joi, 10 iunie 2010

Ce ne asteapta daca motiunea pica...salarii de mizerie

Daca legea de diminuare a salariilor va intra in vigoare in forma propusa de catre guvernul Boc, se va ajunge ca in aceeasi unitate de invatamant unii dintre profesori sa aiba salariu cat o femeie de serviciu.Fara sa se tina cont de faptul ca profesorul respectiv a urmat o facultate in timp ce femeia de serviciu nu a absolvit poate decat patru clase primare.Aceasta o sa fie realitatea trista, in cazul in care aceasta lege va reusi sa treaca de Parlament si de Curtea Constitutionala.Pentru ca nu am indoieli cu privire la dorinta presedintelui de a o promova.
Prin aceasta lege cuantumul brut al salariilor nu va putea să scadă însă sub nivelul minim de 600 de lei. Măsura este valabilă pentru toate categoriile sociale, inclusiv profesori, medici sau îngrijitori. Astfel, salariul pe care îl vor primi unii români cu studii superioare după intrarea în vigoare a legilor austerităţii nu va diferi foarte mult de veniturile celor care au numai câteva clase.
Potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, cadrele didactice primesc bani în funcţie de grila de salarizare din Ordonanţa 15, cea care prevede salarizarea din învăţământ. "Un profesor debutant cu 4-5 ani de facultate are un salariu brut de 1.134 de lei, netul fiind de 782 de lei. După măsura luată de Guvernul Boc, el va rămâne cu Guvernul Boc la 587 de lei", a adăugat Hăncescu. Suma este cu circa 100 de lei mai mare decât a unui îngrijitor debutant. Situaţia se schimbă însă când profesorul abia se încadrează, iar femeia de serviciu are o vechime de 4-5 ani în şcoala respectivă.
"O să se uniformizeze salariul unui profesor cu 4-5 ani de facultate cu cel al unei femei de serviciu cu vechime", a explicat Hăncescu.
Potrivit prim-vicepreşedintelui FSLI, aproximativ 12.000 dintr-un total de 270.000 de cadre didactice se află în această situaţie.
Un învăţător va avea un salariu de 550 de lei.Nici salariile învăţătorilor nu sunt mai mari. Potrivit lui Simion Hăncescu, un învăţător debutant se va încadra, după intrarea în vigoare a legii, cu un salariu de puţin peste 500 de lei.
"În grila de salarizare, pentru un învăţător debutant brutul este de 1.064 de lei, iar netul de 734. După această mutilare, va rămâne cu 550 de lei net. Deci ar putea chiar să primească mai puţin decât o femeie de serviciu cu experienţă din unitatea în care lucrează", a declarat Hăncescu.
Profesorii navetişti vor rămâne cu un venit de 250 de lei. Situaţia este şi mai gravă în cazul cadrelor didactice care sunt obligate să facă naveta pentru a-i şcoli pe micuţi, iar acest transport nu se mai decontează. "Transportul dintr-o localitate în alta îi poate costa pe profesori chiar şi până la 300-350 de lei pe lună. Deci va rămâne cu 200-250 de lei maxim pentru mâncare, îmbrăcăminte şi alte cheltuieli normale", a spus Hăncescu.
Puternic afectate de măsurile de austeritate vor fi şi cadrele didactice cu vechime mare în învăţământ, al căror venit va fi mai mic decât salariul mediu pe economie.
"Eu sunt profesor cu gradul didactic 1, am aproape 28 de ani vechime şi am încadrarea de 1.900 de lei, pentru că am şi studii superioare şi master. După reducere voi rămâne cu 1.200 de lei. Însă un profesor debutant nu are sporuri, nu are nimic. Astfel, după reducere va lua în mână undeva la 500 de lei", a declarat învăţătorul Liviu Boghian.
Afectaţi de măsurile de austeritate anunţate vor fi şi medicii rezidenţi. După şase ani de studii superioare, salariile lor vor ajunge aproape de nivelul unei persoane cu studii gimnaziale.
"În acest moment, un medic rezident are un salariu net de 800 de lei. În urma reducerii salariilor salariul unui medic rezident va fi foarte mic", a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, Carla Matei. Practic, medicii rezidenţi din anul I vor primi 600 de lei pe lună.
Se va ajunge intr-o situatie absurda in care profesorii vor avea salarii foarte apropiate de salariul minim pe economie.Ma intreb ce proaspat absolvent de facultate va dori sa urmeze o cariera didactica stiind ca va fi retribuit cu un salariu de mizerie? Am citit in presa ca la alte ministere salariile soferilor si ale secretarelor se apropie de 4000 RON.Asta inseamna ca un sofer de acolo va castiga cat 6 profesori la inceput de cariera.Soferul acela, probabil ca a studiat maxim 12 ani.
Cei sase profesori au studiat impreuna peste 100 de ani.Un lucru este cat se poate de clar...Faptul ca acesti guvernanti isi bat joc de noi...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu