marți, 8 iunie 2010

Ordin plata admitere si bacalaureat...

Ministrul Funeriu a dat pe ultima suta de metri a mandatului sau doua ordine pentru plata comisiilor de bacalaureat si de admitere la liceu.
Aceste acte pot fi descarcate de aici: bacalaureat admitere
Trebuie sa spunem de la bun inceput ca plata este infima in raport cu anii din urma.Si cand spun anii din urma ma refer la plata examenelor care se organizau pana in anul 2008.
Toata lumea stie ca acest ordin a fost dat pentru ca examenul de bacalaureat sa se desfasoare normal.Probabil ca se doreste ca prin aceasta sa "stimuleze" profesorii sa participe la probele scrise si sa se elimine, pe cat posibil "golurile", mai ales la supraveghere.
As vrea sa comentez aici plata pentru examenul de competente digitale si cea de atestat la profilul matematica-informatica.
Este adevarat ca atunci cand s-a organizat proba de competente digitale nu aveam habar ca vom primi bani pentru aceasta, mai ales ca, pentru a se asigura ca nu vor fi probleme, aceasta proba a fost organizata in timpul anului scolar.
In acest ordin de ministru se precizeaza ca profesorul examinator pentru proba de competenta digitala primeste 2 lei/candidat.Ridicol, nu? Eu am avut 25 de lucrari de corectat pe zi.Examenul se termina in jur de ora 15, iar corectarea dura pana la ora 20.A fost foarte migaloasa pentru ca am cautat sa respectam baremul si fiecare elev sa primeasca nota pe care o merita.Asa cum am spus mai sus pentru corectarea celor 25 de lucrari imi erau necesare 5 ore.Pentru corectarea acestor 25 de lucrari/zi, eu voi primi 50 RON.Fabulos, nu? Dar asta nu este totul...
La examenul de atestat profesional, situatia este si mai trista.Ca profesor indrumator voi primi 4.5 lei/proiect.Indiferent cat de mult s-a lucrat cu respectivul elev la acel proiect.Suma pare ridicol de mica.Dar nu mai mica decat cea pe care o primesc cei care evalueaza candidatii.
In acest ordin se precizeaza in mod clar ca suma pentru evaluarea unui candidat este de 1.5 lei.
Ca sa va spun sincer, aceasta suma chiar este o bataie de joc.Pare absurd ca un profesor din Romania de astazi sa primeasca, pentru evaluarea unui examen suma echivalenta a unui bilet de tramvai.Am uitat sa precizez ca toate aceste sume sunt impozabile, deci nu ramanem cu mai nimic in mana.
Ca sa trag o concluzie...acestea sunt sumele pe care le vom primi pentru examenele de anul acesta.Pentru unii, acestia sunt banii pentru care s-au vandut si nu au acceptat sa intre in greva si sa boicoteze examenul de competente lingvistice...Este foarte clar ca nu se vor imbogati cu acesti bani. Iar ce au pierdut vor afla cat de curand...daca trece legea educatiei si daca motiunea de cenzura nu trece...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu