marți, 1 iunie 2010

Greva s-a pierdut...la Buzau

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că ieri, prezenţa la grevă a fost de 35%, respectiv 83.158 de cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic, din totalul de 242.837 la nivel naţional. De asemenea, ministrul Educaţiei a declarat că au existat trei licee în Bacău, în total 602 elevi, care nu au participat la Proba C, potrivit Mediafax. Unul dintre părinți a menționat că elevii ar fi fost informaţi de profesori că nota de la probă nu va fi recunoscută, întrucât nu au fost evaluaţi de către profesorii de la clasă.
"Am cerut o anchetă administrativă la Bacău pentru a vedea care au fost motivele pentru care elevii nu au participat la Proba C. În funcţie de rezultatele anchetei vor fi aplicate sancţiunile legale. În cazul elevilor, aceştia vor putea susţine proba într-o altă zi, probabil până în 4 iunie", a mai spus ministrul Educaţiei.
Participarea la grevă a fost cea mai ridicată în judeţul Harghita - 70%, urmată de Vaslui - 62%, Covasna – 59,9%, Dolj - 56,72%, Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara, câte 56%. În Bucureşti, prezenţa la grevă a fost de 38,91%. Cea mai scăzută participare la grevă a fost în judeţul Buzău, unde nu a existat niciun profesor care să meargă la grevă, Vrancea 3%, Constanţa 9% şi Timiş 13%. În privinţa continuării grevei în zilele următoare, cei mai mulţi inspectori generali şcolari au anunţat că aceasta înregistrează un trend descendent. "Foarte multe judeţe au primit notificări din partea organizaţiilor sindicale că greva nu va continua în zilele următoare. Sunt totuşi judeţe în care această acţiune va continua. Remarc solidaritate între profesori, elevi şi inspectori şi le mulţumesc tuturor pentru acest lucru", a mai spus Funeriu.

Federaţiile sindicale din învăţământ susţin că peste 60% din membrii lor au fost, ieri, în grevă la nivel naţional, în condiţiile în care spun că ministrul Educaţiei a făcut presiuni pentru a împiedica participarea la acţiunea de protest.
Acestea sunt datele.Pe de o parte se sustine, de catre guvernanti ca prezenta la greva a fost de 35%, iar pe de alta parte sindicatele sustin ca prezenta la greva a fost de 60%.
E adevarat ca ieri, fiind zi de bacalaureat, tot programul a fost dat peste cap in licee.
Ramane de vazut care a fost astazi procentul de participare la greva.Personal sunt sceptic in aceasta privinta.Din cate am observat eu, ieri la scolile generale s-a invatat mai peste tot in Bucuresti.Probabil ca si astazi o sa fie la fel…La licee insa, indiferent de greva, a cam venit vacanta.
O concluzie se poate trage, in final…Sindicatele nu au organizat asa cum ar fi trebuit aceasta greva.Cu fiecare zi care va trece ele isi vor recunoaste infrangerea.Eu cred ca sindicatele s-au bazat doar pe nemultumirea oamenilor.Legat de legea educatiei, legat de salarizare…Si au considerat ca greva va merge de la sine.Doar ca acest lucru nu s-a intamplat.Am spus inainte de greva ca, in momentul acela, sindicatele reprezinta cel mai puternic „partid” de la ora aceea.Si cand am folosit cuvantul „partid” nu m-am referit la o anume doctrina politica.
Acum, in timpul grevei, nu mai fac aceasta afirmatie.Se pare ca multe cadre didactice au asemuit liderii de sindicat cu politicienii.Si cum parerea generala despre politicienii din Romania nu este deloc buna, avem acum rezultatele acestei greve.
Si mai cred ceva…Ca aceasta greva s-a pierdut la… Buzau.Cu cateva luni in urma.Atunci cand noi, profesorii, am considerat normal sa ne solidarizam cu profesorii din orasul Buzau.Sa nu uitam ca ei au stat atunci aproape o luna de zile in strada.Zi de zi…Si ne-au asteptat pe noi…Care au asteptat sindicatele…Care insa au ramas pasive atunci…Vedeti ca Buzaul nici nu a fost ieri in greva.Si pe buna dreptate.Ei au avut nevoie de o greva generala atunci…
Eu cred ca, dupa aceasta greva, miscarea sindicala din educatie trebuie sa se reorganizeze.Daca vrea sa isi recastige credibilitatea, daca va vrea sa organizeze vreodata o greva care sa reuseasca…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu