miercuri, 30 iunie 2010

Directorii de la Grupul Scolar “Al. Vlahuta” din Podu Turcului au fost arestati preventiv...

Mandate de arest preventiv pentru 29 de zile pe numele directorului general, al adjunctului şi al secretarei, la Grupul Scolar “Al. Vlahuta” din Podu Turcului. Cei 3sunt cercetaţi pentru luare de mită.
Un ofiţer sub acoperire s-a infiltrat printre cei care plăteau pentru o diplomă de liceu. Flagrantul a fost organizat în timpul examenului de Bacalaureat. Bancnotele pe care scria "mită" au fost găsite în şcoală. La percheziţie s-au descoperit alte 70 de plicuri cu bani. Surse din cadrul anchetei spun că sume mari de bani au fost găsite şi în locuinţele directorilor liceului.
Scandalul s-a declanşat după ce procurorii DNA au aflat că, în liceul respectiv, o diplomă de bacalaureat costă 2.000 de lei.
Cei trei, alături de 13 elevi, au fost ridicaţi în urmă cu două zile chiar în timpul examenului de bacalaureat. Elevii au fost ulterior eliberaţi.
Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a declansat propria ancheta in legatura cu sesizarea de la Grupul Scolar “Al. Vlahuta” din Podu Turcului, privind o posibila mita pentru promovarea examenului de bacalaureat din actuala sesiune. Consiliul de Administratie al institutiei a decis ca din comisia de cercetare sa faca parte Delia Pintilie, inspector general adjunct, inspectorul Ida Vlad, Gabriel Andrei, director al Colegiului National “Gheorghe Vranceanu”, Mircea Larger, directorul Grupului Scolar de Ecologie si Protectia Mediului “Grigore Antipa”, si Manole Gheorghe Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Invatamint Bacau. Acestia se vor deplasa la Podul Turcului pentru a verifica daca a fost respectata metodologia de organizare a examenului. Din comisia de bacalaureat de la Grupul Scolar “Alexandru Vlahuta” fac parte presedintele Danut Cozma, conferentiar doctor al Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi, vicepresedintele Costel Paduraru, director adjunct al Scolii “Al.I.Cuza” din Bacau, Costem Hincu, profesor al Liceului cu Program Sportiv Bacau, inspectorul scolar Oana Cucu, si Nicusor Ghenadi, profesor al Grupului Scolar “Petru Rares” din Bacau. “Componenta comisiei s-a decis duminica, inainte de proba scrisa la româna, in urma unei trageri la sorti. Aceasta este procedura”, a subliniat Nicu Harasemciuc, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau si presedinte al Comisiei Judetene de Bacalaureat.
La citeva minute dupa finalizarea probei scrise la limba si literatura româna, institutia a fost luata cu asalt de mascati iar elevii au fost interogati si retinuti in scoala mai bine de trei ore. Procurorii au xerocopiat tezele celor 251 de participanti la examen si au anchetat profesorii asistenti. “S-ar parea ca acuzatiile ar fi asupra directorului scolii, Dumitru Topa. Din cite am inteles nu are nici o legatura comisia de examen. Membri sai nu au fost anchetati de catre DNA, li s-a cerut doar datele personale. In prezent nu stim mai multe, decit ca Directorul Dumitru Topa, directoarea Doina Antohi si secretara Adriana Murariu sint anchetati. DNA ne-a solicitat sa le punem la dispozitie metodologia organizarii examenului de bacalaureat, fisa postului la cei doi directori si a secretarului de la «Alexandru Vlahuta». Ni s-a mai cerut ca dupa evaluarea lucrarilor sa trimitem prima pagina din lucrari la DNA”, a declarat Nicu Harasemciuc, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau si presedinte al Comisiei Judetene de Bacalaureat. Presedintele Comisiei de bacalaureat de la Podu Turcului a refuzat sa faca declaratii despre incident. “Eu nu dau nicio declaratie, Inspectoratul Scolar comunica pe acest subiect cu presa. Eu nu am primit nici o sesizare de mita. Ne-am trezit invadati de DNA, fara sa stim de ce”, a spus universitarul Danut Cozma, presedinte al Comisiei de bacalaureat de la centrul de examen din Grupul Scolar “Al.Vlahuta”. Institutia de invatamint liceal din Podu Turcului va avea noi manageri, dupa ce conducerea ISJ i-a suspendat din functie pe cei doi directori, pina la finalizarea anchetei.
Presedintele Comisie Judetene de Bacalaureat din Bacau, Nicu Harasemciuc, spune ca a fost sesizat de existenta unor teze identice, in setul provenit de la centrul de examen de la Grupul Scolar “Alexandru Vlahuta”. “Am spus sa corecteze in continuare lucrarile. Profesorii corectori vor intocmi la final un raport”, a declarat inspectorul general adjunct Nicu Harasemciuc.
Iata ca primele masuri incep sa "apara" la liceul din judetul Bacau.Este posibil ca ce s-a intamplat acolo sa nu fie decat varful icebergului.Adevarul este ca scoala romaneasca nu mai trebuie sa "isi fure singura caciula".Avem nevoie si de examene serioase, pentru ca, daca ele sunt doar "mimate" si viitorul societatii va avea aceeasi soarta.Pentru absolventii de acum doar admiterea la unele facultati mai prezinta un anumit grad de dificultate.Asta in timp ce la cele mai multe dintre ele admiterea se face inca pe baza de interviu.Daca nici bacalaureatul nu este un examen serios, atunci care este scopul celor patru ani de liceu?
Imi amintesc de sistemul de invatamant belgian.Acolo, cine termina o facultate chiar era cineva.Acolo, cine nu facea fata unui an de scoala ramanea repetent si nu era nici o rusine.Multi elevi erau in situatia aceasta.Acolo, scoala era scoala...
Poate ca tocmai din aceasta cauza, belgienii au ajuns atat de departe...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

6 comentarii:

  1. Sunt de acord si multumesc pentru afisarea blogului meu (anticipat) pe al dvs.!

    Titlu: Bernard Noghiu, adresa http://www.bernardnoghiu.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  2. V-am adaugat in blogroll. Multumesc.
    http://transildania.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  3. salut nicule,d.tapu@yahoo.com,sau07571222o5,sau urtymud47@yahoo.com,ma bucur pt tine ,da nu pt neplacerile care le ai,doni!

    RăspundețiȘtergere
  4. astea-s probleme care apar mereu in liceele noastre...o tema de reflectie pt toti profesorii ar fi : a fost legala taierea cu 25 la suta a indemnizatiei de concediu ??? Eu astazi am deschis actiune judecatoreasca impotriva conducerii scolii si a ordonatorului principal de credit.Va sfatuiesc sa faceti ,urgent,la fel.

    RăspundețiȘtergere