci, firma mea are baza în Câmpineanu, eu am spus că voi pune la dispoziţia proiectului locuinţa mea, ceea ce am şi făcut, fără plată – pentru că aşa este în contract. Dar când am schimbat documentul la Registrul Comerţului, pentru că nu aveam cod CAEN, mi-am deschis şi punct de lucru pentru firmă.
Acel punct de lucru nu e băgat în proiect. Printr-o greşeală pe care mi-o asum, contabilele au făcut această plată de chirie. Aceşti bani nu vor fi decontaţi, firma îi suportă'', a explicat Melania Vergu.
Fiul Melaniei Vergu este înregistrat la Registrul Comerţului şi ca persoană fizică autorizată din 12 ianuarie 2009, sediul firmei sale fiind în Bulevardul Aviatorilor 18, având ca obiect de activitatea consultanţă în domeniul relatiilor publice şi al comunicării.
În final, comisia de verificare a AMPOSDRU a decis ca sumele cheltuite necuvenit (7.560 de lei, reprezentând plata chiriei şi 4.380 de lei, reprezentând vizita de studiu a secretarei) să fie recuperate de la beneficiar.
Controlul efectuat de AMPOSDRU la sediul beneficiarului proiectului "Practica să înveţi, învaţă să practici!", din strada Ion Câmpineanu 12, din sector 1 Bucureşti, a avut loc pe 7 iunie.
La o zi de la demiterea sa din funcţia de consilier personal al ministrului Funeriu, Melania Mandas Vergu declara că verificarea AMPOSDRU cu privire la proiectul său este firească, normală şi absolut legală, ea subliniind că toată activitatea s-a derulat conform prevederilor agenţiei, iar cheltuielile pentru amenajarea garsonierei, viitor sediu al proiectului, erau eligibile.
Vergu preciza atunci, referitor la problema amenajarea spaţiului pentru derularea proiectului, că este vorba despre o garsonieră de 34 de metri pătraţi şi a adăugat că o asemenea cheltuială este eligibilă.
''În proiect sunt înscrişi 50 de profesori care trebuie plătiţi şi 800 de elevi şi studenţi care vor primi premii pentru cel mai bun stagiu de practică. De asemenea, proiectul mai prevede şi editarea unei reviste. Nu vreau ca prin acest proiect să mă îmbogăţesc, dar sigur că pentru munca mea trebuie să fiu plătită'', a mai spus Melania Vergu.
Firma Melaniei Mandas Vergu a primit un proiect de patru milioane de euro, în timp ce era consiliera actualului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Proiectul, intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici", derulează programe de formare profesională în şcolile din România, exact domeniul în care ea deţine şi o funcţie publică. De altfel, funcţia publică deţinută la Ministerul Educaţiei i-a fost extrem de utilă în derularea acestui proiect. Un sprijin extrem de important a venit chiar de la ministrul Daniel Funeriu care a numit-o în comitetul de monitorizare a Programulului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, pe acelaşi domeniu în care ea derula afaceri personale.
Fosta consilieră a ministrului Educaţiei a recunoscut că şi-a renovat locuinţa cu banii din proiect. "S-a reamenajat sediul, da! Sediu care este şi locuinţa mea, dată în locaţie prin Registrul Comerţului".
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a demis-o din funcţie pe Vergu, în urma apariţiei în presă a unor informaţii potrivit cărora firma Melaniei Mandas Vergu, Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, a obţinut finanţare pentru un proiect în domeniul resurselor umane de formare profesională (POSDRU), în valoare de 4.000.000 de euro.
Ca o concluzie, Melania Vergu trebuie sa returneze banii folositi in alt scop decat cel pentru care ei erau destinati iar ministrul Funeriu trebuie sa isi prezinte demisia.Pentru ca si-a numit consiliera în comitetul de monitorizare a Programulului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, pe acelaşi domeniu în care ea derula afaceri personale...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu