joi, 3 iunie 2010

A inceput dezbaterea Legii Educatiei la Senat...

Legea Educatiei isi continua "drumul" la Senat, dupa ce a fost votata de catre plenul Camerei Deputatilor.Lumea pare ca a uitat de ea de cand guvernul a anuntat ca doreste sa reduca salariile si pensiile.Poate ca ar fi cazul ca reprezentantii sindicatelor sa participe activ la sedintele Comisiei de Invatamant de la Senat pentru a nu se pierde aici ce s-a obtinut cu atata greutate la Camera Deputatilor, respectiv mentinerea titularizarii in sistem si componenta consiliului de administratie.
Proiectul de lege care a ajuns la comisie poate fi descarcat de aici
Solicitarea Guvernului pentru dezbaterea proiectului Legii educaţiei naţionale în procedură de urgenţă a stârnit dezbateri aprinse în plenul Senatului de luni, 31 mai. După prezentarea obiectivelor Legii de către reprezentantul Guvernului, Valentin Iliescu, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a subliniat că actul normativ este unul dintre cele mai importante, astfel că ar trebui aprobat prin consens. Din acest motiv, Andronescu a precizat că legea trebuie să ofere predictibilitate, să aducă elemente de stabilitate, astfel că nu se poate limita dezbaterea şi le-a cerut colegilor senatori să nu adopte procedura de urgenţă.Liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti a explicat că Legea Educaţiei a venit cu un "raport" de la Camera Deputaţilor de 1300 de pagini, motiv pentru care este "greu pentru un grup parlamentat, cu tot cu staff-ul pe care-l are", să lucreze pe document atât de mare. Totuşi, el a propus ca termenul de depunere a amendamentelor să fie 7 iunie, iar nu 15 iunie, aşa cum a decis Biroul Permanent al Senatului săptămâna trecută, pentru ca raportul să poată fi finalizat pe 18 iunie.Preşedintele Comisiei de învăţământ, Mihail Hărdău (PDL) a afirmat că Legea Educaţiei "este discutată de mult timp" şi urmărită "la pas" inclusiv de către senatori, aşa încât nu se poate argumenta că nu se cunosc prevederile ei şi că este nevoie de mai mult timp. Hărdău a anunţat că a primit deja 450 de amendamente, ele fiind pregătite pentru a se lucra pe textul lor. Senatorul PDL a mai precizat că, în cadrul Comisiei, vor avea loc întâlniri cu asociaţiile categoriilor vizate de Lege. Democrat-liberalul a susţinut necesitatea procedurii de urgenţă.Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a afirmat că a se vota în plen procedura de urgenţă denotă "o grabă nejustificată", pentru că în cadrul BP de săptămâna trecută oricum s-a dat un termen strâns pentru elaborarea raportului, anume 18 iunie. Senatorul PSD a atras atenţia că mai sunt şi alte proiecte care trebuie finalizate, precum Codul de procedură penală, în plus urmând să aibă loc şi şedinţe comune pentru angajarea răspunderii şi pentru moţiunea de cenzură, astfel că se poate ajunge la amânarea, din raţiuni justificate, a termenului convenit de 18 iunie.
În final, preşedintele Senatului Mircea Geoană a supus la vot termenul de 8 iunie pentru depunerea amendamentelor, dată asupra căreia s-a convenit cu 84 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi trei abţineri. "Solicitarea de procedură de urgenţă devine caducă şi inoperantă", a susţinut Geoană, ulterior.Valentin Iliescu a insistat că Guvernul s-a angajat să adopte Legea Educaţiei în această sesiune parlamentară, ceea ce a stârnit nemulţumirea social-democratului Adrian Ţuţuianu, care s-a arătat deranjat că Executivul pune condiţii Senatului. "Vine vremea să fiţi şi-n opoziţie şi s-ar putea să nu vă placă", a afirmat el."Trebuie să constat că omul devine mult mai înţelept în opoziţie, fără ironie spun", a intervenit liderul UDMR, senatorul Marko Bela. El a punctat că anul trecut, când PSD era la putere, avea altă poziţie faţă de dezbaterea în Parlament a Legii Educaţiei. "Îl contrazic pe Marko Bela, a spus că atunci când eşti în opoziţie eşti mai înţelept. Să înţeleg că cei de la UDMR sunt cel mai puţin înţelepţi, că au fost cel mai mult la putere?", a replicat ironic Puiu Haşotti.În final, procedura de urgenţă (termen de 30 de zile pentru ca Senatul să se pronunţe pe Lege) a fost supusă deciziei parlamentarilor şi adoptată cu 55 de voturi "pentru", 44 "împotrivă" şi 2 abţineri.În cadrul Biroului Permanent de săptămâna trecută, se decisese ca, până la data de 18 iunie, Comisia de învăţământ a Senatului să depună raportul pe Legea Educaţiei.
Senatul este cameră decizională pe acest proiect.
Acestea sunt etapele consumate pana acum in cadrul Senatului.Urmeaza o perioada destul de agitata si nu stiu daca aceasta comisie va avea timpul necesar sa se incadreze in termenele stabilite.De la o vreme aceasta lege a educatiei nu mai este in prim plan.Si nu este bine pentru ca, daca noi nu suntem foarte vigilenti acum, este posibil ca acesta lege sa "treaca" intr-o forma care sa ne dezavantajeze foarte mult.Faptul ca greva noastra a fost "inabusita" inainte de a incepe are destul de multe dezavantaje.Cei de la guvern au vazut ca "se poate" si, sincer sa fiu s-ar putea sa nu fie deranjati de o noua amenintare de protest a profesorilor.Sa nu uitam ca acum vine vacanta, iar pana pe 15 septembrie se vor schimba multe in aceasta tara...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu